Kerk & religie

Ds. Nijboer van MijnKerk.nl: Internet is plaats waar kerk moet zijn

UTRECHT. Op het web liggen voor kerken nog veel onbenutte kansen. Die boodschap geeft ds. Janneke Nijboer kerkenraden mee als zij vertelt over haar ervaringen met de onlinekerk MijnKerk.nl. Vorige week werd zij door de Protestantse Kerk in Nederland officieel benoemd als predikant van de digikerk.

12 April 2016 20:29Gewijzigd op 16 November 2020 02:49
Ds. Nijboer.  beeld  PKN/Rogier Bos
Ds. Nijboer.  beeld PKN/Rogier Bos

Ds. Nijboer experimenteerde in haar tijd als predikant in Breda met nieuwe vormen van kerk-zijn en ontdekte toen de wereld van de sociale media. „Internet is wel degelijk een plaats om als kerk aanwezig te zijn. Die wereld is even reëel als de wereld van de stenen kerkgebouwen.”

Die boodschap is soms moeilijk uit te leggen aan mensen die zelf helemaal niet actief zijn op internet, ervaart ds. Nijboer. „Maar dan antwoord ik: Welke kerk kan zeggen elke maand meer dan 5000 bezoekers te ontvangen?”

Op het web is behoefte aan een kerksite zoals MijnKerk.nl –ook actief op Facebook, Twitter, Pinterest en YouTube– constateert ds. Nijboer. „Het is een spannende en dynamische omgeving. We bereiken er een doelgroep die verder veelal niets met de kerk heeft. Het zijn mensen die bezig zijn met de vraag waar het om gaat in het leven.”

MijnKerk.nl zet in op thema’s die deze groep aanspreken, zoals genieten, leven, natuur. „We kiezen voor een lichte toon en eenvoudige teksten; niet op het zwaar catechetisch leren.” MijnKerk.nl bereikt per maand zo’n 15.000 mensen, de Facebookpagina heeft ruim 5000 volgers. „Daar zijn we best tevreden over. Het groeiend aantal is hoopgevend.”

Hoe krijgt u echt contact met deze bezoekers?

„De meeste bezoekers van MijnKerk.nl lezen de inhoud en laten niet altijd een reactie achter. Het indrukken van de likeknop op Facebook is al een hele stap. We hebben wel een besloten Facebookgroep waar 500 mensen in actief zijn. Deze plek heeft een sterk pastoraal karakter.”

Welke behoefte proeft u bij de bezoekers van MijnKerk.nl?

„Er leeft vooral de behoefte om als mens gezien te worden in jouw bestaan, zoals Psalm 139 dat ook zegt. Dat is een diepe basisbehoefte, van iedereen.”

Wat adviseert u kerken die niet online zijn?

„Ga online! Er zijn gemeenten die geen site hebben, maar je moet op het web aanwezig zijn. En integreer kerkradio of -telefoon 
in de site. Verder adviseer ik 
om royaal te zijn met foto’s van mensen, want het gaat in de 
kerk om mensen, niet om een gebouw. Zorg er ook voor dat 
de kerk op Facebook te vinden is. Een en ander vraagt om een actief team. Of dat in vergrijzende kerkelijke gemeenten lukt? Juist oudere mensen hebben tijd. Mijn schoonmoeder van 76 jaar is met haar iPad heel actief op Facebook.”

Hoe gaat u om met privacygevoelige informatie in kerkdiensten?

„Een kerkdienst is openbaar. Het is juist goed om daar namen van personen te noemen. Dat hoort bij een dienst. Wel is het belangrijk om vooraf met de betreffende persoon af te stemmen of die dat wel wil. Maar dat is niet nieuw. Hetzelfde geldt voor vermelding in kerkbladen.”

Ds. Nijboer –ook verbonden aan een PKN-pioniersplek in Noordwijk– vindt dat kerkelijke gemeenten doelgroepenbeleid moeten ontwikkelen. „Als jongeren het kerkblad niet meer lezen, moet de kerk andere media gebruiken om hen te bereiken. Misschien moet een kerk per doelgroep wel andere methoden inzetten. Ik pionier in Noordwijk, met een aantal tieners heb ik daar nu contact via WhatsApp. Zo kun je dicht bij hen zijn. Ik vind het mooi dat ze me in hun groep hebben opgenomen.”

Hoe gaat het verder met MijnKerk.nl?

„We willen nog meer mensen online bereiken. Ook willen we offline actiever zijn door bijeenkomsten voor gebruikers van MijnKerk.nl te organiseren. Er zijn al singles-meet-ups en eetgroepen. Dat willen we uitbouwen. We willen meer activiteiten organiseren. Negentig gemeenten hebben bijvoorbeeld een top 2000-viering gehouden waarin popmuziek centraal stond. Die diensten waren missionair.”

Dit is het tweede deel van een drieluik over online kerk-zijn. Vrijdag deel 3.


Pioniersplek MijnKerk.nl

MijnKerk.nl is in 2012 gelanceerd door de Protestantse Kerk in Nederland. De digikerk was een van pioniersplekken –nu vijftig– die de PKN de afgelopen jaren opzette om mensen te bereiken die niet of amper met de kerk in aanraking komen. Ds. Fred Omvlee trok de afgelopen jaren de kar. Vorige week werden ds. O. Grevink (Waalwijk) en ds. J. Nijboer (Noordwijk) benoemd als de nieuwe internetdominees van MijnKerk.nl.

Er zijn veel kerkelijke gemeenten en organisaties actief op internet, maar vergelijkbare, Nederlandstalige initiatieven als MijnKerk.nl zijn er niet.


Zie ook:

”Ja of nee tegen kerk-tv?” (Reformatorisch Dagblad, 9 april 2016)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer