„Aanloopkosten GTU 2,6 miljoen euro”
De aanloopkosten bij de vorming van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU), bedragen 2,6 miljoen euro.
Dat concludeert het Nederlands Dagblad (ND) zaterdag, op basis van een vertrouwelijk rapport van de GTU-regiegroep, dat in bezit is van de krant. Het bedrag is gebaseerd op de aanname dat de GTU in Utrecht wordt gevestigd en dat de theologische universiteiten in Kampen en Apeldoorn verdwijnen.
Volgens het ND moeten de aanloopkosten betaald worden uit de verkoop van de panden van de Theologische Universiteit Kampen (TUK) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) van de Christelijke Gereformeerde Kerken.
De komst van de GTU zou betekenen dat 9 van de 49 voltijdsbanen die de instellingen nu samen hebben, verdwijnen. Volgens het ND maakt de regiegroep niet duidelijk of deze reductie bereikt wordt via natuurlijk verloop, of dat er sprake zal zijn van gedwongen ontslagen.
Desondanks gaat het ND er van uit dat met name de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK), die hun predikantenopleiding hebben ondergebracht bij de TUA, in de toekomst meer geld kwijt zijn aan de opleiding van hun predikanten. De huidige afdracht per kerklid in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt bedraagt 14,31 euro per jaar. De CGK betalen 7,95 per lid per jaar aan de TUA, de NGK rekenen 7,63. „Op termijn worden deze bijdragen ‘geharmoniseerd’, vermoedelijk gaan Nederlands- en christelijk-gereformeerden meer betalen”, concludeert het ND.
De GTU zou volgens de regiegroep 10 procent meer studenten kunnen trekken dan de TUK en de TUA nu samen hebben. De instellingen hebben nu samen ongeveer 250 studenten.
Hoewel de regiegroep opteert voor Utrecht als vestigingsplaats, is dit wat betreft docenten en studenten van de TUK nog geen gelopen race. Ze wijzen er in het ND op dat zij zich nog niet hebben kunnen uitlaten over dit voornemen. Het rapport van de regiegroep gaat nu een inspraakfase in. Begin juni moet de definitieve versie gereed zijn.
Vestiging in Kampen zou volgens docenten en studenten van de TUK als voordeel hebben dat de aanloopkosten van de GTU een stuk lager komen te liggen. In het ND pleitte kerkhistoricus prof. dr. G. Harinck deze week al voor vestiging in Kampen, omdat de GTU daar een veel intiemere gemeenschap kan vormen dan in een grote universiteitsstad.
Het ND citeert zaterdag ook uit de preambule bij de concept-statuten van de GTU. Daarin staat onder meer dat de instelling zich bindt aan Schrift en belijdenis. „De lijn schepping, zondeval, verlossing en voleinding is „onomkeerbaar” en „als heilshistorisch perspectief onmisbaar voor de uitleg van de Bijbeltekst”. Ruimte zit in de constatering dat mensen bij het Bijbellezen zichzelf meenemen, met eigen denkkaders en culturele vooronderstellingen. De boodschap van de Bijbel landt in onze cultuur. Maar: „De Schrift zelf heeft wel steeds het laatste woord.””
Zie ook:
„GTU haalbaar en realistisch” – Regiegroep vindt Utrecht goede vestigingsplaats nieuwe universiteit (Reformatorisch Dagblad, 25 maart 2016)
GTU kent aanloop van tien jaar (Reformatorisch Dagblad, 25 maart 2016
Synode GKV vergadert over universiteit (Reformatorisch Dagblad, 9 februari 2016)
GTU: Werk in uitvoering (Reformatorisch Dagblad, 19 december 2015)
Statuten voor GTU en curriculum bachelor in de maak (Reformatorisch Dagblad, 20 november 2015)
TUK en TUA op coöperatieve toer (Reformatorisch Dagblad, 4 september 2015)
Geref. Bond niet zonder PThU in zee met GTU (Reformatorisch Dagblad, 13 juli 2015)
Synode GKV sluit af met kritische noot (Reformatorisch Dagblad, 13 juni 2015)
Utrecht in beeld als locatie TUK (Reformatorisch Dagblad, 24 mei 2014)
Gesprekken TUK en TUA starten (Reformatorisch Dagblad, 7 december 2013)
TUA bouwt aan toekomst (Reformatorisch Dagblad, 2 november 2013)
CGK-synode streeft naar nieuwe orthodoxe universiteit (Reformatorisch Dagblad, 31 oktober 2013)
Positieve reacties op idee voor orthodox-protestantse universiteit (Reformatorisch Dagblad, 31 oktober 2013)
„Samenwerken theologieopleiding noodzaak” (Reformatorisch Dagblad, 7 december 2012)
TUK houdt toekomstige opties open (Reformatorisch Dagblad, 9 juni 2012)
Theologisch landschap van Nederland verandert opnieuw (Reformatorisch Dagblad, 23 mei 2012)
Synode CGK bezorgd over toekomst van TUA (Reformatorisch Dagblad, 29 september 2010)