Liveblog: „Aanslagen Brussel waren gepland voor Pasen”
Aanslagen op het vliegveld en een metrostation in Brussel hebben aan zeker 35 mensen het leven gekost. IS zegt verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen.
Zeker 35 doden en 260 gewonden | Twee explosies op luchthaven Zaventem | Aanslag op metrostation Maalbeek | IS eist verantwoordelijkheid op | Beelden verdachten vrijgegeven | Drie dagen nationale rouw | VTM: Aanslagen waren gepland voor Pasen | Verdachte door Turkije „teruggewezen” naar Nederland
22.30 uur: De redactie sluit dit liveblog. Morgenochtend vervolgen we onze berichtgeving.
21.45 uur: Wetstraat en tunnels Brussel weer open – De Wetstraat en enkele tunnels in Brussel die sinds de terreuraanslagen van dinsdag waren afgesloten, gaan woensdagavond weer open. Dat meldt de verkeersdienst van de Belgische hoofdstad. Aan de Wetstraat liggen veel Belgische overheidsgebouwen en instellingen van de Europese Unie. Het dinsdag door de terreuractie getroffen metrostation Maalbeek ligt op een steenworp afstand.
20.45 uur: België: Verdachte inderdaad naar Nederland – Turkije heeft vorig jaar een van de verdachten van de aanslagen in Brussel „teruggewezen” naar Nederland. Dat heeft de Belgische minister van Justitie Koen Geens gezegd. Volgens hem was er geen sprake van uitlevering. Geens reageerde op uitlatingen van de Turkse president Erdogan. „Ik weet niet zeker of België op de hoogte was”, zei Geens woensdagavond tegen de Vlaamse omroep VRT. „Ik weet wel dat hij naar Nederland is teruggewezen door Turkije. Op dat moment was de betrokkene bij ons niet bekend voor terrorisme.”
20.30 uur: Tweede Kamer herdenkt aanslagen Brussel – De Tweede Kamer herdenkt donderdag om 14.00 uur de aanslagen in Brussel. De Kamer stond dinsdag al kort stil bij de radicaalislamitische terreur in de Belgische en Europese hoofdstad.
20.13 uur: „Aanslagen Brussel waren gepland voor Pasen” – De daders van de aanslagen van dinsdag in Brussel hadden op Tweede Paasdag willen toeslaan, maar vervroegden de terreuroperatie wegens de arrestatie van Salah Abdeslam. Dat meldt de Vlaamse televisiezender VTM op gezag van ingewijde bronnen. Eerder spraken terrorismedeskundigen al het vermoeden uit dat de berichten dat Abdeslam bereid zou zijn tegen de politie te verklaren zijn kompanen tot haast hebben aangezet. Het aandeel van Abdeslam in de aanslagen is nog altijd onduidelijk.
20.04 uur: 150 keer gecondoleerd bij ambassade België – Zo’n 150 mensen hebben woensdag in de Belgische ambassade in Den Haag het condoleanceregister getekend ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen van Brussel. Dit heeft een zegsman van de diplomatieke vertegenwoordiging woensdagavond laten weten.
20.00 uur: Veiligheid en Justitie onderzoekt zaak El Bakraoui – Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten de zaak rond aanslagpleger Ibrahim El Bakraoui uit te zoeken. Volgens de Turkse president Erdogan heeft Turkije El Bakraoui in juni uitgezet naar Nederland, dat hem vervolgens aan België heeft overgedragen. De Belgische autoriteiten zouden hem, in weerwil van de Turkse waarschuwing dat het een jihadist betrof, hebben vrijgelaten. Het ministerie van Veiligheid en Justitie slaagt er waarschijnlijk niet in woensdag nog te reageren, aldus een woordvoerster.
19.32 uur: „El Bakraoui in juni opgepakt in zuiden Turkije” – Turkije heeft een van de verdachten van de aanslagen in Brussel vorig jaar uitgezet naar Nederland. De verdachte werd later door het kantoor van de Turkse president Erdogan geïdentificeerd als Ibrahim El Bakraoui, die zich dinsdag op het Brusselse vliegveld Zaventem opblies. De man werd volgens Erdogan in juni opgepakt in Gaziantep in het zuiden van Turkije en een maand later uitgezet. Het is onduidelijk wat er na de uitzetting precies is gebeurd.
19.25 uur: Kerry naar Brussel – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bezoekt vrijdag België om zijn steun te betuigen aan de onderzoeken naar de bomaanslagen in Brussel. Dat zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nadat Kerry was aangekomen in Moskou voor besprekingen over Syrië en Oekraïne.
19.20 uur: Erdogan: Dader Brussel uitgezet naar Nederland – Turkije heeft een van de verdachten van de aanslagen in Brussel vorig jaar uitgezet naar Nederland. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd. De verdachte, Ibrahim El Bakraoui, blies zich dinsdag op het Brusselse vliegveld Zaventem op.
19.10 uur: Weer files en hinder door grenscontroles – De grenscontroles naar aanleiding van de aanslagen van Brussel hebben ook woensdag weer voor hinder en files gezorgd in Nederland. Op het hoogtepunt stond er 30 kilometer file, zo meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Dinsdag stond op het hoogtepunt van de avondspits bijna 35 kilometer file gerelateerd aan grenscontroles.
18.55 uur: Ook vrijdag geen passagiersvluchten Brussel – Ook vrijdag zullen er geen passagiersvluchten vertrekken of landen op de Brusselse luchthaven. Dat maakte Brussels Airport bekend. Er zal vanaf woensdagavond al wel enig vliegverkeer plaatsvinden. Dan gaat het om vrachtvluchten en vluchten met privéjets (uitgevoerd door General Aviation). Het onderzoek naar de bloedige en dodelijk terreuraanslagen in de vertrekhal van de luchthaven Zaventem is nog steeds gaande.
18.35 uur: „Tweede zelfmoordterrorist vliegveld bekend” – De tweede man die zichzelf opblies op de luchthaven van Brussel zou zijn geïdentificeerd. Het zou volgens een bron tegen de Vlaamse krant De Standaard gaan om Najim Laachraoui, een gesignaleerd staande Syriëstrijder.
17.50 uur: Erdogan: België liet terreurverdachte vrij – Turkije heeft een van de plegers van de terreuraanslagen in Brussel in juni uitgezet naar België. De Belgische autoriteiten hebben hem in weerwil van de Turkse waarschuwing vrijgelaten. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd.
17.40 uur: Geen verdacht pakketje – Bij een politie-actie in Zaandam zijn een 29-jarige man en een 37-jarige vrouw aangehouden. Agenten losten daarbij waarschuwingsschoten. De politie ging na de arrestatie van het tweetal een filiaal van McDonald’s binnen, dat volledig werd ontruimd. De zoektocht naar een verdacht pakketje in het fastfoodrestaurant leverde niets op. Even na 17.00 uur werd de omgeving weer vrijgegeven, aldus de politie.
17.16 uur: Derde Nederlander vermist – Een derde Nederlander wordt vermist na de aanslagen van dinsdag in Brussel. Dat twitterde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag woensdag. Eerder op de dag bevestigde het ministerie al dat er na de aanslag op het vliegveld Zaventem twee landgenoten worden vermist. Het zou gaan om een broer en zus die naar de Verenigde Staten zouden vliegen.
16.43 uur: Donderdag EU-overleg over aanslagen Brussel – Donderdag komen de Europese ministers van Veiligheid en Justitie bij elkaar in Brussel voor extra overleg. Aanleiding voor de ingelaste vergadering zijn de terreuraanslagen op de luchthaven en in een metrostation in Brussel. Nederland organiseert in zijn rol als tijdelijk voorzitter van de EU de vergadering. Het overleg begint om 16.00 uur.
16.35 uur: Omvang bagageberg vliegveld Brussel onbekend – Het aantal koffers dat op de luchthaven van Brussel door passagiers is achtergelaten na de aanslag van dinsdag is niet bekend. „We weten niet exact hoeveel mensen er op het moment van de aanslag op het vliegveld waren en we weten ook niet of mensen al dan niet hun spullen hebben achtergelaten of meegenomen”, meldde een woordvoerster van Brussels Airport woensdag.
16.16 uur: Zelfmoordenaar Brussel vreesde de cel – De man die zich dinsdag opblies in de vertrekhal van de Belgische luchthaven bij Zaventem vreesde „in de cel te belanden”. Hij voelde zich opgejaagd, niet veilig en „wist niet meer wat te doen”. Dat staat in zijn testament, dat de autoriteiten vonden op een laptop in een vuilnisbak in Schaarbeek. Tijdens een persconferentie citeerde de procureur uit het testament van de zelfmoordenaar.
16.07 uur: Rector ETF Leuven zoekt steun bij woorden Paulus – Hij voelde zich „overweldigd door woede” door de terreuraanslagen in Brussel. „Maar”, schrijft prof. dr. Patrick Nullens „toen kwamen de volgende woorden van de apostel Paulus mij voor de geest: „Word van het kwade niet overwonnen, maar overwin het kwade door het goede.””
16.00 uur: Willem-Alexander: Aanslagen laf en verschrikkelijk – Te midden van Haagse marktbezoekers, kooplui en pers noemde koning Willem-Alexander woensdag de aanslagen in Brussel ‘even laf als verschrikkelijk’. „Máxima en ik leven intens mee met allen die getroffen zijn door deze verschrikkelijke daad. We leven mee met de nabestaanden en hopen dat de gewonden snel weer beter zullen zijn.”
15.50 uur: „We zijn alert deze dagen” – De politie heeft woensdagmiddag schoten gelost bij de aanhouding van een man en een vrouw op de Koningin Julianaweg in Zaandam. Agenten waren afgegaan op een verdachte situatie, zei een woordvoerder van de politie. Wat die situatie inhield, kon hij niet zeggen. „We zijn alert deze dagen”, aldus de woordvoerder. Volgens regionale media speelde de verdachte situatie zich af in een filiaal van McDonald’s. Dat ligt aan de rotonde waar de politie zich heeft verzameld.
15.31 uur: Terreurverdachten aangehouden in Istanbul – Een speciale eenheid van de Turkse politie heeft in Istanbul drie mannen gearresteerd die verdacht worden van het beramen van aanslagen op Duitse doelen. Turkse media meldden woensdag dat de drie, een Turk, een Syriër en een Iraki, aanslagen beraamden op het Duitse consulaat of de Duitse school.
15.15 uur: Samenvatting en fotoserie – Lees een samenvatting van het laatste nieuws over de zoektocht naar de verdachten van de aanslagen in Brussel. Voor een fotoserie over de minuut stilte in België, klik hier.
15.08 uur: Koning bezoekt metrostation Maalbeek – Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken woensdagmiddag ook nog het metrostation Maalbeek, waar dinsdag in Brussel de tweede aanslag plaatsvond. Daarvoor is het Belgische koningspaar al op vliegveld Zaventem geweest en werd tevens een bezoek gebracht aan het Militair Hospitaal, waar veel slachtoffers met brandwonden worden behandeld.
14.41 uur: Testamenten broers gevonden – Van de zelfmoorterrorist Khalid El Bakraoui is een testament op een computer gevonden. Hij had eerder onder valse naam woningen gehuurd in onder meer Charleroi en de Driesstraat in Vorst, waar vorige week een schietpartij tussen terroristen en politie plaatsvond. Ook van zijn broer Ibrahim hebben de autoriteiten een testament gevonden: op een laptop in een vuilnisbak in de Max Roosestraat in Brusselse gemeente Schaarbeek. De twee broers waren beiden veroordeeld voor misdaden. Ze zijn via hun vingerafdrukken geïdentificeerd. Lees meer.
14.30 uur: Trump: België had Abdeslam moeten martelen – De Belgische autoriteiten hadden de aanslag in Brussel van afgelopen dinsdag kunnen verijdelen als ze Salah Abdeslam, de verdachte terrorist die vrijdag werd gepakt, hadden gemarteld. Dat zei de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump dinsdag.
14.20 uur: Kabinet bij herdenking – Een delegatie van het kabinet is woensdagmiddag aanwezig op de Belgische ambassade in Den Haag bij de herdenking van de aanslagen in Brussel. Premier Mark Rutte zal er spreken. Tijdens de herdenking, die om 17.00 uur begint, wordt een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslagen die dinsdag in Brussel plaatsvonden, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
14.07 uur: Metrobestuurder weer aan het werk – De man die de metro bestuurde waarin een man zich ter hoogte van metrostation Maalbeek opblies, is al weer aan het werk gegaan. Dat meldt stadsmedium brusselsnieuws.be. De metrobestuurder, Christian Delhasse, raakte niet gewond bij de aanslag. Daarom ziet hij geen reden om woensdag thuis te blijven. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB stemde toe.
14.01 uur: Niet-ontplofte bom vliegveld was zwaarste – Een niet-ontplofte bom die dinsdag op de luchthaven Zaventem werd gevonden, bleek de zwaarste te zijn van de bommen die de aanslagplegers wilden laten ontploffen. Dat meldt het federaal parket. De schade zou nog vele malen groter zijn geweest als deze bom was ontploft, zei de procureur. Hij had het over een „zak vol explosieven” die vermoedelijk is achtergelaten door een nog niet geïdentificeerde en voortvluchtige verdachte.
13.57 uur: Polen wil na aanslagen geen vluchtelingen – Polen ziet na de aanslagen in Brussel voorlopig geen kans om vluchtelingen op te nemen. Dat zei de conservatieve minister-president Beata Szydlo in een gesprek met de Poolse zender Superstacja. Szydlo trad pas in november vorig jaar aan. Haar voorganger Ewa Kopacz kwam met de Europese Unie overeen dat Polen 7500 vluchtelingen zou opnemen.
13.45 uur: Koning: we moeten onze rug recht houden – Koning Willem-Alexander heeft opnieuw gereageerd op de aanslagen in Brussel. Hij deed dat op de Haagse markt tijdens een bezoek aan de wijk Transvaal en de Schilderswijk. „We moeten gewoon onze rug recht houden. Dit is een aanval op onze open en vrije samenleving. Net zoals Parijs vorig jaar is Brussel op een verschrikkelijke manier getroffen”, sprak de koning.
13.36 uur: Dreigingsniveau België onveranderd – Het dreigingsniveau in België blijft op het hoogste niveau (vier) staan. Dat is besloten door het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD). Niveau vier houdt in dat de dreiging „ernstig en zeer nabij” is.
13.31 uur: „Vol in debat met juichende leerlingen” – Je moet leerlingen niet opgeven, ook als die afgrijselijke dingen roepen na aanslagen zoals dinsdag in Brussel. Dat zei minister Lodewijk Asscher (Integratie) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over discriminatie.
13.21 uur: Broer pleegde aanslag Maalbeek – De 27-jarige Khalid El Bakraoui heeft zich dinsdag opgeblazen bij metrostation Maalbeek. Zijn broer Ibrahim deed dat op Brussels Airport. Dat maakte het federaal parket woensdag bekend op een persconferentie.
13.20 uur: Stedentripper annuleert weekendje Brussel – Vanwege de aanslagen in Brussel annuleren vakantiegangers hun stedentripje naar de Belgische hoofdstad voor komend weekend. Ze stellen het uit of kiezen voor een andere bestemming, laten Thomas Cook Nederland (Neckermann en Vrij Uit) en De Jong Intra Vakanties woensdag weten.
13.14 uur: Parket: Geen arrestatie – Terreurverdachte Najim Laachraoui is niet gearresteerd. Dat benadrukte het federaal parket tijdens een persconferentie. Woensdag gingen mediaberichten rond dat de gezochte Laachraoui was opgepakt in verband met de aanslagen op de luchthaven en metro in Brussel. Er wordt nog steeds gezocht naar een derde mogelijke dader van de aanslagen op de luchthaven, aldus het Openbaar Ministerie. De autoriteiten zoeken nog steeds naar een man die rondliep op het vliegveld in een licht vest met een hoedje.
13.14 uur: Duitse partijleider Petry hekelt rouwbeklag – De leider van de rechtse Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD), Frauke Petry, heeft via sociale media het rouwbeklag over de slachtoffers van aanslagen in Brussel gehekeld. Petry zei dat de solidariteitsbetuigingen van „huichelaars” komen. De leider van de populistische en anti-immigratiepartij verwijt de ‘huichelaars’ uiteindelijk niets tegen terrorisme te ondernemen: „Nu zijn ze weer iets, ze waren Charlie, ze waren Parijs en nu zijn ze allemaal Brussel of België. En iedereen zal weer heel druk bezig zijn met betogen tegen ‘rechtse ophitsers’ en vergeten er iets tegen (de terreur) te doen. Dus we horen mogelijk snel: ik ben Berlijn, ik ben Rome, Malmö of Rotterdam.”
13.02 uur: België opent online condoleanceregister – Mensen die hun medeleven willen betuigen met de nabestaanden of gewonden van de aanslagen in Brussel kunnen dat online doen via de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het condoleanceregister is vooral bedoeld voor buitenlanders. In tal van Belgische steden bestaat al de mogelijkheid om ‘fysiek’ een rouwbericht achter te laten.
13.00 uur: Botte reactie Israëlische minister – „Als ze in België doorgaan met chocolade eten en van het leven genieten, en niet zien dat een deel van de moslims die er wonen terreur wil uitoefenen, dan kan men ook niets doen om die te bestrijden.” Die opmerkelijke reactie kwam woensdag van de Israëlische minister Yisrael Katz, die onder meer de geheime dienst onder zijn hoede heeft.
12.33 uur. Koenders: vreselijke situatie – „Een vreselijke situatie voor de familie die in onzekerheid zit. Onze medewerkers staan in nauw contact met hen. De ambassade doet er alles aan om bij de Belgische autoriteiten snel duidelijkheid te krijgen”, liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag weten. Limburgse media meldden dinsdagavond al dat de familie van de broer en zus voor hun lot vreesde.
12.28 uur. Twee Nederlanders vermist – Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat twee Nederlanders worden vermist na de aanslagen op luchthaven Zaventem. De broer en zus uit Maastricht zouden dinsdagochtend vanuit Brussel vliegen naar New York. Het gaat volgens de Limburgse media om Alexander en Sascha Pinczowski. Ze zouden rond het tijdstip van de aanslag om 08.00 uur ’s ochtends zijn aangekomen op het vliegveld.
12.23 uur. Koning Filip naar luchthaven – De Belgische koning Filip gaat woensdagmiddag naar de nationale luchthaven waar dinsdag een aanslag werd gepleegd in de vertrekhal. Filip wordt vergezeld door koningin Mathilde. Het koningspaar ontmoet op het vliegveld personen die dinsdag hebben deelgenomen aan de hulp- en veiligheidsoperaties en met de operationele ploegen die de luchthaven opruimen, maakte het paleis bekend.
12.16 uur. Luchthaven blijft dicht – Ook donderdag is de internationale luchthaven bij Brussel gesloten. Er zullen geen passagiersvluchten vertrekken of landen. Vrachtverkeer kan mogelijk woensdag dan wel donderdag weer plaatsvinden, zodra dat gedeelte van het vliegveld veilig is verklaard.
Het vliegveld en de luchtvaartmaatschappijen hebben nauw contact om passende oplossingen te vinden voor alle reizigers. Zo worden vluchten omgeboekt of wordt er gevlogen vanaf andere luchthavens. Auto’s die geparkeerd staan bij het vliegveld kunnen nog niet worden opgehaald. De vertrekhal ligt voor een deel in puin door naar beneden gekomen plafondplaten en gesprongen ramen.
12.08 uur: Reportage vanuit Brussel – RD-journalist Ben Provoost beschrijft de sfeer in Brussel.
12.06 uur: Vliegverkeer via regionale luchthavens – Het vliegverkeer van de gesloten luchthaven Zaventem bij Brussel wordt nog steeds omgeleid via vier regionale vliegvelden in België. Charleroi verwerkt twintig extra vluchten op woensdag, op Oostende zijn woensdagochtend al zeven extra vluchten vertrokken en staan er nog zeven gepland. Ook vanuit Antwerpen en Luik vertrekken extra vluchten, aldus de Belgische luchtverkeersleiding Belgocontrol. Alle regionale luchthavens kunnen het vliegverkeer aan, volgens Belgocontrol.
12.01 uur: Derde verdachte toch niet gepakt? – Eerdere berichten van de Belgische krant La Dernière Heure dat de derde verdachte van de aanslagen zou zijn opgepakt, worden weersproken door onder andere Het Nieuwsblad, De Tijd en De Standaard.
12.00 uur: Stilte in Brussel – België stond woensdag om 12.00 uur even stil ter nagedachtenis van de slachtoffers en nabestaanden van de bloedige aanslagen op een metro en op de luchthaven in Brussel dinsdag. In het gebouw van de Europese Commissie nabij het getroffen metrostation Maalbeek stonden het Belgische koningspaar, de Belgische premier Charles Michel en de Franse premier Manuel Valls stil bij de gebeurtenissen. De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur deed hetzelfde op het Beursplein. Het openbaar vervoer in de Belgische hoofdstad werd rond het middaguur zo veel mogelijk stilgelegd.
11.56 uur: Oproepen voor wakes en marsen – Op Facebook zijn verschillende, spontane initiatieven ontstaan voor marsen en wakes in heel België, naar aanleiding van de aanslagen op de metro en luchthaven in Brussel. Op zaterdag is er een rouwmars gepland vanaf het Atomium in Brussel. „We kiezen om niet in angst te leven. We kiezen om niet overwonnen te worden door haat”, staat op de pagina ‘PrayForBelgium’.
11.40 uur: Bossen bloemen voor ambassade België – Voor de ambassade van België in Den Haag zijn dinsdag en woensdag vele tientallen bossen bloemen neergelegd als steunbetuiging na de aanslagen in Brussel. De ambassade opent woensdag een condoleanceregister.
11.39 uur: Scherpe controles – De controles aan de Belgisch-Nederlandse grens zijn verscherpt. Automobilisten reageren begripvol. RD-journalist Johannes Visscher bezocht de overgang bij Hazeldonk.
11.30 uur: Crisiscentrum ruim 10.000 keer gebeld – Het crisiscentrum van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken is dinsdag meer dan 10.000 keer gebeld via 1771, het noodnummer dat werd ingesteld naar aanleiding van de aanslagen in Brussel.
11.19 uur: Hotels blijven gratis kamers aanbieden – Hotels in Brussel blijven gratis kamers ter beschikking stellen aan mensen die getroffen zijn door de aanslagen van dinsdag. De Brussels Hotel Association (BHA) heeft dat gemeld.
11.14 uur: Gemeente ds. Van Olst – In het Belgische Antwerpen-Deurne zochten dinsdagavond leden van de plaatselijke christelijke gereformeerde kerk elkaar op.
11.10 uur: Metrostation Maalbeek nog weken dicht – Metrostation Maalbeek blijft „nog vele weken” gesloten. Dat heeft burgemeester van Brussel Yvan Mayeur gezegd. De Wetstraat, de verkeersader waaraan het station grenst, is nog afgesloten. De aanslag in het station kostte dinsdag zeker twintig mensen he t leven.
10.55 uur: Verdachte mogelijk gearresteerd – In Anderlecht is terreurverdachte Najim Laachraoui gearresteerd. Hij wordt gezien als hoofdverdachte van de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem. Dat heeft de Belgische krant La Dernière Heure gemeld. Hij was waarschijnlijk de man met de lichte jas die op een foto staat van de drie terreurverdachten. Twee van hen bliezen zichzelf op in de vertrekhal.
10.53 uur: Bisschoppen: 1 minuut stilte om 12 uur – De bisschoppen van België roepen alle gelovigen in het land op woensdag om 12.00 een minuut stilte te houden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel van dinsdag. Zij vragen alle kerken en kapellen in België om na de minuut stilte de klokken te luiden „als teken van verdriet en hoop”. Dat heeft de Bisschoppenconferentie laten weten.
10.51 uur: Provincie brengt ruim 1500 passagiers onder – Tussen de 1500 en 1600 gestrande vliegtuigpassagiers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht in een van de drie opvangplaatsen die door het provinciaal crisiscentrum waren ingericht. Verreweg de meesten, 1200 à 1300, sliepen in de Brabanthal in Haasrode, ten zuiden van Leuven.
10.49 uur: Vlaggen halfstok om aanslagen – De vlaggen op alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid gaan donderdag halfstok in verband met de aanslagen in Brussel. Dat heeft minister-president Mark Rutte bepaald. Ook gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland zullen de vlag halfstok hangen.
10.20 uur: Vrouw op Schiphol – De meeste reizigers op Schiphol zijn licht nerveus. Maar niet iedereen. „We gaan in vertrouwen op God. Dus we hebben niets te vrezen.”, vertelt een vrouw voor de camera van de NOS.
10.09 uur: Dodental vliegveld Brussel naar vijftien – Bij de aanslagen op het vliegveld van Brussel zijn zeker vijftien mensen omgekomen. Enkele slachtoffers die in ziekenhuizen waren opgenomen zijn overleden, laat een woordvoerder van de luchthaven weten. Mogelijk is al sprake van een zestiende slachtoffer, maar daar kon de zegsvrouw nog niets over zeggen. De aanslag in metrostation Maalbeek eiste ten minste twintig levens, waarmee het dodental op 35 komt.
9.50 uur: Waarom Belgie? – Volgens het commentaar van vandaag spelen de Belgische toestanden een rol bij de aanslagen.
9.40 uur: Zendelingen gewond – Drie Mormoonse zendelingen zijn ernstig gewond geraakt tijdens de aanslag op het Brusselse vliegveld Zaventem.
9.34 uur: Bakraoui-broers waren bekende overvallers – De 27-jarige Khalid El Bakraoui en zijn broer Ibrahim zijn voor de politie bekenden uit het Brusselse misdaadmilieu. Dinsdag bliezen zij zichzelf te midden van reizigers op de luchthaven bij Zaventem op. Het tweetal werd door de Belgische politie gezocht wegens banden met de terreurcel die bij de aanslagen van 13 november vorig jaar in Parijs betrokken was, aldus bronnen bij de politie. Meerdere leden van die cel zijn al opgepakt, als laatste de bekende terrorist Salah Abdeslam.
9.18 uur: Veel Brusselaren aan de wandel – Veel inwoners van Brussel gaan lopend naar hun werk. Diverse metro- en buslijnen rijden niet of niet volgens de dienstregeling. In het straatbeeld zijn meer fietsers dan gebruikelijk te zien.
8.57 uur: Belgische koning bezoekt gewonden – De Belgische koning Filip en koningin Mathilde brengen een bezoek aan het Erasmus Ziekenhuis in de Brusselse gemeente Anderlecht. Zij ontmoeten daar onder anderen slachtoffers van de aanslagen en verplegend personeel. Premier Charles Michel en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block vergezellen het koningspaar. Vervolgens nemen koning, koningin en premier een minuut stilte in acht op het Schumanplein, niet ver van metrostation Maalbeek, waar dinsdag zeker twintig doden vielen. In de middag gaat het koningspaar naar het militair hospitaal Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek, waar veel slachtoffers met brandwonden worden behandeld. Zij spreken daar met patiënten, familieleden en medisch personeel.
8.55 uur: Strenge toegangscontroles op stations Brussel – Met strenge toegangscontroles op de grote stations is het treinverkeer en een deel van het metroverkeer in Brussel weer op gang gekomen. Reizigers moeten hun tas of koffer voor inspectie openen voor zwaarbewapende militairen of politiemensen en op sommige plekken leidt dat tot oponthoud. 8.54 uur: Vertraging verkeer door grenscontroles – Het verkeer vanuit België richting Eindhoven en Limburg loopt vertraging op door controles aan de grens. Op de Belgische E34 richting Eindhoven stond bij Retie tegen 08.30 uur zo’n 7 kilometer file. Dat levert op die weg, die in Nederland overgaat in de A58, een vertraging op van bijna een uur, meldt de ANWB.
8.46 uur: 31 doden en 260 gewonden – De Belgische overheid beschikt nog altijd niet over een officieel dodental. Minister Maggie De Block van Volksgezondheid spreekt over „ongeveer 31 doden” en bijna 260 gewonden als gevolg van de aanslagen. Het dodental kan volgens haar ministerie nog oplopen. Dinsdag was geruime tijd sprake van 34 doden. Volgens minister Didier Reynders van Buitenlandse Zaken zijn er aanwijzingen dat de doden en gewonden misschien wel veertig verschillende nationaliteiten hebben. Zijn departement is continu in overleg met diverse ambassades in Brussel, zei hij.
8.43 uur: „Naam van voortvluchtige terrorist bekend” – De derde pleger van de aanslag op de luchthaven van Zaventem zou Najim Laachraoui heten. Deze nog voortvluchtige terrorist werd al door de politie gezocht, zo meldt het Franstalige Belgische dagblad La Dernière Heure.
8.12 uur: RTBF: zelfmoordterroristen waren broers – De Franstalige omroep RTBF in België meldt dat de twee mannen die zich dinsdag op de luchthaven van Zaventem opbliezen de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui waren. De broers zouden bekenden van de politie zijn geweest. De broers zouden afkomstig zijn uit Brussel. Khalid heeft onlangs onder valse naam een flat gehuurd in de Brusselse gemeente Vorst. Vorige week vond daar een schietpartij plaats en werden in een flat de vingerafdrukken van Salah Abdeslam gevonden. Die terrorist werd drie dagen later aangehouden. De broers El Bakraoui hebben beiden een crimineel verleden, maar waren tot dusverre door de politie niet met terrorisme in verband gebracht.
7.54 uur: Beperkingen voor forensen – De forensen naar en van Brussel moeten hun dagelijkse tocht woensdag tussen zeven uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds zien te plannen. Het vervoersbedrijf MIVB heeft in en rond de Belgische hoofdstad de reistijden uit veiligheidsoverwegingen beperkt. De MIVB krijgt bij de verwerking van het reizigersaanbod de hulp van „militairen en veiligheidsmensen”, aldus een woordvoerster.
7.29 uur: Vredesprotest moslimorganisaties op Dam – Diverse koepelorganisaties van moskeeën en moslims willen vrijdag op de Dam in Amsterdam een bijeenkomst houden om hun steun aan het door de aanslagen getroffen België te betuigen. Dat zegt de de Raad van Marokkaanse Moskeeën woensdag in een verklaring die namens de diverse organisaties is uitgebracht.
7.15 uur: Kleur bekennen – Islamitische Staat wil dat de wereld, inclusief moslims, kleur bekent en kiest vóór of tegen IS, schrijft RD-journalist Jacob Hoekman.
7.00 uur: Ochtendkranten – De Belgische en Nederlandse ochtendkranten over de aanslagen.
6.54 uur: Treinen naar België rijden weer – De treinen richting België rijden weer. De eerste Thalys is al vertrokken en kort voor 07.00 uur gaat ook de eerste Intercity naar Brussel weer rijden. Dat laat de NS laten weten.
