Proef efficiënter gebruik gewasbeschermingsmiddelen
Vier boeren in Noord–Brabant gaan op een nieuwe, milieuvriendelijker manier de chemische gewasbeschermingsmiddelen op de planten spuiten. Het gebruik van het zogenaamde ’släpduk’ (sleepdoek) dat in Zweden is ontwikkeld moet er voor zorgen dat veel minder stoffen via verwaaiing in het milieu terecht komen.
Bij de eerste veldtesten is gebleken dat deze verwaaiing, uitgedrukt in driftpercentage, afneemt „met 72 tot 99 procent" wanneer het sleepdoek wordt gebruikt. Het zorgt zo ook voor een efficiënter gebruik van de chemische middelen, omdat er minder nodig is, zo stelt het begeleidende bureau CLM Onderzoek en Advies dinsdag. In Noord–Brabant wordt het sleepdoek nu bij wijze van proef één jaar uitgeprobeerd.
Een sleepdoek is een grote lap plastic met daaraan spuitdoppen. Dit doek sleept over het gewas. De afstand tussen de spuitdoppen en de planten is klein, terwijl het chemische beschermingsmiddel gelijkmatig over het gewas verspreid wordt. Ook dit zorgt er volgens CLM voor dat minder grote hoeveelheden van de middelen nodig zijn.
De vier boeren, die gaan experimenteren met het sleepdoek, zijn deelnemer van het project ’Schoon water – Brabantse telers laten zien dat ’t kan’. Hiermee proberen boeren en tuinders in acht kwestbare grondwaterbeschermingsgebieden het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen.
Het eerste sleepdoek in Nederland wordt op dinsdag 20 april in Maarheeze in gebruik genomen.