Economie

„Bedrijven rijp voor vrije stroommarkt”

De energiebedrijven hebben hun administratie en hun organisatie voldoende op orde om per 1 juli te beginnen met een vrije markt voor kleinverbruikers. Dat concludeert minister Brinkhorst van Economische Zaken uit een vorige maand uitgevoerd onderzoek.

Redactie politiek
6 April 2004 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 01:06

Kleinverbruikers kunnen per 1 juli kiezen voor een andere leverancier dan ze tot nu toe hebben. Tot dusver bestond die mogelijkheid alleen voor groene stroom. Eind vorig jaar concludeerde een commissie al dat de energiebedrijven rijp zijn voor de vrije markt, maar de Tweede Kamer had daar een hard hoofd in en eiste een aanvullend onderzoek. De uitkomsten daarvan zijn nu bekend.

Grootverbruikers hebben al langer de mogelijkheid om van leverancier te veranderen. Dat leidde tot een stroom van klachten van afnemers omdat facturen niet zouden kloppen. Lloyd’s Remaandag Management Consultants heeft onderzocht in hoeverre hiermee per 1 maart van dit jaar nog problemen waren.

Volgens Brinkhorst biedt het onderzoek „vertrouwen in een geordende marktopening voor kleinverbruikers per 1 juli.” Ondernemersorganisatie MKB-Nederland denkt daar anders over. „Het onderzoek toont aan dat de bedrijven de afgelopen maanden veel werk hebben verzet om de facturering te verbeteren, maar het is nog niet op een niveau zoals je van ondernemingen in een vrije markt mag verwachten.”

Brinkhorst haalde maandag overigens ook fors uit naar energiebedrijf Nuon, dat vorige week in paginagrote krantenadvertenties stelling nam tegen het kabinetsplan om de energiebedrijven te splitsen. De bewindsman rekende voor dat deze advertenties circa een half miljoen euro kostten en sprak van „verkwisting van publieke gelden”, waar de consumenten niet beter van worden.

Hij wees erop dat Nuon, net als energiebedrijven zoals Essent en Eneco, nog steeds eigendom zijn van lagere overheden, gemeenten en provincies. Brinkhorst wil de energiebedrijven voor 2007 splitsen in enerzijds een netwerkbedrijf en anderzijds een productie- en leveringsbedrijf. De Tweede Kamer steunt hem, maar Nuon, Essent en Eneco zijn mordicus tegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer