Economie

Historisch goed jaar voor kottervisserij

DEN HAAG. De Nederlandse kottervissers hebben een uitstekend jaar achter de rug. Het nettoresultaat kwam uit op 48 miljoen euro. Een historisch hoog bedrag, aldus het sociaal-economisch onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR vrijdag.

Redactie economie
1 April 2016 16:29Gewijzigd op 16 November 2020 02:35
De SCH 45 is een van de kotters die met de pulstechniek op tong vissen. De omschakeling van boomkor naar puls (elektrisch vissen) is nagenoeg voltooid, aldus het LEI. beeld RD
De SCH 45 is een van de kotters die met de pulstechniek op tong vissen. De omschakeling van boomkor naar puls (elektrisch vissen) is nagenoeg voltooid, aldus het LEI. beeld RD

In 2014 bedroeg het nettoresultaat nog 28 miljoen euro, in 2013 was dat 14 miljoen.

Belangrijkste oorzaken voor de forse toename zijn de gestegen prijzen die de belangrijkste vissoorten –tong en schol– opbrengen en de gedaalde brandstofprijzen. Bovendien gebruikt de vloot steeds minder gasolie dankzij de opkomst van de zogeheten pulstechniek. Deze heeft sinds 2009 de traditionele boomkor vrijwel geheel verdrongen.

Schol bracht in 2015 op de visafslag gemiddeld 1,51 euro per kilo op, 19 procent meer dan in 2014. De tongprijs steeg met 11 procent naar 10,82 euro per kilo. Gasolie kostte vorig jaar 41 eurocent per liter, terwijl dat in 2014 nog 57 cent was.

In de kottervisserij zijn onder Nederlandse vlag ongeveer 280 schepen actief. Daarvan vissen er zo’n 80 met de puls. Deze laatsten vissen het overgrote deel van het Nederlandse tongquotum op.

Met de pulstechniek wordt vis die op de zeebodem leeft, met behulp van stroomstootjes opgeschrikt zodat ze omhoog zwemt, het net in. Bij de boomkor gebeurt dit ‘wekken’ met behulp van kettingen die over de zeebodem worden gesleept. Dat laatste vergt meer motorvermogen en dus brandstof. Tot nu toe mag de puls alleen met speciale Brusselse ontheffing worden gebruikt. Het zijn vooral Nederlandse vissers die ermee werken.

Het LEI presenteerde vrijdag voor het eerst cijfers over de CO2-uitstoot van de visserij. Die is, gerekend per kilo aangevoerde vis, sinds 1995 met 57 procent afgenomen naar 3,24 kilo CO2 in 2014.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer