Buitenland

Marokkaanse zelfmoordenaar brengt terrorisme dichtbij

Hij wordt al de ”buurmankamikaze” genoemd, de Marokkaanse zelfmoordenaar die zichzelf in het Noord-Italiaanse Brescia opblies in de hoop zo veel mogelijk slachtoffers te maken. Zijn plan mislukte. Maar de vraag van een moedige Arabisch-Italiaanse journalist blijft actueel: wordt het doe-het-zelfterrorisme wel serieus genomen?

Van onze correspondent
6 April 2004 08:31Gewijzigd op 14 November 2020 01:06

De Marokkaan Moestafa Chaouki die zich afgelopen zondag bij een restaurant van McDonald’s in het Italiaanse Brescia van het leven beroofde, had als doel zo veel mogelijk slachtoffers te maken. Dat blijkt uit de brief die de politie in Brescia zondag van de zelfmoordenaar ontving. De Marokkaan had de brief 36 uur voor zijn daad op de bus gedaan.

De manier waarop Chaouki de hand aan zichzelf sloeg, wierp zondag direct vraagtekens op. Zijn wagen ontplofte in de kleine file voor het afhaalloket van de fastfoodketen. In de auto lagen vier opengedraaide gasflessen. Bovendien had de 35-jarige immigrant gewacht totdat zijn auto naast twee gasflessen kwam te staan die in gebruik waren bij het restaurant.

De auto ontplofte wel, maar doodde alleen de Marokkaan. Doordat de immigrant weinig professioneel te werk was gegaan en dankzij snel en deskundig ingrijpen van de brandweer kon erger worden voorkomen. De meeste van de in totaal zes flessen ontploften niet. Zou dat wel zijn gebeurd, dan waren er zonder twijfel meer slachtoffers gevallen.

In de brief richt Chaouki zich tot jou, meneer Berlusconi”, en zegt hij te handelen in naam van Allah. Hij benadrukt dat hij geen deel uitmaakt van al-Qaida of een andere organisatie, maar dat hij woede voelt over de oorlog in Irak die alleen onschuldigen treft.”

Hij schrijft ook dat hij tegen Israël en de Verenigde Staten is. Als de Italiaanse regering niet de zijde zou hebben gekozen van de landen die betrokken zijn in Irak”, had Chaouki zichzelf niet opgeblazen. In de Italiaanse pers wordt de Marokkaan de ”doe-het-zelfterrorist” genoemd.

Grote vraag is of Chaouka een instabiele man was die handelde uit wanhoop. De laatste twee jaar ging het slecht met de Marokkaan, die werkzaam was als vrachtwagenchauffeur voor een zuivelbedrijf. Hij scheidde van zijn vrouw, begon te drinken en woonde alleen in een camper. De moskee bezocht hij nauwelijks meer; hij was niet fanatiek religieus.

De Italiaanse autoriteiten houden het publiek voor dat Chaouki’s actie een wanhoopsdaad was die weinig met terrorisme te maken heeft. Waarschijnlijk doen ze dat om geen paniek te veroorzaken. Het zou echter te gemakkelijk zijn om het daarmee af te doen, zoals de journalist Magdi Allam afgelopen week in Corriere della Sera schreef. Onder de titel ”De buurmankamikaze” schrijft Allam dat de actie van Chaouka is uit te leggen als een identiteitscrisis van een immigrant die zich uitgesloten voelt en het westerse waardesysteem afwijst. Als dat zo is, staat ons continent heel wat te wachten”, meent Allam, een westers georiënteerde intellectueel die in Egypte geboren is.

Het doet volgens Allam geen recht aan de werkelijkheid om islamitisch terrorisme te definiëren als een gestructureerde gemeenschap waarbij ten minste twee personen samenwerken. Individuen met een zelfmoordwens hoeven geen relatie te hebben met een formeel terroristische structuur. Dit betekent dat we allemaal moeten begrijpen dat het wereldwijde terrorisme zowel fanatiek religieus als niet-religieus kan zijn, uitgevoerd door groepen en individuen. Maar bovenal dat dit terrorisme zijn wortels heeft in ons eigen huis”, schrijft Allam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer