Rode cijfers voor beurzen New York
NEW YORK (ANP). De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag in het rood. Het sentiment op Wall Street stond onder druk door tegenvallende kwartaalcijfers van onder meer Alphabet en Microsoft.
De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds een verlies van 0,2 procent op 17.947 punten. De brede S&P 500 stond 0,3 procent lager op 2084 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 1,2 procent tot 4887 punten.
Donderdag kwam Alphabet (min 6 procent) nabeurs met resultaten. Daaruit bleek dat het moederbedrijf van zoekmachine Google afgelopen kwartaal wederom een flink hogere omzet heeft behaald. Toch hadden analisten op meer gerekend. Dat gold ook bij Microsoft, dat zijn winst vorig kwartaal onverwacht stevig zag dalen. Het softwarebedrijf verloor ruim 7 procent.
McDonald’s (plus 0,3 procent) presenteerde juist beter dan verwachte cijfers. De verkopen van de fastfoodketen namen voor het derde achtereenvolgende kwartaal toe.
General Electric (GE) meldde het afgelopen kwartaal onder de streep een veel kleiner verlies te hebben geboekt dan een jaar eerder. De Amerikaanse industriegigant is bezig afscheid te nemen van zijn activiteiten op het gebied van leningen en consumentenproducten. GE moest echter 1,7 procent omlaag.
Caterpillar kwam met een winstwaarschuwing. De fabrikant van onder meer grote mijnbouwtrucks, graafmachines en bulldozers worstelt nog altijd met de malaise in de grondstoffensector en de afzwakkende economie van opkomende markten. Het aandeel klom desondanks 0,2 procent.
Chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) won liefst 38 procent, na onverwacht goede kwartaalresultaten. Daarbij meldde het bedrijf ook een belangrijke overeenkomst te hebben gesloten in China.
Verder kwamen ook American Airlines, tissuefabrikant Kimberly-Clark, koffieketen Starbucks en het industriële concern Honeywell met publicaties.
Marktonderzoeker Markit liet weten dat de groei in de Amerikaanse industrie in april is afgezwakt ten opzichte van een maand eerder.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 43,58 dollar. Brent werd ook 0,9 procent duurder, op 44,93 dollar per vat. De euro werd voor 1,1221 dollar verhandeld, tegen 1,1246 dollar bij het slot van de Europese beurzen.