3.34 uur: Freedom Tower in Franse driekleur gehuld – In een poging medeleven te tonen met de Belgen wilde de Amerikaanse staat New York de One World Trade Center, beter bekend als de Freedom Tower, in de Belgische kleuren hullen. Bij het ontbranden van de lichten was de toren echter niet zwart-geel-rood gekleurd, maar rood, wit en blauw, de driekleur van Frankrijk.
2.26 uur: Nieuw opsporingsbericht verdachten aanslag – De Belgische autoriteiten hebben een nieuw opsporingsbericht naar buiten gebracht na de aanslagen in Brussel. Politie en justitie vragen hulp bij het identificeren van de drie verdachten van de aanslagen op de luchthaven. Ook via Twitter werden beelden verspreid van de mogelijke daders, die achter bagagetrolleys lopen. „Wie herkent deze mannen?”, luidt steeds de vraag
1.29 uur: VS: wees extra alert bij reis naar Europa – Amerikanen die naar Europa reizen doen er goed aan waakzaam te zijn in het openbaar vervoer en op openbare plaatsen. Daarvoor waarschuwt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Woensdag 0.58 uur: „Huiszoekingen Schaarbeek afgerond” – De huiszoekingen in Schaarbeek zijn afgerond. Politie- en veiligheidsdiensten waren dinsdagavond bezig met huiszoekingen in de Brusselse gemeente Schaarbeek.
23.51 uur: Veldbedden voor inwoners Schaarbeek – In een sportzaal in het stadion van voetbalclub Crossing Schaarbeek heeft het Rode Kruis een honderdtal bedden neergezet voor de bewoners van Schaarbeek die niet naar huis kunnen vanwege de huiszoekingen in de gemeente. Dat zegt burgemeester Bernard Clerfayt.
23.28 uur: Tip taxichauffeur leidt naar verdachte woning – Een taxichauffeur heeft de politie op het spoor gebracht van een woning in Schaarbeek waar na een huiszoeking een spijkerbom, chemische stoffen en een IS-vlag zijn aangetroffen. Dat scenario melden Belgische media. Bij de Vlaamse omroep VTM zei terreurexpert Faroek Özgünes dat de politie het adres van een voortvluchtige verdachte kon achterhalen dankzij een tip van een waakzame taxichauffeur.
23.01 uur: Europese ministers snel bijeen – Nederland roept als EU-voorzitter Europese ministers bijeen om te praten over de aanslagen in Brussel. Dat gebeurt op verzoek van Belgie. Minister Ard van der Steur (Veiligheid) twitterde dinsdagavond dat dat overleg „mogelijk donderdagochtend al” is.
22.30 uur: Politie roept hulp ooggetuigen in – De Belgische politie roept de hulp in van ooggetuigen die bij de aanslagen foto’s of filmpjes hebben gemaakt. De federale politie is vooral benieuwd naar „amateurbeelden waarop de verdachte(n) mogelijk te zien zijn en die het onderzoek mogelijk vooruit kunnen helpen”. Ooggetuigen is gevraagd de foto’s en filmpjes naar de politie te mailen. De website van de politie bleek dinsdagavond herhaaldelijk overbelast.
22.18 uur: Terreurverdachten Duitsland niet gelinkt met Brussel – De opgepakte verdachten uit Brussel in Duitsland, hebben mogelijk wel een band met een terreurnetwerk, maar er is geen link met Brussel.
22.16 uur: Maatregelen bij The Passion – Rond The Passion, donderdag in Amersfoort, komen extra veiligheidsmaatregelen. Dat heeft burgemeester Lucas Bolsius laten weten. Uit voorzorg zal de politie meer zichtbaar aanwezig zijn. Ook komt er een verscherpte toegangscontrole bij het Eemplein. Dat betekent: controle van jassen, tassen en spullen die bezoekers bij zich hebben.
22.10 uur: NS: woensdag weer treinen naar België – De treinen richting België gaan woensdag weer rijden. Dat heeft de NS laten weten. In overleg met de autoriteiten en de spoorpartners - NMBS en Thalys - is besloten om vanaf woensdagochtend vroeg de treinen van en naar België weer te laten vertrekken. Thalys en Intercity Brussel zullen daarmee weer volgens de dienstregeling rijden.
21.27 uur: Brusselse regering roept op tot minuut stilte – De regering van het Gewest Brussel heeft de bevolking dinsdagavond opgeroepen om woensdag om 12 uur een minuut stilte te houden. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort aangekondigd na afloop van een vergadering van zijn kabinet.
21.11 uur: Duitse politie pakt drie terreurverdachten op – De Duitse politie heeft op een snelweg drie verdachten uit Brussel opgepakt, meldt de Belgische krant De Morgen. De drie zouden mogelijk een band hebben met een terreurnetwerk. Of zij ook aan de aanslagen in Brussel worden gelinkt is niet duidelijk.
20.49 uur: Held van Zaventem – Bagagemedewerker Alphonse Youla wordt de held van het vliegveld genoemd. Hij bracht verschillende mensen in veiligheid.
20.41 uur: Zondag ‘mars tegen de angst’ in Brussel – Het Europees Parlement heeft het voortouw genomen voor een ‘mars tegen de angst’ door het centrum van Brussel, die zondagmiddag wordt gehouden. „Iedere Europese burger is aangevallen in zijn rechten en zijn vrijheden. Het is belangrijk om te tonen dat België zich weigert te onderwerpen aan het terrorisme”, aldus Foulon, woordvoerder van het Europees Parlement.
20.14 uur: Domtoren en Paleis verlicht na „Brussel” – De Domtoren in Utrecht is verlicht in de kleuren van de Belgische vlag als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Ook het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam droeg de kleuren van de Belgische vlag.
De gemeente Den Haag hing de vlaggen dinsdag op het stadhuis halfstok. Burgemeester Jozias van Aartsen heeft de Belgische ambassadeur in Den Haag, Chris Hoornaert, gecondoleerd.
19.42 uur: Bom en IS-vlag gevonden – Bij een huiszoeking in de Brusselse gemeente Schaarbeek heeft de politie een spijkerbom, chemische stoffen en een zwarte vlag van Islamitische Staat aangetroffen. Over het hele land worden getuigen verhoord en vinden huiszoekingen plaats, aldus het parket.
19.35 uur: Koning: houd vertrouwen in jezelf – De Belgische koning Filip heeft de Belgen oproepen vertrouwen te houden in henzelf. „Tegenover wat ons bedreigt, zullen we samen met vastberadenheid, met kalmte en waardigheid blijven reageren. Laten we vertrouwen houden in onszelf. Dit vertrouwen is onze kracht.”
19.09 uur: Michel: we doen alles voor onze vrijheden – „Wij zijn vastberaden om onze fundamentele vrijheden te verdedigen en te beschermen.” Dat zei de Belgische premier Charles Michel dinsdagavond op een persconferentie. „Wij zullen er alles aan doen om die vrijheid te beschermen”, zei hij in een boodschap gericht tegen „de vijanden die tegen onze rechten willen vechten”. Michel onderstreepte dat het „zeer belangrijk” is om zo snel mogelijk terug te keren naar het normale leven.
19.08 uur: Parket: vermoedelijk twee zelfmoordenaars – De aanslagen op de Brusselse luchthaven zijn vermoedelijk gepleegd door zelfmoordenaars. Dat zei de procureur van het Federaal Parket dinsdagavond tijdens een persconferentie. De autoriteiten hebben een foto verspreid van drie verdachten, ieder achter een bagagetrolley. Twee van hen bliezen zich vermoedelijk op, zei de procureur. Er wordt gezocht naar de derde man, die op de vlucht is.
19.02 uur: Hongarije: schuld ‘Brussel’ bij asielzoekers – De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag een rechtstreeks verband gelegd tussen vluchtelingenstroom naar Europa en de aanslagen in Brussel. Minister Peter Szijjarto zei dat er nauwelijks nog verstandige mensen in Europa zijn die in twijfel durven trekken dat een relatie bestaat tussen het toegenomen gevaar voor terreur en de „ongecontroleerde, illegale immigratie”, meldt het Hongaarse staatspersbureau MTI. De regering van premier Viktor Orban heeft al eerder gewezen op de relatie tussen de vluchtelingenstroom en het terrorisme. De aanslagen in Brussel zijn opgeëist door IS.
18.56 uur: Nog meer explosieven gevonden op Zaventem – Op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn nog meer explosieven gevonden. De explosievenopruimingsdienst DOVO, die dacht alle springstof op Zaventem te hebben opgeruimd, is volgens een bron bij de politie weer onderweg naar het vliegveld.
18.40 uur: Stations Schaarbeek en Etterbeek weer dicht – De treinstations in de Brusselse gemeenten Schaarbeek en Etterbeek zijn dinsdag aan het begin van de avond opnieuw afgesloten. Dat hebben de nationale Belgische spoorwegen (NMBS) bekendgemaakt.
18.11 uur: Politie doorzoekt huizen Brussel – De Belgische politie heeft huiszoeking verricht in huizen in de Brusselse deelgemeentes Jette en Schaarbeek. Dat meldt de Waalse omroep RTBF op gezag van bronnen bij het gerecht. Het is onduidelijk of de actie iets heeft opgeleverd.
De politie is op zoek naar minstens één verdachte, die te zien zou zijn op een beeld van een bewakingscamera van vliegveld Zaventem dat Belgische media hebben gepubliceerd. Hij draagt op de afbeelding een witte jas of vest en een zwart hoedje.
18.10 uur: IS: er komen zwarte dagen – Islamitische Staat heeft in een verklaring laten weten dat „er zwarte dagen zullen komen” als antwoord op de agressie die tegen de organisatie is gericht. „Wij beloven dat er voor de alliantie tegen Islamitische Staat zwarte dagen zullen komen”, aldus een via internet verspreide verklaring van IS, nadat de extremisten eerder al de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel hadden opgeëist.
18.10 uur: Officieel opsporingsbericht verdachte aanslag – De Belgische autoriteiten hebben een officieel opsporingsbericht naar buiten gebracht in verband met de aanslagen in Brussel. De politie en justitie vragen de hulp één man te identificeren. Hij wordt verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport van dinsdagochtend.
17.59 uur: Passagiers nuchter – Op de luchthaven Schiphol wemelt het van de marechaussees. Zwaarbewapend. RD-journalist Gerard ten Voorde was vandaag op Schiphol.
17.55 uur: Domtoren verlicht in Belgische driekleur – De Domtoren in Utrecht wordt dinsdagavond verlicht in de kleuren van de Belgische vlag als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Het zwart, geel en rood van de driekleur van België zal vanaf half acht het beste te zien zijn. Na de aanslagen in Parijs werd de Dom verlicht in de kleuren van de Franse vlag.
