Beatrix opent infocentrum over Zeeuwse Roosevelts
OUD-VOSSEMEER. Prinses Beatrix neemt volgende week woensdag het Roosevelt Informatiecentrum in Oud-Vossemeer officieel in gebruik. Het dorp op Tholen heeft een bijzondere band met de Amerikaanse presidenten Theodore en Franklin Delano Roosevelt, omdat hun voorouders er vandaan kwamen.
Het informatiecentrum is gehuisvest in het ambachtsherenhuis van de ambachtsheerlijkheid van Oud- en Nieuw-Vossemeer en Vrijberghe. Daar is een kleine expositie ingericht die op een toegankelijke manier de geschiedenis van Oud-Vossemeer en de ambachtsheerlijkheid en de band tussen het dorp en de familie Roosevelt belicht.
De bezoeker maakt kennis met de oorsprong en stamboom van zowel de Nederlandse als de Amerikaanse Roosevelts en er is ruime aandacht voor de belangrijkste telgen van de Amerikaanse tak: de voormalige presidenten van de Verenigde Staten Theodore en Franklin Delano Roosevelt en de vrouw van de laatste: diplomate, politica en activiste Eleanor Roosevelt. Ook wordt er uitvoerig teruggeblikt op het bezoek dat Eleanor Roosevelt in 1950 aan het Zeeuwse dorp bracht. Veel oudere inwoners bewaren daar dierbare herinneringen aan.
Oud-Vossemeer wordt als bakermat van de Amerikaanse Roosevelts beschouwd. Hun stamvader Claes Martenszen van Rosevelt kwam er waarschijnlijk vandaan. In het dorp is een bankje geplaatst dat naar de Roosevelts is vernoemd. Ook staat er een monument dat herinnert aan de vier vrijheden die president Franklin Delano Roosevelt in 1941 formuleerde tijdens zijn State of the Union, de Amerikaanse troonrede. Aan deze vier vrijheden ontleent een belangrijke internationale prijs zijn naam: de Four Freedoms Award. Onder anderen Angela Merkel ontvangt deze prijs volgende week donderdag in Middelburg, één dag na de opening van het Roosevelt Informatiecentrum.
Claes Martenszen van Rosevelt liet tussen 1650 en 1658 vijf kinderen dopen in de Nederduits Gereformeerde Kerk in Nieuw-Amsterdam, een handelspost van de West-Indische Compagnie in Amerika.
Van Rosevelt was ergens tussen 1638 en 1649, waarschijnlijk vanuit de Republiek der Verenigde Nederlanden, vertrokken naar de Nieuwe Wereld, zoals de kolonie in Amerika werd genoemd. Aangenomen wordt dat hij van het Zeeuwse eiland Tholen kwam, waar tussen Poortvliet, de stad Tholen en Oud-Vossemeer een hoek grond lag die al in 1481 als het Rosevelt bekendstond.
In 1655 kocht Van Rosevelt een boerderij op het eiland Manhattan in Nieuw-Amsterdam. Zijn vrouw overleed in 1660 en was toen al weduwe. Nieuw-Amsterdam werd enkele jaren later veroverd door de Engelsen en groeide uit tot wereldstad New York.
Het informatiecentrum in het monumentale Ambachtsherenhuis aan de Raadhuisstraat wordt na de opening beheerd door de Stichting Roosevelt Oud-Vossemeer. Voorzitter Hans van Gorsel zegt dat het centrum in een behoefte zal voorzien bij Amerikaanse bezoekers van het dorp die sporen hopen te vinden van de Zeeuwse wortels van de Roosevelts.
De Oranjes hadden een bijzondere band met de Roosevelts. Dat heeft volgens Van Gorsel wellicht meegespeeld bij het besluit van Beatrix om in te gaan op het verzoek van de gemeente Tholen om het informatiecentrum te openen. „Toen prinses Juliana en haar kinderen in de oorlog in Canada verbleven, heeft Juliana verschillende keren bezoekjes gebracht aan het Witte Huis”, vertelt Van Gorsel. „Er waren hechte contacten tussen de Oranjes en de president. Prinses Margriet werd zelfs een petekind van Franklin Delano Roosevelt.”
Prinses Beatrix verricht de opening in gezelschap van een kleinzoon en kleindochter van Roosevelt. Ook een afvaardiging van het Amerikaanse Franklin and Eleanor Roosevelt Institute woont de plechtigheid bij.