Paus Franciscus ontvangt koning en koningin
VATICAANSTAD. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn maandagochtend op audiëntie geweest bij paus Franciscus. Dat blijkt uit een persmededeling die het Vaticaan heeft verspreid.
Nadere gegevens zijn niet bekendgemaakt. De Rijksvoorlichtingsdienst wil niets zeggen over het bezoek.
De koning en koningin werden om tien uur voor een kwartiertje in audiëntie ontvangen zo maakte het Vaticaan bekend. Ze kwamen met een gevolg, inclusief prins Jaime die voor Nederland ambassadeur is bij de Heilige Stoel. Het Vaticaan heeft zoals gebruikelijk ook foto’s gemaakt van de ontvangst, maar die zijn (nog) niet vrijgegeven. De prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane zijn bij hun ouders voor vakantie in de Italiaanse hoofdstad. Over hun aanwezigheid bij de audiëntie is niets bekendgemaakt.
Het gaat om een privé-ontvangst. De paus ontvangt met enige regelmaat staatshoofden en regeringsleiders voor een privé-audiëntie. Van dergelijke ontvangsten verschijnen veelal wel foto’s.
Dat de Rijksvoorlichtingsdienst het bezoek af lijkt te schermen past in de lijn die de RVD, de koning en koningin Máxima –zelf rooms-katholiek– hanteren dat religie van de Oranjes tot het privédomein is verklaard. Er worden geen mededelingen gedaan over kerkbezoek of ontmoetingen met geestelijken als de koning of koningin dat niet in hun rol als staatshoofd of koningin doen.
Het is niet het eerste bezoek van een Nederlands staatshoofd aan de paus. In 1985 bracht koningin Beatrix –samen met prins Claus– tijdens haar staatsbezoek aan Italië als eerste Nederlandse staatshoofd een bezoek aan een paus Johannes Paulus II. Op dat bezoek kwam toen kritiek. De begrafenis van Johannes Paulus in 2005 woonde koningin Beatrix echter niet bij. Namens Nederland ging een minister.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn bij hun huwelijk lid gebleven van de kerk waar zij lid van waren: hij van de Protestantse Kerk in Nederland, zij van de Rooms-Katholieke Kerk. De koning noemde zichzelf „gelovig, niet kerkelijk.”
Als prins en prinses waren Willem-Alexander en Máxima 19 maart 2013 met premier Rutte namens Nederland aanwezig bij de inauguratie van Franciscus. Na de mis begroetten zij de nieuwe paus toen kort, Máxima deed dat toen met kniebuiging. Ook bij de inauguratie van de vorige paus, Benedictus XVI, in april 2005 was de kroonprins aanwezig.
Over de contacten van het koningspaar met de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland is vrijwel niets bekend. Tijdens hun kennismakingsronde door Nederland na de troonsbestijging in 2013 hadden zij geen officiële ontmoeting met de Nederlandse bisschoppen, noch met de leiding van de Protestantse Kerk in Nederland.
Of koningin Máxima regelmatig een mis bezoekt, is niet bekend. Tijdens vakanties in Italië zou zij dat wel af en toe doen.
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima woonden in 2011 in Rotterdam de zogeheten pontificale eucharistieviering bij ter gelegenheid van het afscheid van bisschop Van Luyn. Het prinselijk echtpaar woonden in 2006 de eucharistieviering bij ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het bisdom Rotterdam. Wassenaar, hun woonplaats, behoort tot het bisdom Rotterdam.
Paus Franciscus is net als koningin Máxima van Argentijnse afkomst.
Een neef van koning Willem-Alexander, prins Jaime de Bourbon de Parme, is de Nederlandse ambassadeur bij de paus in Vaticaanstad. De overgang naar de Rooms-Katholieke Kerk van de moeder van Jaime, prinses Irene, zorgde in de jaren zestig nog voor veel onrust in Nederland. Zij zette die stap toen vanwege haar huwelijk met de streng rooms-katholieke prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Diens familie heeft altijd goede contacten gehad met de pausen.
In 1925 viel kabinet-Colijn I, toen een Kamermeerderheid een voorstel van ds. G. H. Kersten (SGP) steunde om het geld voor het gezantschap te schrappen.