Milosevic opent met aanval op tribunaal
Oud-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië heeft woensdag in het begin van zijn betoog opnieuw een aanval op de geldigheid van het Joegoslavië-tribunaal gedaan. Ook beschuldigt hij hoofdaanklager Carla Del Ponte ervan dat zij hem in de media al schuldig verklaart.
De oorspronkelijke bedoeling was dat Milosevic woensdagochtend al aan het woord zou komen, maar de aanklagers Geoffrey Nice en Dirk Ryneveld zorgden met hun uiteenzettingen voor urenlange vertraging. Pas een halfuur voor sluitingstijd woensdagmiddag kreeg de oud-president de kans iets te zeggen.
Nadat Milosevic tien minuten aan het woord was, onderbrak rechter Richard May hem. „Uw denkbeelden over dit hof doen volstrekt niet ter zake”, zei hij. De aangeklaagde had beroep kunnen aantekenen tegen zijn vervolging, hetgeen hij niet heeft gedaan. Verder had hij beroep kunnen aantekenen tegen uitspraken waarin het hof zegt dat het wel geldig is.
Een van de juridisch adviseurs van Milosevic, Dragoslav Ognjanovic, verklaarde na afloop van de zitting tegenover het ANP dat Milosevic geen hoger beroep heeft aangetekend tegen de beslissing over de legaliteit van het tribunaal omdat hij dan feitelijk het tribunaal zou erkennen.
De verwachting is dat Milosevic vandaag een langdurig betoog zal houden met een weerwoord op wat de aanklagers naar voren hebben gebracht. Waarschijnlijk is Milosevic’ rede sterk politiek getint.
Milosevic zal daar zeker een volle dag voor nodig hebben, hebben zijn medewerkers aangekondigd. Hij zal eerst strikt juridische kwesties aan de orde stellen, waarna een betoog met historische en politieke kanten zal volgen, aldus de Belgradose jurist Ognjanovic. Het gaat Milosevic er volgens zijn juridisch adviseur om duidelijk te maken dat hij geen oorlogsmisdadiger is, maar een leider die in zijn land naar eenheid en vrede streefde.
Vanaf het begin van zijn verblijf in Den Haag heeft Milosevic nog vrijwel niets anders gezegd dan dat het tribunaal onwettig is. Zijn grootste bezwaar is dat het niet door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties maar door de Veiligheidsraad is opgericht. Dit is een politiek lichaam en daarom zou het tribunaal ook een politiek instrument zijn.
De ”amici curiae”, die op verzoek van het hof een soort schaduwverdediging voeren voor Milosevic, die zelf geen advocaten benoemt, hebben alle punten van kritiek van Milosevic vorig jaar al omgezet in juridische bezwaren. Het hof heeft die bezwaren overwogen, maar kwam tot de conclusie dat het de Veiligheidsraad is toegestaan een tribunaal op te richten als dat dienstbaar is aan de vrede en de veiligheid in de wereld.
Ook in de allereerste zaak voor het Joegoslavië-tribunaal vocht de verdachte Tadic de wettigheid van het hof al aan. Ook toen hebben de rechters deze kritiek naast zich neergelegd.
Onder deskundigen op het gebied van internationaal recht worden deze verklaringen met reserve bekeken, omdat het Joegoslavië-tribunaal eigenlijk zichzelf geldig verklaart. De suggestie van de amici curiae om de geldigheid dan te laten toetsen door een onafhankelijke instelling als het Internationaal Gerechtshof, werd echter om formele redenen van de hand gewezen. Dit gerechtshof, dat ook in Den Haag zit, beoordeelt alleen conflicten tussen staten.
Ibrahim Rugova, leider van de Albanese meerderheid in Kosovo, heeft gisteren in Pristina aangekondigd dat hij voor het Joegoslavië-tribunaal zal getuigen tegen Milosevic. „Vanzelfsprekend ben ik vereerd te kunnen getuigen voor mijn volk en voor Kosovo. Het proces tegen Milosevic is een belangrijke gebeurtenis en een genoegdoening voor het volk van Kosovo”, aldus Rugova.