„Welvaart niet langer meten met bbp”
DEN HAAG. Het bruto binnenlands product (bbp) mag dan een aardige maatstaf zijn voor het meten van de economische groei, om onze welvaart te meten, is er heel wat meer nodig.
Dat concludeerde de parlementaire commissie Breed Welvaartsbegrip woensdag in haar eindrapport.
Volgens de commissie, die onder voorzitterschap staat van Tweede Kamerlid Grashoff (GroenLinks), geldt het bbp ten onrechte als indicator voor het meten van de welvaart, terwijl dit begrip ook immateriële zaken omvat, zoals gezondheid, veiligheid en de kwaliteit van natuur en milieu. „In de jaren zestig zei de Amerikaan Robert Kennedy al op dat het bbp alles meet, behalve wat ons leven écht de moeite waard maakt”, stelde Grashoff vanmorgen.
Volgens de commissie is er de afgelopen jaren internationaal veel gediscussieerd over andere manieren om welvaart te meten, maar zijn die initiatieven vaak te versnipperd om politiek gezien impact te hebben. Om het begrip brede welvaart meer aandacht in het publieke debat te geven, komt de commissie daarom met enkele voorstellen. Zo roept ze het kabinet ertoe op om voortaan jaarlijks een Monitor Brede Welvaart te publiceren; een set van indicatoren die „als een soort dashboard” in één oogopslag toont hoe het gesteld is met „onze welvaart van nu en in de toekomst.” Daartoe kan volgens Grashoff worden aangesloten bij de Monitor Duurzaam Nederland, die het CBS en de planbureaus al publiceren. Hierover zou dan één keer per jaar, op een vast moment, moeten worden gedebatteerd. Wat de commissie betreft, gebeurt dit op verantwoordingsdag, het jaarlijkse debat waarin het kabinet verantwoording aflegt over het gevoerde beleid.
Grashoff waarschuwde nog wel voor de menselijke drang om de welvaart in één cijfer uit te willen drukken. „Als we autorijden zijn we blij dat we een aparte snelheids- en brandstofmeter hebben. Die moeten we niet bij elkaar optellen, want dan zou je zomaar harder kunnen gaan rijden als de benzine bijna op is.”
In een reactie stelde de ChristenUnie woensdagmorgen de conclusies van de Commissie Breed Welvaartsbegrip te verwelkomen. Volgens Kamerlid Schouten is het voorstel om jaarlijks een set indicatoren voor de brede welvaart te presenteren „een goede stap om in ons land breder te kijken dan alleen naar economische groei.” Volgens Schouten meten we onze welvaart nu veel te smal. „Economische groei is niet het enige dat telt. Ook zorg, milieu, vrijwilligerswerk en onderwijs zijn van waarde voor onze samenleving.”
Ze stelt daarom voor om de Monitor Brede Welvaart niet alleen bij het Verantwoordingsdebat, zoals de Commissie voorstelt, maar ook tijdens Prinsjesdag mee te laten wegen. Schouten: „Ook bij begrotingsbehandelingen kunnen we immers veel breder kijken dan alleen economische groei. De waarde van goede zorg, het beste onderwijs voor onze kinderen en schone energie kunnen we daar door de Monitor Brede Welvaart laten meewegen.”
Ook volgens de SGP doet de huidige, smalle definitie van welvaart „geen recht aan zaken die minstens zo belangrijk zijn dan geld en goed. Zoals zorg, of een mooie en schone leefomgeving.”
Volgens de partij belijdt het kabinet te gemakkelijk met de mond een participatiesamenleving na te streven, waarin vrijwilligerswerk, mantelzorg of de zorg voor kinderen als waardevol worden erkend, terwijl met beleid de druk om betaalde arbeid te verrichten juist meer en meer wordt opgevoerd. „Dat is raar en doet geen recht aan de werkelijkheid. Daarom gaat de SGP ervoor om ook het vele, uiterst belangrijke werk dat onbetaald wordt verricht te vertalen in de modellen. Alleen dan kunnen ‘Den Haag’ en anderen die beslissen over het beleid, tot échte keuzes komen.”