17.54 uur: Van lesgeven is niet veel gekomen – RD-journalist Ben Provoost was op een basisschool niet ver van vliegveld Zaventem.
17.42 uur: „IS stichtte na aanslagen verwarring online” – Sympathisanten van Islamitische Staat hebben geprobeerd de paniek na de aanslagen nog te vergroten door valse geruchten over nieuwe aanslagen te verspreiden. Dat schrijft de Franse krant Le Monde. Onmiddellijk na de ontploffingen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek van dinsdagochtend stuurden onmiskenbaar met IS geestverwante twitteraars alarmerende en dreigende tweets de wereld in. Ze maakten onder meer gewag van bomaanslagen op het hoofdstedelijke ziekenhuis Sint-Pieter, de Vrije Universiteit Brussel en het hoofdkwartier van de Europese Commissie. Uit de tekstuele overeenkomsten en de uitwisseling van beeldmateriaal maakt Le Monde op dat de twitteraars samenwerkten. Twitter haalde de gewraakte accounts snel uit de lucht, maar er verschenen spoedig nieuwe.
17.32 uur: Britten ontraden reis naar Brussel – De Britse autoriteiten ontraden burgers om momenteel naar Brussel te reizen als het niet zeer noodzakelijk is. Dat heeft een woordvoerster namens minister-president David Cameron meegedeeld.
17.24 uur: Gespannen sfeer in Parlement – CU’er Van Dalen beschrijft de sfeer in het Europees Parlement.
17.05 uur: Paus veroordeelt ‘blinde geweld’ – Paus Franciscus heeft dinsdag in een rouwtelegram zijn medeleven en solidariteit uitgesproken met alle nabestaanden en met de Belgische bevolking. De paus verstuurde het telegram naar de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, Jozef De Kesel. „De Heilige Vader veroordeelt nogmaals het blinde geweld dat zoveel leed veroorzaakt en smeekt God om de genade van vrede. Hij smeekt de goddelijke zegen af over alle nabestaanden en over de Belgen”, aldus het rouwtelegram. „Bij het vernemen van de aanslagen in Brussel, die zoveel personen hebben getroffen, vertrouwt Zijne Heiligheid Paus Franciscus allen die zijn gestorven toe aan Gods barmhartigheid.”
17.01 uur: Brusselse luchthaven ook woensdag dicht – De Brusselse luchthaven nabij Zaventem blijft ook woensdag gesloten. Er zullen geen vliegtuigen landen of opstijgen, zo maakte de topman van het vliegveld, Arnaud Feist bekend. 16.51 uur: Ruim 30 vluchten omgeleid – Direct na de terreuraanslagen op de Brusselse luchthaven dinsdagochtend rond 08.00 uur heeft de luchtverkeersleiding al het vliegverkeer op weg naar Brussel omgeleid. In totaal werden 32 vliegtuigen naar andere bestemmingen geleid. Dat maakte de Belgische luchtverkeersleiding Belgocontrol dinsdag bekend.
16.50 uur: Komende dagen intensieve grenscontrole België – De komende dagen wordt de grens tussen Nederland en België intensief bewaakt. Dat meldt de politie op Twitter. De politie werkt hierbij nauw samen met de marechaussee, laat de politie weten.
16.43 uur: Belgische koning spreekt volk toe – De Belgische koning Filip spreekt dinsdagavond de Belgische bevolking toe naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. Het staatshoofd houdt om 19.00 uur een toespraak die op de nationale zenders wordt uitgezonden, laat het koninklijk paleis weten.
Bij de aanslagen vielen zeker dertig doden en meer dan 230 gewonden.
16.37 uur: IS claimt aanslagen via eigen agentschap – Islamitische Staat heeft dinsdagmiddag via zijn nieuwsagentschap Amaq de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel opgeëist. Eerder meldde alleen het Koerdische medianetwerk Rudaw dat de terreurorganisatie de aanslagen in de Belgische hoofdstad claimde.
16.33 uur: Tegenslag – „Een enorme tegenslag”, reageert terreurdeskundige Peter Wijninga van het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS) op de aanslagen.
16.27 uur: Nederlander gewond – Een Nederlander is gewond geraakt bij de aanslagen, meldt Buitenlandse Zaken. De Nederlander is behandeld in het ziekenhuis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen voor meer Nederlandse slachtoffers.
16.25 uur: Voorzorgsmaatregelen iets afgezwakt – Een aantal van de ingevoerde voorzorgsmaatregelen worden iets afgezwakt. Zo kunnen mensen weer naar buiten en mogen ze bijvoorbeeld hun werk verlaten. Ook kinderen kunnen opgehaald worden van scholen. Dat liet een woordvoerder van het Belgisch crisiscentrum dinsdagmiddag weten tijdens een persconferentie. Langzaamaan komt ook het openbaar leven weer op gang. Zo gaan treinen, trams en (streek)bussen weer rijden. De metro ligt nog stil in de stad, maar als het kan zullen twee lijnen (2 en 6) weer gaan rijden.
16.20 uur: Precies aantal doden nog onbekend – Hoeveel personen precies omgekomen zijn bij de twee dodelijke terreuraanslagen in Brussel is nog niet duidelijk. Dat zei een woordvoerder van het Belgisch crisiscentrum tijdens een persconferentie. De woordvoerder sprak over „een tiental doden” bij de aanslag op het vliegveld bij Zaventem en een „honderdtal” gewonden. Bij de aanslag op een metro ter hoogte van het station Maalbeek zijn „een twintigtal” doden gevallen en zeker 130 gewonden, zei hij.
16.06 uur: Donderdag Kamerdebat – De Tweede Kamer debatteert donderdag met premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de aanslagen. PVV-leider Geert Wilders kwam dinsdag met het voorstel en hij kreeg bijval van de andere partijen. „Parijs was al dichtbij, maar Brussel is om de hoek”, aldus Wilders.
16.00 uur: Beelden verdachten Zaventem vrijgegeven – De verdachten van de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn te zien op beelden van bewakingscamera’s. De Waalse krant La Dernière Heure drukte een still van camerabeelden af waarop drie mannen zichtbaar zijn. Wie van de drie als verdachte zijn aangemerkt is onduidelijk. Volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws is de politie op zoek naar een man in een wit vest en getooid met een zwart hoedje. Hij staat rechts op de foto.
15.50 uur: Bioscoop in Antwerpen ontruimd – De Kinepolis-bioscoop in Antwerpen is op last van het federaal crisiscentrum in België ontruimd. Dat zegt de Antwerpse politie. Een reden voor de ontruiming is nog niet bekend. De bioscoop ligt net buiten het centrum van de havenstad.
15.49 uur: Verschroeide mensen – De 21-jarige Nederlander Bram Vos was dinsdagmorgen getuige van de bloedige terreuraanslag op metrostation Maalbeek in Brussel. Tegenover RD-verslaggever Johannes Visscher heeft hij het over verschroeide en toegetakelde mensen.
15.45 uur: Nationale rouw – Minister Jambon kondigt drie dagen van nationale rouw af.
15.42 uur: Grote treinstations Brussel weer open – Om 16.00 uur gaan de grote treinstations Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord weer open. Dat liet de Belgische minister van Mobiliteit Jacqueline Galant weten via Twitter. De stations Schuman, Luxemburg en het station in de luchthaven blijven gesloten.
15.36 uur: Noodmortuarium vlakbij vliegveld – Vlakbij het Brusselse vliegveld wordt een noodmortuarium ingericht door het Rode Kruis. Het mortuarium komt vlakbij de vertrekhal van de nationale luchthaven van België.
15.34 uur: Overleg extra maatregelen rond The Passion – Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort overlegt met onder meer de politie en de organisatie van The Passion over extra veiligheidsmaatregelen rond het muzikale paasevenement. Het stuk over de opstanding van Jezus is donderdag te zien op een plein in Amersfoort.
15.30 uur: Obama: wereld moet zich verenigen tegen terreur – „De wereld moet zich verenigen in de strijd tegen terreur.” Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gezegd in Havana. „De gedachten en gebeden van de Amerikanen zijn bij België. We kunnen en zullen degenen verslaan die de veiligheid van de mensen wereldwijd bedreigen.”
15.30 uur: Files aan de grens door controles – De controles aan de grens tussen België en Nederland leiden dinsdagmiddag tot flinke files. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Na de aanslagen in Brussel zijn de controles op de snelwegen tussen Antwerpen en Bergen op Zoom (A4), tussen Antwerpen en Breda (A16) en tussen Brussel en Geleen (A76) aangescherpt.
15.27 uur: Schiphol op scherp – Op de luchthaven Schiphol wemelt het van de marechaussees, meldt RD-verslaggever Gerard ten Voorde. ,Overal lopen zwaarbewapende groepjes manschappen, met de vinger aan de trekker van hun geweer.” De Koninklijke Marechaussee is uitgerust met Heckler & Koch MP5-geweren. Bij de ingang staan marechausseebusjes met blauw zwaailicht met gewapende manschappen op de uitkijk.
15.21 uur: „Bomgordel gecontroleerd ontploft” – Een derde, niet-ontplofte bomgordel die gebruikt werd bij de aanslagen in de vertrekhal van het Brusselse vliegveld is door de autoriteiten gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Ook de zoekacties in het vliegveld naar slachtoffers zijn beëindigd. Experts zullen nu nader technisch onderzoek gaan doen.
15.20 uur: Verhaal van Stijn en Sanne – De Vlaamse Stijn (26) en Sanne (23) checkten dinsdagmorgen om 6.15 uur in op vliegveld Zaventem in om naar Lissabon te vliegen. Lees hun verhaal tegenover RD-verslaggever Ben Provoost.
15.14 uur: EU-parlement schrapt activiteiten – Alle activiteiten in het European Parliament in Brussel voor dinsdagmiddag en woensdag zijn geschrapt vanwege de aanslagen in de Belgische hoofdstad. Alleen het hoofdgebouw van het parlement blijft open.
14.44 uur: Alle gewonden geëvacueerd uit Maalbeek – Alle mensen die bij een bomaanslag in het Brusselse metrostation gewond zijn geraakt, zijn nu uit het station geëvacueerd. Volgens de Vlaamse zender VRT waren daarvoor twintig ambulances en bussen ingezet.
14.40 uur: „Bom vliegveld Zaventem bevatte spijkers” – Minstens een van de explosieven die dinsdagochtend zijn ontploft op de Brusselse luchthaven Zaventem bevatte spijkers. Dat maakt Marc Decramer van het academisch ziekenhuis in Leuven op uit het feit dat veel slachtoffers zijn binnengebracht met spijkers in hun lichaam. De spijkers zijn waarschijnlijk toegevoegd om meer slachtoffers te maken, zei Decramer tegen de Vlaamse omroep VRT en de krant Het Laatste Nieuws. De slachtoffers die vielen in het hoofdstedelijke metrostation Maalbeek vertoonden geen sporen van de gevolgen van een spijkerbom.
14.36 uur: Pakketje Sanoma ongevaarlijk – Medewerkers van onder meer nu.nl mogen het pand van Sanoma weer in. Het verdachte pakketje blijkt ongevaarlijk. Ook de trein die werd stilgezet bij Hoofddorp rijdt weer. Er is niets verdachts aangetroffen.
14.26 uur: Reactie Arib en Rutte – „Hoe dichtbij het ook komt en hoe onveilig het ook voelt, in een open en vrije samenleving als de onze zullen we nooit wijken voor dit soort geweld”, zegt voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer. Premier Rutte zegt dat onze manier van leven onder vuur ligt. Maar, zo hield hij de Kamer ook voor: „De angst mag en zal ons niet gaan regeren. Daarvoor is onze manier van leven te sterk.”
14.19 uur: Stille Week – De Stille Week is niet stil meer. Of toch wel? Het commentaar van vandaag.
14.15 uur: Bomgordel gevonden – In Zaventem heeft de politie een niet-ontplofte bommengordel gevonden van een derde terrorist. De ontmijningsdienst DOVO gaat de gordel nu gecontroleerd laten ontploffen, meldt VTM.
14.10 uur: Kerncentrale ontruimd – De politie heeft de kerncentrale van Tihange geëvacueerd. Dat meldt de politie van Huy.
14.02 uur: Kalasjnikov gevonden bij aanslagpleger – Bij het lichaam van de zelfmoordterrorist op de Brusselse luchthaven Zaventem is een kalasjnikov aangetroffen. Dat heeft de Vlaamse zender VRT gemeld.
14.00 uur: Verdacht voorwerp campus Brussel opgeblazen – De Belgische explosievenopruimingsdienst DOVO heeft een verdacht voorwerp bij de Vrije Universiteit Brussel onschadelijk gemaakt. Dat meldt de VUB op Twitter. De DOVO blies het voorwerp uit voorzorg op. De campus van de universiteit werd dinsdag ontruimd. Alle studenten en personeel zijn geëvacueerd. Andere hoofdstedelijke onderwijsinstellingen houden hun leerlingen binnen naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. De lessen zijn opgeschort.
13.54 uur TLN: met grote boog om Brussel heen – Weggebruikers doen er goed aan voorlopig met een grote boog om Brussel heen te rijden. Dat advies gaf brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). Niet alleen de wegen van en naar Brussel zitten na de aanslagen op luchthaven Zaventem en in de Europese wijk op slot, ook het telefoonnetwerk is overbelast. „De hele infrastructuur in Brussel en omgeving is ontwricht”, aldus een woordvoerster van TLN. De rest van België is volgens de zegsvrouw nog wel goed toegankelijk, dus er zijn alternatieve routes denkbaar voor doorgaand verkeer richting Frankrijk en Spanje. „Al weten we nog niet wat het effect zal zijn van de verscherpte controles bij de grenzen.”
13.53 uur: American Airlines ontkent explosie bij balie – Luchtvaartmaatschappij American Airlines ontkent berichten dat een van de explosies op de luchthaven in Brussel gebeurde bij haar balie. Het Amerikaanse bedrijf zegt ook geen berichten te hebben van dodelijke slachtoffers of gewonden onder het personeel op de luchthaven Zaventem.
13.52 uur: Brussel steeds verder op slot – Steeds meer instanties in de Belgische hoofdstad sluiten de deuren of houden hun personeel binnen. Het crisiscentrum heeft alle bedrijven nu opgeroepen het personeel binnen te houden. Grote winkelcentra sluiten helemaal de deuren, zoals eerder rechtbanken en twee IKEA-vestigingen ook al deden. Scholen kregen al de opdracht hun leerlingen binnen te houden.
13.50 uur: EU-parlement: barbaarse daad – De aanslagen in Brussel getuigen van „barbarisme en haat”. Dat zei voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz. Hij heeft namens het parlement zijn medeleven en solidariteit betuigd aan de Belgische premier Charles Michel en het Belgische volk. „Ik ben geschokt door de verachtelijke en laffe aanvallen in Brussel vandaag. Mijn gedachten gaan eerst en vooral uit naar de slachtoffers en gewonden, en hun familie en vrienden”, aldus een „kwade en bedroefde” Schulz. De CDA-delegatie in het Europees Parlement laat weten „geschokt en aangeslagen te zijn door de verschrikkelijke gebeurtenissen in Brussel”. „Het is een gitzwarte dag in de geschiedenis van Brussel en van Europa.” EU-parlementariër Cora van Nieuwenhuizen (VVD) zegt in gedachten bij de slachtoffers en hun dierbaren te zijn. Zij spreekt van een „verschrikkelijke” daad.
13.45 uur: Pand Sanoma ontruimd vanwege bommelding – Het pand van uitgeverij Sanoma in Hoofddorp is dinsdagmiddag ontruimd vanwege een bommelding. Alle medewerkers moeten het pand verlaten. In het gebouw is onder meer de redactie van Nu.nl gevestigd. Het pand is vlak bij het station, waar dinsdag ook een trein werd stilgezet omdat er iets verdachts in de trein aanwezig zou zijn. Volgens de politie werd er in de trein niks aangetroffen.
13.38 uur: Wilders gaat niet folderen in Loosduinen – De PVV-fractie gaat woensdag niet ‘flyeren’ in Loosduinen. De actie waarbij op de markt folders zouden worden uitgedeeld met de oproep om tegen te stemmen bij het ‘Oekraïne-referendum’ op 6 april, is dinsdag afgeblazen na de aanslagen in Brussel. Dat meldt de partij. „Onze gedachten zijn nu vooral bij de slachtoffers, nabestaanden en betrokkenen. Nu flyeren zou ongepast zijn”, aldus PVV-leider Geert Wilders.
13.35 uur: Koning België schrapt afspraken – De Belgische koning Filip en zijn vrouw Mathilde vegen hun agenda voor de komende dagen leeg vanwege de aanslagen op vliegveld Zaventem en in een metrostation in Brussel. Zo zeggen ze dinsdagavond hun geplande bezoek aan de uitvoering van Mattheüs Passion in Antwerpen af. Woensdag stond een bezoek aan een tentoonstelling over koning Albert I in Rumbeke op het programma, maar ook die activiteit is geschrapt. De koning zou donderdag de nieuwe tunnel Josaphat-Schuman inhuldigen, vlak bij het metrostation Maalbeek, waar dinsdag twintig doden vielen. Die ceremonie is geannuleerd. De Belgische koning en koningin lieten eerder weten geschokt te zijn door „deze laffe en gruwelijke daden”.
13.31 uur: Getuige in metro: angstaanjagend – Een luchtverschuiving, alsof er een andere metro passeerde, zo beschreef ooggetuige Anne-Marie Swinnen tegen omroep VTM de bomaanslag in de metro van Brussel. Ze zat in een ander metrostel. „Maar er was geen andere metro. Dat was waarschijnlijk de ontploffing. Even later stopte de metro en werd steeds de boodschap herhaald: er is een incident gebeurd.” „Angstaanjagend”, omschreef Swinnen de sfeer. „Maar iedereen bleef heel rustig. We zijn erna geëvacueerd, liepen over het spoor naar de uitgang van de tunnel. Er was een vreselijke rookgeur. Buiten werden we opgevangen door politie en militairen.”
13.29 uur: Militair hospitaal overstroomd met gewonden – Het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA) in Neder-Over-Heembeek bij Brussel heeft in de loop van de ochtend 55 gewonden van de aanslagen in de Belgische hoofdstad opgevangen. Zo veel patiënten had het ziekenhuis nog nooit binnen zijn deuren. Het zit in een klap vol. Het hospitaal heeft een gespecialiseerd brandwondencentrum en dat blijkt hard nodig. Lichtgewonden worden vanuit het MHKA per helikopter en ambulances doorgestuurd naar het Erasmusziekenhuis in Brussel en het Gasthuisberg, het universitair ziekenhuis in Leuven. Een woordvoerder van het hospitaal zei dat uiteindelijk alleen de zwaargewonden, degenen met brandwonden, in het MHKA overblijven.
13.28 uur: Dodental loopt op – Het dodental van de aanslagen in Brussel loopt op. Er zouden veertien mensen zijn omgekomen bij de twee explosies op de Brusselse luchthaven. In metrostation Maalbeek gaat het om twintig doden, meldden Belgische media.
13.23 uur: „Gevaar bij luchthaven nog niet geweken” – Het gevaar op de Brusselse luchthaven Zaventem is nog niet geweken. Dat meldden politiebronnen dinsdagmiddag. Vijf uur na de explosies in de vertrekhal weten de veiligheidsdiensten nog niet zeker of er nog terroristen in het gebouw zijn. De bewakingsbeelden van de luchthaven worden nu geanalyseerd om te zoeken naar verdachte personen of voorwerpen. Pas daarna wordt het hele gebouw doorzocht. De evacuatie van luchthaven Zaventem is inmiddels bijna klaar. Er rijdend nog steeds bussen af en aan, maar die zijn lang niet meer vol.
13.16 uur: Parket maant pers – Het Federaal Parket, het Belgische Openbaar Ministerie dat onderzoek doet naar de aanslagen in Brussel, maant de pers „geen informatie te verspreiden over het lopende onderzoek”. Dit om het onderzoek niet te schaden, aldus het parket in een persmededeling. „Het federaal parket stelt vast dat bepaalde journalisten informatie verspreiden over het lopende onderzoek. Het federaal parket vraagt de pers om zich onmiddellijk te onthouden van het verspreiden van informatie met betrekking tot het aan de gang zijnde onderzoek om dit onderzoek niet te schaden.”, zo luidde de verklaring.
13.10 uur: „Reizigers 5 uur voor vertrek op luchthaven” – Reizigers die vanaf de Brusselse luchthaven Charleroi met de luchtvaartmaatschappij Wizz Air vliegen, moeten ruim vijf uur voor vertrek aanwezig zijn. De prijsvechter meldt dinsdag dat dat het gevolg is van extra veiligheidsmaatregelen op het vliegveld. Reizigers die een wachttijd van vijf uur te gortig vinden, kunnen hun vlucht omboeken of hun geld terugkrijgen.
