In Azerbeidzjan hongeren moslims naar het Evangelie
GOUDA. Het christelijk geloof was voor hem volkomen vreemd. Moslim Raouf Goerbanov zocht God niet. Tot hij in Jesaja 65 las dat hij gevonden was door Hem naar Wie hij niet vroeg. „Hij gaf mij nieuw leven.”
Evangelist Raouf Goerbanov uit Azerbeidzjan sprak donderdag op een ondernemersbijeenkomst van de stichting Friedensstimme in Gouda. Azerbeidzjan (in de Kaukasus) telt 9 miljoen inwoners, van wie 93 procent moslim is en slechts 1 procent christen. In Azerbeidzjan werken tien evangelisten, van wie er vier door Friedensstimme worden ondersteund.
Raouf Goerbanov kwam negentien jaar geleden tot het geloof door het lezen van Jesaja 65. Sindsdien draagt hij het Evangelie uit onder de Azerbeidzjanen. „Het is voor ons moeilijk om over Christus te vertellen”, zegt Goerbanov. „Dat mag alleen in gebedshuizen.” Menige keer werd hij opgepakt omdat hij mensen een Bijbel had overhandigd. Hij kreeg boetes tot wel 2000 dollar en zag de politiecel vaak vanbinnen.
In heel Azerbeidzjan zijn 320 mensen tot geloof gekomen, weet Goerbanov. Honderd van hen wonen in de hoofdstad Bakoe. „Die komen allemaal uit de moslimwereld.” Goerbanov zelf woont met zijn gezin met acht kinderen in Soemgait, 30 kilometer ten zuiden van Bakoe. Zijn gemeente telt tachtig leden, veertig jongeren en negentig kinderen.
Regelmatig gaat de evangelist twee weken op evangelisatietocht naar andere dorpen. Hij ontmoette een moslim die een spiegel wilde hebben, om in zijn hart te kunnen kijken. De man wilde blij zijn. Die spiegel had Goerbanov voor hem: de Bijbel. „Hierin kun je je hart zien en hoe Jezus het verandert. Pas dan ben je werkelijk blij”, zei hij.
Voordat Goerbanov mensen doopt, stelt hij altijd de voor ex-moslims moeilijke vraag of ze geloven dat Jezus de Zoon van God is.
Volgens de evangelist heerst er onder moslims in zijn land grote honger en dorst naar het Evangelie. Sommigen echter zetten er zich agressief tegen af. Goerbanov riep de aanwezigen op voor zijn volk te bidden. Ook in het naastgelegen Turkije evangeliseert hij. „God zegent ook daar mensen.”
Gouden tanden
Goerbanov vertelde over een misdadiger die mensen bedreigde en hen van hun gouden tanden beroofde. „Toen hij met ons evangelistenteam in aanraking kwam, zeiden we dat wij geen gouden tanden hebben, maar wel de Bijbel. Hij kwam tot verandering met nog een aantal anderen in zijn dorp.”
Toen hij eens met mensen gebeden had, waren die zó blij, dat ze na het bidden hem bij zijn benen grepen. „Ze zagen mij als hun redder. Ik ontnam hun die gedachte en wees hen op Jezus als hun Redder.”
Directeur Geert-Jan Noorman van Friedensstimme wil ondernemers interesseren voor projecten van de stichting. „Een project ondersteunen is van waarde als het met liefde, gebed, met het hart en desnoods met geld gepaard gaat”, zei hij. Friedensstimme had over 2013 en 2014 een tekort van 300.000 euro. Dat werd vorig jaar in één keer goedgemaakt, aldus de directeur.