Beroering rond de Tempelberg
JERUZALEM. Tienduizenden Joden trokken maandag naar de Westelijke Muur in de Oude Stad van Jeruzalem om de ceremonie van de priesterlijke zegen bij te wonen. Tegelijk is er ook politieke beroering rond de Tempelberg.
De ceremonie, die elk jaar tijdens Pesach (het Joodse Pasen) en het Loofhuttenfeest gehouden wordt, trekt altijd grote belangstelling. Mannen uit het priesterlijk geslacht spreken daarbij de zegen van Aäron uit.
Sommige Joden trokken niet alleen naar de Westelijke Muur, maar wilden ook de Tempelberg op. De politie verwijderde zondag en maandag zestien Joodse bezoekers voor het overtreden van de Tempelbergregels. Joden en christenen mogen niet bidden op deze heilige plek, moslims wel.
De Jordaanse minister van Mediazaken, Mohammed al-Momani, heeft de Joodse bezoeken aan de Tempelberg scherp veroordeeld. De berg is niet alleen voor Joden en christenen een heilige plaats, maar ook voor moslims.
Pasen
De politie is deze week massaal op de been in en rond de Oude Stad van Jeruzalem, om ordeverstoringen en terreuraanslagen te voorkomen. Zeker nu vrijdag duizenden orthodoxe christenen weer door de Via Dolorosa zullen lopen om Goede Vrijdag te vieren. Zaterdag vindt in de Heilige Grafkerk te Jeruzalem de plechtigheid van het heilige vuur plaats. De orthodoxe kerken vieren tijdens het komende weekeinde Pasen.
De grote aantallen Joodse bezoekers aan de Westelijke Muur van deze week bevestigen het belang van deze muur en de Tempelberg zelf voor Joden. Israëlische politici en diplomaten hebben vorige week dan ook fel gereageerd op een resolutie van Unesco –de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties– die de Joodse verbondenheid met de Tempelberg ontkent.
De resolutie noemt het plein voor deze oude steunmuur het ”Al-Buraqplein”. Deze naam verwijst naar het mythische dier Buraq, waarop de profeet Mohammed vanaf de Tempelberg een reis gemaakt zou hebben naar de hemel. Op grond hiervan is de Tempelberg heilig verklaard voor moslims.
Ook spreekt het Unescodocument over Joodse „nepgraven” en „zogenaamde Joodse rituele baden.” Archeologen hebben deze rituele baden ontdekt naast de Tempelberg. Deze duiden op de Joodse aanwezigheid rondom de Tempelberg in de tijd van de tempel.
De resolutie spreekt slechts twee keer over de Westelijke Muur en plaatst deze term beide keren tussen aanhalingstekens. Verder zijn achter het woord Israël de woorden ”bezettende macht” geplaatst.
Nederland
Zes landen, waaronder Nederland, stemden vorige week tegen de resolutie, 17 landen onthielden zich van stemming en 33 landen stemden voor. Ook Frankrijk keurde het document goed, hoewel dat land deze zomer een poging wil ondernemen om de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnse regering vlot te trekken.
„Unesco negeert de unieke Joodse verbondenheid met de Tempelberg, de plek waar duizend jaar lang twee tempels stonden, en de plek in welke richting Joden duizenden jaren hebben gebeden”, zei de Israëlische premier Netanyahu in een reactie. „De VN herschrijven een fundamenteel deel van de menselijke geschiedenis.”