13.09 uur: Aboutaleb: „Wij buigen niet” – De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb noemt de aanslagen in Brussel een gruwelijke, mensonterende daad. „Die heeft veel mensen het leven gekost. Tientallen mensen zijn gewond geraakt.” Aboutaleb zegt dat Rotterdam meeleeft met Brussel. „Onze gedachten en ons medeleven gaan uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers.” Hij stelt dat terroristen maar op één ding uit zijn: angst en tweedracht zaaien in de samenleving. „Daar zullen wij nooit voor buigen. We zijn één in ons verdriet, we zijn één in onze afschuw.”
13.07 uur: Moslimorganisaties: geweld steeds dichterbij – De Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties in Nederland (UMMON) zegt met afschuw en verbijstering kennis te hebben genomen van de reeks aanslagen in Brussel. „Onze gedachten gaan uit naar familie, vrienden en bekenden. Wij treuren ook mee met ons buurland België. Het niets ontziende geweld komt steeds dichter bij ons land. Wij roepen alle welwillende krachten op samen te werken om de voortdurende spiraal van geweld en bedreiging die deze extremisten veroorzaken te doorbreken en alert en waakzaam te zijn. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de moslimgemeenschap zelf”. In de moskeeën van de UMMON in heel Nederland zal aanstaande vrijdag stil worden gestaan bij gevolgen van de aanslagen.
13.05 uur: Opvang in zeker vijftien ziekenhuizen – Slachtoffers van de aanslagen in Brussel worden opgevangen in zeker vijftien ziekenhuizen. Ambulances uit heel België rijden af en aan bij metrostation Maalbeek, waar nog steeds gewonden naar boven worden gehaald. Dat zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block dinsdag. Zij vrees dat het aantal doden, inmiddels zeker 26, verder kan oplopen. De slachtoffers uit de Brusselse metro zijn voornamelijk naar ziekenhuizen in Brussel en naar het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek gebracht. De mensen die op Brussels Airport gewond raakten zijn vervoerd naar ziekenhuizen in Belgisch Limburg, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Maastricht. In betrokken ziekenhuizen zijn veel geplande operaties uitgesteld. „Identificatie is op dit moment geen prioriteit”, aldus De Block. „Eerst moeten alle slachtoffers verzorgd worden.” Hulp die Frankrijk heeft aangeboden is vooralsnog afgewezen. Ook in een internationaal perscentrum en een hotel, beide vlak bij het metrostation, zijn gewonden opgevangen.
13.00 uur: Koningshuizen diep bedroefd over aanslagen – Diverse koningshuizen in Europa hebben hun afschuw uitgesproken over de terroristische aanslagen in Brussel. In navolging van koning Willem-Alexander en diens collega koning Felipe hebben ook koning Harald van Noorwegen en prins Albert van Monaco geschokt gereageerd. Harald schrijft in een persoonlijke boodschap aan de Belgische koning Filip dat hij met ‘grote droefheid’ kennis heeft genomen van de ‘gruwelijke aanslagen in Brussel, die resulteerden in vele doden en gewonden’. Volgens Harald herinnert ‘deze tragedie in het hart van Europa ons eens te meer het belang van de bescherming van de kern van onze democratische waarden.’ Namens zichzelf en het Noorse volk stuurde de koning zijn medeleven en vroeg hij Filip zijn condoleances en ‘diepste medeleven’ te willen doorgeven aan de nabestaanden en het Belgische volk.
Ook prins Albert staat stil bij de ‘gruwelijkheden’. In een bericht aan koning Filip betuigt hij namens hem en zijn familie zijn medeleven.
12.56 uur: Duizend mensen van luchthaven gehaald – Zeker duizend mensen zijn na de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem geëvacueerd uit het gebouw. Volgens de politie ter plaatse is de ontruiming nog niet volledig afgelopen. De politie doorzoekt het gebouw nog steeds, op zoek naar eventuele slachtoffers of mensen die zich verbergen. De geëvacueerde personen worden overgebracht naar de gemeentelijke sporthal en hotels in de omgeving. Ook de werknemers van de verschillende bedrijven op de luchthaven worden naar hotels gebracht. Volgens Het Nieuwsblad vormt de communicatie een probleem bij de luchthaven. Bovendien hebben de gestrande reizigers geen eten of drinken. Daar gaat het cateringbedrijf van Zaventem nu voor zorgen. Ook het Rode Kruis is inmiddels bij Zaventem aangekomen.
12.55 uur: Nog steeds mensen vast in Maalbeek – In metrostation Maalbeek zitten nog steeds mensen geblokkeerd, meldt Het Laatste Nieuws. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. De zwaargewonde slachtoffers die werden weggevoerd uit de metro hebben voornamelijk brandwonden. De minister vreest dat het aantal doden nog kan oplopen. De slachtoffers uit de Brusselse metro zijn voornamelijk naar Brusselse ziekenhuizen en naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek gebracht. Voor de slachtoffers die op Brussels Airport vielen, springen ziekenhuizen uit nagenoeg alle Vlaamse provincies bij. „Identificatie is op dit moment geen prioriteit”, is te horen bij De Block. „Eerst moeten alle slachtoffers verzorgd worden.”
12.53 uur: „Dreiging gericht tegen universiteit Brussel” – Er is een concrete dreiging tegen een pand van de Vrije Universiteit van Brussel (VUB). Dat meldt Het Nieuwsblad dinsdag. Alle studenten en andere aanwezigen is door de VUB opgedragen binnen te blijven of onmiddellijk naar binnen te gaan. De getroffen campus van de VUB staat in het zuidwestelijke stadsdeel Etterbeek.
12.52 uur: Grensbewaking tussen België en Nederland verscherpt – De grensbewaking tussen België en Nederland is verscherpt. Sandor van Leeuwen, docent Nederlands aan het Wartburg College in Rotterdam, passeert net de Belgisch-Nederlandse grens. „Agenten houden met kogelwerende vesten toezicht op het grensverkeer”, meldt Van Leeuwen vanuit de auto. De agenten zijn gewapend, maar niet met geweren zoals de marechaussees op het Binnenhof en Schiphol. Auto’s kunnen nog ongehinderd passeren.
12.50 uur: Perconferentie burgemeester Brussel – De burgemeester van de stad Brussel, Yvan Mayeur, geeft een persconferentie. Die wordt om 14.00 uur gehouden op het stadhuis van de Belgische hoofdstad.
12.49 uur: Timmermans: gitzwarte en loodzware dag – Brussel beleeft „een gitzwarte en loodzware dag”. Dat schrijft Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, dinsdag op zijn Facebookpagina. „Op vliegveld Zaventem zijn veel slachtoffers te betreuren van gruwelijke terreur.” Volgens Timmermans hebben terroristen „letterlijk om de hoek” toegeslagen. Hij laat weten in gedachten bij de slachtoffers en hun nabestaanden te zijn. „Ik merk om mij heen dat iedereen contact zoekt met dierbaren en vrienden om zeker te stellen dat men veilig is, om elkaar moed in te spreken en om te laten merken dat we deze dreiging schouder aan schouder het hoofd zullen bieden.”
12.47 uur: Poederbrief in gebouw NOS – In het gebouw van de NOS in Hilversum is een envelop met daarin een onbekend wit poeder gevonden. Daarom is de vijfde verdieping uit voorzorg ontruimd, meldt de NOS. De uitzendingen van de NOS gaan gewoon door.
12.37 uur: „Aanslagen gericht tegen hele EU” – De aanslagen in Brussel lijken niet alleen gericht te zijn tegen België, maar tegen de hele Europese Unie en de vrijheden die zij kent. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière gezegd. „De duidelijke doelen van de aanslagen, een internationale luchthaven en een metrostation dicht bij EU instellingen, lijken aan te geven dat deze terroristische aanslag niet alleen tegen België gericht is, maar tegen onze vrijheid, onze vrijheid van beweging, mobiliteit en iedereen in de EU”, zei De Maizière.
12.32 uur: Zuidertoren bij station Brussel ontruimd – Een grote kantorentoren nabij het station Brussel-Zuid, de Zuidertoren, wordt dinsdag ontruimd. Dat gebeurt op last van de politie. In het gebouw is onder meer de Belgische overheidsdienst voor Pensioenen gevestigd.
12.30 uur: „De vraag was niet óf, maar wannéér” – Er is zeer nadrukkelijk rekening gehouden met aanslagen in Brussel. Dat zegt Rob de Wijk, directeur van The Hague Centre for Strategic Studies en deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidszaken. „De vraag was niet óf er een aanslag zou komen, maar wannéér.” De aanslagen dinsdag in Brussel doen volgens De Wijk denken aan de aanslagen eind vorig jaar op Parijs. „Het doel is om een stad lam te leggen en dat lukt op deze manier.” Dat de aanslag te maken heeft met de arrestatie van Saleh Abdeslam, verdachte van de aanslagen in Parijs, noemt hij zeer onwaarschijnlijk. „Aanslagen als deze hebben veel voorbereiding nodig, dat plan je niet in een paar dagen.” Het zou wel kunnen dat de aanslag eerder is uitgevoerd dan aanvankelijk het plan was, zegt hij. „Het kan zijn dat Abdeslam het netwerk en de plannen kende en dat de aanslag vervroegd is uit angst dat hij met de politie zou praten.” De Wijk zegt dat er globaal geschetst twee soorten aanslagen zijn: aanslagen met een symbolisch doelwit en aanslagen met een ‘zacht doel’, dat wil zeggen waar veel mensen samenkomen zoals het openbaar vervoer. „Het gaat dinsdag dus met name om zachte doelen. En dat er bommen op Zaventem bij de balie van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij afgingen, kan een symbolische waarde hebben.” Dat de aanslag is opgeëist door Islamitische Staat verbaast De Wijk niet. „Alles wees die kant op.” Volgens de deskundige komen een heleboel zaken nu samen: „De aanwijzingen en waarschuwingen van de laatste maanden, de plaats waarop de aanslagen zijn gepleegd en de manier waarop ze zijn uitgevoerd.” Hoe het verder moet, weet De Wijk echter ook niet: „Een oplossing is er niet.”
