Nederwiet wordt mogelijk harddrug
De verkoop van nederwiet wordt verboden als het gebruik zo schadelijk blijkt te zijn dat hij als een harddrug moet worden beschouwd. De ministers Hoogervorst (Volksgezondheid) en Donner (Justitie) willen dat er een onderzoek komt naar de schadelijkheid van het hoge THC–gehalte in nederwiet. THC is de werkzame stof in cannabisproducten.
De ministerraad spreekt hier donderdag over, zeggen bronnen rond het kabinet. Nederwiet is de laatste jaren flink sterker geworden. Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) waarschuwde vorig jaar nog voor angst– en paniekaanvallen bij onervaren wietrokers.
Volgens de meest recente gegevens van het Trimbos–instituut, het landelijke kenniscentrum voor onder meer verslavingszorg, ligt het percentage tetrahydrocannabinol (THC) in nederwiet de laatste jaren (2000/2002) op gemiddeld 15,2 procent. In 1999 was dit nog 8,6 procent. In buitenlandse wiet zit maar 6,6 procent THC.
Volgens een woordvoerder van het Trimbos–instituut is er nu nog niks bekend over de effecten op de gezondheid van THC. Wel wijzen studies uit dat er aanwijzingen zijn voor een verband tussen langdurig gebruik van cannabisproducten en schizofrenie. Maar een direct verband met THC is niet aangetoond.
A. de Loor van de Stichting Adviesbureau Drugs pleit voor extra onderzoek. Volgens De Loor is nog steeds niet wetenschappelijk aangetoond dat THC problemen veroorzaakt bij consumenten. „Ik denk dat er geen problemen zijn", zei hij. De onrust over mogelijke schadelijke effecten van THC noemt hij „waanzin."
Wel merkt hij dat steeds meer gebruikers zich verliezen in extreem cannabisgebruik uit stress of omdat zij hun malaise willen vergeten. Dat heeft volgens hem alles te maken met vluchtgedrag wegens de verharding in de maatschappij en niets met de verslavende werking van THC. „Er worden allerlei dingen met elkaar verbonden die niets met elkaar te maken hebben", denkt hij.
Marihuana of wiet wordt gemaakt door de vrouwelijke bloemtoppen van de Cannabis Sativa, oftewel hennepplant, te drogen en te verkruimelen. Hasj is de geperste hars van de hennepplant.