NG-Kerk Zuid-Afrika blijft leden verliezen
De Nederduitse Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika (NG-Kerk) blijft met meer dan een miljoen belijdende en doopleden een van de grootste kerken in Zuid-Afrika; maar ook in het afgelopen jaar heeft ze weer leden verloren.
Volgens het ”Jaarboek van die NG Kerke 2004” is het aantal belijdende en doopleden vorig jaar weer teruggelopen. De grootste daling had plaats onder de belijdende leden: hun aantal verminderde het afgelopen jaar met 3000. Het aantal doopleden liep terug met 1665. Het aantal gemeenten binnen het kerkverband nam af met tien: van 1182 tot 1172.
Van de tien synodes van de NG-Kerk telt die van (de provincie) West- en Zuid-Kaapland nog altijd de meeste gemeenten en ook de meeste lidmaten: 232 gemeenten, 66.643 doopleden en 231.841 belijdende leden. De kleinste NG-synode is die van Natal, met 57 gemeenten, 10.658 doopleden en 28.308 belijdende leden. In Namibië telt de NG Kerk 44 gemeenten, met zo’n 7000 doopleden en circa 16.600 belijdende leden.
De Reformed Church of Africa (RCA), die vooral Indiërs als lidmaten heeft, telt volgens het jaarboek van de NG-Kerk twaalf gemeenten met in totaal 669 doopleden en 1037 belijdende leden. De ledentallen van de andere twee kerken binnen de ”NG-Kerkfamilie”, de Verenigende Gereformeerde Kerk van Zuid-Afrika (VGKSA) en de Nederduitse Gereformeerde Kerk in Afrika (NGKA), komen in het jaarboek niet voor.
Dr. Frits Guam, redacteur van het jaarboek, schrijft in zijn voorwoord te hopen dat weldra de dag zal aanbreken dat er voor de hele NG-Kerkfamilie één jaarboek kan worden gepubliceerd.
Ook de ledentallen van de Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika (GKSA) dalen nog steeds, zo meldt de ”Kerkbode”, het ambtelijk orgaan van de NG-Kerk. „Het totaal aantal leden van de GKSA is afgenomen van meer dan 113.000 in 1994 tot minder dan 94.000 nu.”
Onlangs berichtte de Kerkbode dat er een „nieuwe wending” was gekomen in het eenwordingsproces in de Nederduits Gereformeerde Kerkfamilie. Vorig jaar onttrok de VGKSA zich aan de gezamenlijke besprekingen tussen de vier betrokken kerken, omdat de NGKA weigert te aanvaarden dat predikanten van de VGKSA en de NGKA over en weer kunnen worden beroepen. Dat leidde ertoe dat een in oktober gepland ”nationaal eenheidsconvent” voor onbepaalde tijd werd uitgesteld. Volgens ds. James Buys, preses van de generale synode van de VGKSA, hoeft haar onttrekking aan de commissie „nie ’n stok in die wil van kerkvereniging te wees nie.” Wat hem betreft kunnen de andere drie kerken prima zonder de VGKSA een convent houden.
De andere kerken zijn nog niet direct weg van zijn voorstel. Ds. Perold de Beer, preses van de RCA, stelt voor dat de vier kerken de hulp van een onafhankelijke bemiddelaar inroepen om de struikelblokken uit de weg te ruimen.