Oorlogsslachtoffers Dam krijgen monument
AMSTERDAM (ANP). Op 7 mei 1945 hadden duizenden mensen zich op de Dam in Amsterdam verzameld om de eerste bevrijders te verwelkomen. Na enige spanningen tussen de Binnenlandse Strijdkrachten en de Duitse bezetters wordt rond 15.00 uur geschoten vanuit de Groote Club door de Duitse Kriegsmarine. Een schietpartij van zo’n twee uur volgt, 31 mensen vinden de dood en tientallen raken gewond.
Zaterdag wordt, 71 jaar na dato, een gedenkteken onthuld voor deze slachtoffers, van wie de identiteit lange tijd onbekend bleef. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam onthult het nieuwe monument, tussen de Nieuwendijk en het Damrak, in aanwezigheid van nabestaanden van de getroffenen. De namen van de doden staan in het plaveisel van de Dam, naar een ontwerp van designstudio Moniker.
Volgens de stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, die het initiatief nam voor het gedenkteken, hebben de slachtoffers nu met behulp van familieleden, onderzoek in de archieven en via getuigen „een naam, een gezicht en een verhaal” gekregen. „Voorheen ging men uit van 19 tot 22 doden, zoals vermeld in de krantenberichten van toen. Het bleken er 31.”