Economie

Panama Papers deels openbaar

AMSTERDAM. Vijf weken na de eerste publicaties van de Panama Papers geeft het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) de gelekte documenten deels vrij. Vanaf maandagavond kan daardoor iedereen grasduinen in de administratie van het juridisch advieskantoor Mossack Fonseca.

Redactie economie
9 May 2016 09:42Gewijzigd op 16 November 2020 03:24
beeld ANP
beeld ANP

De Panama Papers zijn gebaseerd op meer dan 11,5 miljoen documenten, e-mails en spreadsheets uit de administratie van Mossack Fonseca.

De informatie, die de afgelopen weken in de media leidde tot verschillende onthullingen, heeft er onder meer voor gezorgd dat de vijf grootste economieën van de Europese Unie zich verenigd hebben in hun aanpak om brievenbusfirma’s aan te pakken.

Volgens dagblad Trouw komt maandagavond om 8 uur slechts een deel van de gegevens vrij. Het gaat om alle namen van mensen die verbonden zijn aan vennootschappen die Mossack Fonseca in de afgelopen veertig jaar heeft opgericht. Dat zijn er ruim 200.000.

ICIJ heeft volgens de krant een doorzoekbare database gemaakt waarin de gegevens over die vennootschappen kunnen worden opgezocht, zoals namen en adressen van bestuurders, van aandeelhouders en van de uiteindelijke belanghebbenden van de vehikels.

De data zullen worden toegevoegd aan een al bestaande database van ICIJ uit 2013, genaamd Offshore Leaks. Daarbij werden destijds al de details blootgelegd van circa 130.000 vennootschappen die beheerd werden door de trustkantoren Portcullis TrustNet en Commonwealth Trust Limited.

Hoewel de Panama Papers de volledige interne administratie van Mossack Fonseca van de afgelopen veertig jaar bevatten, wordt daarmee veel privacygevoelige informatie, zoals e-mails, bankgegevens, telefoonnummers en contracten, voor het grote publiek afgeschermd.

Vrijdagavond bleek al dat autoriteiten op korte termijn wel de volledige toegang krijgen tot alle gelekte documenten van Mossack Fonseca. Daarmee moet het onder meer gemakkelijker worden om tot vervolging over te gaan.

De bron van de gelekte documenten, die bekendstaan als de Panama Papers, meldde dat afgelopen vorige week in een manifest dat de Duitse krant Süddeutsche Zeitung vrijdag op zijn website zette. Voorwaarde is wel dat klokkenluiders zoals hijzelf immuniteit genieten, hetgeen wettelijk moet zijn vastgelegd. De man ontkent in het document zelf in dienst te zijn of zijn geweest van een overheid. Ook werkt hij niet voor een geheime dienst.

Volgens de bron was het tijd dat de oprichters, werknemers en klanten van Mossack Fonseca verantwoording aflegden voor hun rol in deze „misdaden”, waarvan er pas een aantal aan het licht zijn gekomen. Volgens de man duurt het nog jaren, mogelijk tientallen jaren, alvorens de volle omvang van de „smerige daden” van het bedrijf bekend worden.

Volgens het manifest zijn er over een breed front fouten gemaakt. „Banken, financiële toezichthouders en belastingdiensten hebben gefaald”, zo valt er te lezen. „Beslissingen zijn genomen waarbij de rijken zijn ontzien. In plaats daarvan zijn de lage en midden­inkomens aangepakt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer