Economie

BAM zit na stroom orders weer in de lift

AMSTERDAM. Bouwconcern BAM beweegt dankzij een stroom orders uit binnen- en buitenland weer in opwaartse richting. Het programma ”Back in Shape” om het beursgenoteerde concern door kostenbesparingen weer in vorm te krijgen, lijkt zijn vruchten af te werpen.

Gerard den Elt
20 April 2016 08:12Gewijzigd op 16 November 2020 03:00
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

Ook aandelenanalisten van onder meer zakenbank Theodoor Gilissen en SNS Securities zien in het aandeel BAM een sterk opwaarts potentieel en gaven al koopadviezen.

Het bevreemdde analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen begin april dat de koers van BAM ruim 1 euro onder het koersdoel van 5,40 euro lag. Hij zoekt de verklaring in de vrees voor een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, de zogeheten Brexit. En laat BAM juist in Groot-Brittannië circa 30 procent van zijn omzet realiseren.

„Desondanks blijft het plaatje voor BAM gunstig”, aldus Van Beek. „De woningbouw in Nederland trekt aan.” Het aandeel behoort volgens de analist tot de Nederlandse favorieten van Theodoor Gilissen.

Rijkswaterstaat

BAM veerde in 2015 op met een nettowinst van 10,2 miljoen euro. Een jaar eerder werd er een verlies van 108,2 miljoen geleden. Bij het concern werken 21.500 mensen. De orderportefeuille bedraagt 11,5 miljard euro.

Een van de fundamenten onder de opwaardering van het bouwconcern vormt een reeks op-
drachten van Rijkswaterstaat. Vakblad Cobouw concludeerde op grond van verstrekte orders en gunningen dat BAM vorig jaar voor 456 miljoen euro aan opdrachten in negen projecten binnensleepte, veel meer dan in het jaar daarvoor. Dat is daarnaast veel meer dan de concurrentie binnensleepte. Het gaat onder meer om werkzaamheden aan de A28 en de A1 en de aanleg van zeesluizen in IJmuiden.

Een woordvoerder van BAM relativeerde dinsdag desgevraagd de stroom orders. „Op een jaaromzet van 8 miljard euro is in 200 werkdagen iedere dag een order van 40 miljoen euro noodzakelijk om de beoogde geldstroom op gang te houden.”

Verder wijst hij erop dat BAM en andere grote Nederlandse bouwers onlangs naast de opdracht voor de aanleg en ombouw van de zuidelijke ringweg in Groningen grepen, een project van 700 miljoen euro.

Die order gaat naar een Duits en een Oostenrijks concern met kleinere Nederlandse deelnemers in het consortium.


Overzicht klussen in het buitenland

Opdrachten voor BAM komen voor een deel uit het buitenland. Een overzicht van recente klussen over de grens.

● De Britse infradochter BAM Nuttall gaat het spoorproject Ordsall Chord rond Manchester verbeteren.

● De bouwer is betrokken bij het tunnelproject Fehmarnbelt met een lengte van 18 kilometer tussen Duitsland en Denemarken.

● Op Curaçao bouwt BAM een megapier. De contractwaarde is 25 miljoen euro.

● Het bouwbedrijf doet mee aan de uitbreiding van het Ulster Hospital in Belfast, Ierland. Daarmee is bijna 
60 miljoen euro gemoeid.

● BAM Deutschland AG gaat twee universiteitsgebouwen in Düsseldorf en Keulen bouwen voor een bedrag van 145 miljoen euro.

● BAM Deutschland bouwt een ziekenhuis in Frankfurt voor ruim 150 miljoen euro.

● BAM Construct UK gaat in Leeds het kantoorgebouw Merrion House renoveren 
en uitbreiden voor zo’n 50 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer