Franse regering maakt ontslag gemakkelijker
PARIJS. De Franse president François Hollande en zijn socialistische regering hebben een impopulaire wet om de arbeidsmarkt te hervormen doorgedrukt zonder het parlement erover te laten stemmen.
Premier Manuel Valls besloot de zaak bij decreet te regelen, nadat de gesprekken met tegenstanders uit eigen kring niets opleverden. Binnen de Socialistische Partij leeft veel verzet tegen de plannen.
In de Socialistische Partij van Hollande was het altijd een taboe om de 3800 pagina’s dikke Code du Travail ter discussie te stellen.
De wet maakt het aannemen en ontslaan van werknemers gemakkelijker. Vakbonden en studenten gaan al wekenlang de straat op om er tegen te protesteren.
„Het is mijn taak initiatief te nemen en ervoor te zorgen dat deze tekst werd aanvaard”, zei Valls gisteren. „Ik ga me er niet voor verontschuldigen. Deze wet is goed voor het bedrijfsleven en goed voor de werknemers.”Het kwam hem op boegeroep te staan van tegenstanders en applaus van collega-ministers.
De populariteit van president Hollande is bijzonder laag. Veel Fransen verwijten de regering niets te doen aan de hoge werkloosheidscijfers. De Franse presidentsverkiezingen zijn volgend jaar op 23 april en 7 mei. De parlementsverkiezingen volgen op 11 en 18 juni.
In de peilingen voor de presidentsverkiezingen ligt op dit moment oud-premier Alain Juppé van de centrumrechtse UMP van oud-president Nicolas Sarkozy voorop. Peilingen laten ook zien dat leider Marine Le Pen van het Front National de eerste ronde zou overleven, maar daarna het onderspit zou delven.