Rapport VS: Zorg over religievrijheid West-Europa
WASHINGTON. De vrijheid van godsdienst is vooral verslechterd in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Egypte, Irak, Nigeria, Pakistan, Syrië, Tadzjikistan en Vietnam. Maar ook de situatie in West-Europa baart zorgen.
Dat schrijft de Amerikaanse Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid in haar maandag verschenen ”Jaarrapport 2016”. De US Commission on International Religious Freedom (USCIRF) is een onafhankelijke commissie die werkt voor het Amerikaanse Congres en de president van de VS. Het rapport omvat de periode van 1 februari 2015 tot en met 29 februari 2016.
In alle opzichten staat godsdienstvrijheid „serieus en blijvend” onder druk, concluderen de rapporteurs. Deze ontwikkelingen „roepen om blijvende actie van de internationale gemeenschap, inclusief de Verenigde Staten.” Godsdienstvrijheid moet nadrukkelijker een onderwerp zijn in alle internationale discussies en onderhandelingen over humanitaire hulp, veiligheid en onderdrukking, adviseert de USCIRF.
Het orgaan adviseert de Amerikaanse president en het Congres om de Centraal-Afrikaanse Republiek, Egypte, Irak, Nigeria, Pakistan, Syrië, Tadzjikistan en Vietnam aan te wijzen als ”landen van bijzondere zorg” (countries of particular concern, cpc). In het vorige rapport gaf de USCIRF hetzelfde advies.
Twee weken geleden gaf de Amerikaanse regering Tadzjikistan de aanduiding cpc mee. Tadzjikistan onderdrukt met name moslims, protestanten en Jehova’s getuigen, vooral sinds in 2009 ingevoerde wetgeving die de vrijheid van godsdienst inperkt. Kleine christelijke groepen kunnen in het land geen erkenning als kerk krijgen. In 2015 dreigde de overheid van Tadzjikistan om christenen die kinderen meenemen naar kerkdiensten te straffen.
Negen landen kregen de cpc-status al eerder van de Amerikaanse overheid: Myanmar (Birma), China, Eritrea, Iran, Noord-Korea, Saudi-Arabië, Sudan, Turkmenistan en Oezbekistan. Landen waar de USCIRF ook bijzonder aandacht voor heeft als het om godsdienstvrijheid gaat, zijn Afghanistan, Azerbeidzjan, Cuba, India, Indonesië, Kazachstan, Laos, Maleisië, Rusland en Turkije.
De Verenigde Staten gaat zes landen en regio’s extra in de gaten houden als het over godsdienstvrijheid gaat, meldt het rapport: Bahrein, Bangladesh, Wit-Rusland, de Hoorn van Afrika, Kirgizië, West-Europa. De onderzoekers zien in deze gebieden zorgelijke ontwikkelingen.
Wat West-Europa betreft gaat het onder meer over het verbod op het dragen van religieuze symbolen, zoals hoofddoeken en kruisjes. Enkele Europese regeringen volgen volgens de USCIRF kleinere religieuze groepen en duiden die als ”sekten”. Daaronder bevinden zich volgens het rapport ook evangelicale protestantse groepen. Ook zien en horen christenen in Europa steeds vaker haatdragende teksten en worden christenen in sommige landen gehinderd in het geven van thuisonderwijs als zij schoolonderwijs willen mijden.
De Amerikaanse rapporteurs maken zich echter vooral zorgen over de bejegening van moslims en Joden in Europa, zeker nu de vluchtelingenstroom naar het continent aanhoudt. „Deze grote stroom voedt het reeds toenemende aantal uitingen van haat en geweld tegenover moslims en Joden, in het bijzonder in West-Europa.”
Europese Joden worden getroffen door acties van rechts-extremisten en moslims. De USCIRF constateert dat ondanks de betere beveiliging van Joodse gebouwen het toegenomen antisemitisme tot een toename van de emigratie van Joden uit Europa leidt. „De emigratie van Joden uit Frankrijk steeg van minder dan 2000 in 2012 naar bijna 8000 afgelopen jaar.”