12.26 uur: Verdacht pakket bij gevangenis Abdeslam – Bij de gevangenis in Brugge waar terreurverdachte Salah Abdeslam wordt vastgehouden, is dinsdag een verdacht pakket gevonden. Dat heeft de politie van Brugge gemeld. Abdeslam zit in de gevangenis op de speciale afdeling voor terreurverdachten en -veroordeelden. Een gebied rondom het verdachte object is afgesloten en er zijn enkele woningen ontruimd. De explosievenopruimingsdienst doet onderzoek.
12.25 uur: PVV: beperk personeel islamlanden op vliegveld – Mensen met een nationaliteit van een islamitisch land mogen niet meer werkzaam zijn op beveiligde delen en in zenuwcentra van Nederlandse luchthavens. Dat wil de PVV, die daarmee reageert op de bloedige aanslagen op onder meer de internationale luchthaven van Brussel. PVV-Tweede Kamerlid Dion Graus verwijst dinsdag naar waarschuwingen van Belgische veiligheidsdiensten. Daaruit zou blijken dat meerdere (oud-)werknemers van Brussel Airport jihadstrijders of -voorstanders blijken te zijn. Graus wijst er ook op dat zich op Schiphol een islamitische gebedsruimte bevindt in het hart van de luchthaven, vanwaar koffers naar de vliegtuigen worden getransporteerd. Hij vindt „dat dit soort onveilige situaties op Nederlandse vliegvelden waar mogelijk voorkomen dient te worden”.
12.24 uur: 26 doden – Het officiële dodental van de aanslagen in Brussel bedraagt op dit moment 26: 11 doden bij de zelfmoordaanslag op vliegveld Zaventem, 15 doden bij de aanslag in metrostation Maalbeek. Het aantal gewonden op Zaventem bedraagt 81 en 55 in Maalbeek.
12.21 uur: NAVO-baas: laffe daad – „Dit is een laffe daad”. Dat stelde de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg in een reactie op de aanslagen in Brussel. „Dit is een aanslag op onze waarden en onze open samenleving. Terrorisme zal democratie niet verslaan en onze vrijheden wegnemen.” Hij stelt „diep bedroefd te zijn” en verwijst naar het hoge tol aan doden en gewonden. Hij noemt dit „tragisch”. Zijn gedachten zijn bij hen die geliefden hebben verloren en bij de Belgische bevolking. België kan rekenen op de steun van het militair bondgenootschap, zegt Stoltenberg. Ook op het NAVO-hoofdkantoor in Evere, niet ver van Brussels Airport, zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt, zei Stoltenberg.
12.18 uur: Minister: nog weinig info voor nabestaanden – Veel families van slachtoffers moeten snel veel informatie hebben, maar dat is heel moeilijk. Dat zei de Belgische minister van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. „We vragen een zeer kalme reactie van de bevolking”, zei hij. „Het is een zwaar drama, we richten ons nu eerst op hulp aan de slachtoffers en het onderzoek.” Brussel werd getroffen door aanslagen waarbij tientallen doden vielen. Reynders wees op het belang een nieuwe aanslag te voorkomen. ,Het is zaak zeer voorzichtig te blijven, en niet in paniek raken. België krijgt steunbetuigingen uit alle delen van de wereld, aldus de minister. Vooral met Frankrijk wordt nauw samengewerkt, zei hij.
12.16 uur: Duitsland verscherpt bewaking grenzen – Duitsland heeft dinsdag de bewaking bij vliegvelden, treinstations en de grensovergangen naar België, Frankrijk, Nederland en Luxemburg naar aanleiding van de aanslagen in Brussel verscherpt. Dat heeft de federale politie meegedeeld. Op de luchthaven en het centraal station van Frankfurt was duidelijk meer politie aanwezig.
12.15 uur: Rode Kruis richt verzorgingscentrum in – Het Rode Kruis heeft in een hotel in Brussel een verzorgingscentrum ingericht. Ook in een kantoorgebouw in de buurt van de EU-gebouwen, waarin ook Nederlandse media kantoor houden, worden mensen verzorgd.
12.08 uur: Michel: geen idee wie daders zijn – Wie achter de aanslagen in Brussel zit is nog onduidelijk. De Belgische premier Charles Michel zei dinsdag tijdens een persconferentie „geen idee” te hebben. „Onze eerste prioriteit is de veiligheid en steun voor de slachtoffers.” Hij voegde toe dat hij „geen informatie” heeft dat er een link is tussen de aanslagen van dinsdag en de opgepakte terreurverdachte Salah Abdeslam. Michel kondigde verscherpte grenscontroles aan. Het dreigingsniveau werd al vastgesteld op het hoogste niveau (vier). „Dit is een zwarte dag voor ons land”, zei Michel. Hij riep iedereen „rustig te blijven en solidair te zijn.” De procureur van het Federaal Parket bevestigde dat er twee explosies waren op de luchthaven. Waarvan een is vermoedelijk gepleegd door een zelfmoordenaar. Ook vond er een aanslag plaats in het metrostation Maalbeek. Het onderzoek naar de daders is in volle gang, zei hij.
12.00 uur: Samenvatting: Tientallen doden bij aanslagen in Brussel – Bij twee bloedige aanslagen in Brussel zijn volgens de officiële cijfers zeker 21 doden en tientallen gewonden gevallen. Bij veel Belgische media staat het dodental inmiddels al op 43. In het metrostation van Maalbeek in het Europese hart van Brussel zouden bij de aanslag op een treinstel van de metro zeker dertig mensen zijn omgekomen. Er zouden meer dan vijftig gewonden zijn gevallen. De extremisten van Islamitische Staat hebben volgens Koerdische bronnen de verantwoordelijkheid voor de aanslagen hebben opgeëist. De Belgische premier Charles Michel sprak dinsdag op een persconferentie van twee blinde, gewelddadige en laffe aanslagen en repte van vele doden en gewonden. De autoriteiten hebben dinsdag na de aanslagen op de luchthaven het openbaar vervoer helemaal stilgelegd. Ze hebben iedereen in Brussel gevraagd zich niet meer te verplaatsen en niet meer te telefoneren. De omgeving van het regeringscentrum en het parlement aan de Wetstraat zijn ontruimd, meldde persbureau Belga. Daar was later ook een ontploffing in de buurt toen er volgens Belgische media een object uit voorzorg werd opgeblazen. Bij zelfmoordaanslagen dinsdagmorgen rond 08.00 uur in de vertrekhal van het vliegveld vielen zeker elf doden en meer dan dertig gewonden. Ruim een uur later waren er explosies in metrostation Maalbeek. In heel Europa, inclusief Nederland, zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen na de aanslagen in Brussel. In Nederland heeft het ministerie van Justitie besloten de aanwezigheid van politie op grote stations uit te breiden.
11.56 uur: Veiligheid bij kerncentrales verscherpt – Bij de kerncentrales in België zijn dinsdag de veiligheidsmaatregelen verscherpt. „Bovenop de gebruikelijke erg strenge veiligheidsmaatregelen, werden de hekken rond de sites gesloten en worden alle voertuigen gecontroleerd”, meldt energiebedrijf Engie. Er is politie ter plaatse. Sinds afgelopen weekend waren er al militairen bij de kerncentrales, meldt Het Nieuwsblad.
11.55 uur: Parijs zet 1600 agenten in voor bewaking – Frankrijk zet 1600 extra politiemensen in om de grenzen extra te bewaken en het openbaar vervoer te beveiligen. Dat is besloten na de aanslagen dinsdag in Brussel, zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve na spoedberaad met president François Hollande. Vierhonderd agenten worden ingezet in Parijs en omgeving. Militairen gaan patrouilleren in centra van het openbaar vervoer. Cazeneuve zei dat de terreurdreiging in Frankrijk „extreem hoog” blijft, vier maanden na de aanslagen van 13 november in Parijs die aan 130 mensen het leven kostten.
11.51 uur: Michel: twee terroristische aanslagen – „We vreesden een terroristische aanslag en dat is gebeurd.” Dat zei de Belgische premier Charles Michel dinsdag tijdens een persconferentie. Hij bevestigde dat er twee aanslagen zijn gepleegd door terroristen: op de luchthaven Zaventem en op metrostation Maalbeek.
11.49 uur: IS eist verantwoordelijkheid aanslagen op – Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Brussel. Dat meldt de Koerdische zender Rudaw dinsdag.
11.46 uur: Tusk spreekt afschuw uit over aanslagen – Met afschuw heeft EU-president Donald Tusk kennisgenomen van de aanslagen in Brussel. „Deze aanslagen markeren een nieuw dieptepunt bij terroristen in dienst van haat en geweld”, liet hij weten in een verklaring. Tusk biedt alle steun aan de Belgische regering en bevolking aan. „De Europese Unie zal zijn rol vervullen om Brussel, België en Europa als geheel om de terreurdreiging te bestrijden”, aldus Tusk. Het kantoorgebouw waar Tusk werkt is 200 meter verwijderd van de aanslag in metrostation Maalbeek. Daar zouden meer dan tien slachtoffers zijn gevallen.
11.42 uur: Geen concrete aanwijzing aanslag Nederland – Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland. Dat zei premier Mark Rutte in een persconferentie over de aanslagen in België. Toch zijn er zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen, aldus de premier. Hij gaf ook aan nog niet te weten of er Nederlandse slachtoffers in Brussel zijn.
11.40 uur: Twee arrestaties bij station in Brussel – Bij het station Brussel-Noord zijn dinsdagochtend twee mannen aangehouden. Volgens Het Laatste Nieuws werden ze ingerekend tijdens verscherpte controles van de politie. Het is niet duidelijk of het tweetal te maken heeft met de aanslagen in de Belgische hoofdstad.
11.39 uur: Station Hoofddorp ontruimd – De politie Haarlemmermeer heeft station Hoofddorp dinsdagochtend ontruimd in verband met een mogelijke dreiging. Het publiek wordt tijdelijk met bussen vervoerd, twitterde de politie.
11.38 uur: Alarm om verdacht pakket op Gare du Nord – Het treinstation Gare du Nord in Parijs is dinsdagochtend deels ontruimd in verband met de vondst van een verdacht pakketje. Dat meldden verscheidene Franse media. Vanaf Gare du Nord vertrekken onder meer de hogesnelheidstreinen naar Brussel en Amsterdam. Op de luchthavens Charles de Gaulle en Orly nabij de Franse hoofdstad gelden net als op andere Europese vliegvelden verscherpte veiligheidsmaatregelen. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft laten weten dat 1600 extra agenten en gendarmes zijn opgetrommeld voor de bewaking van het lucht- , scheepvaart en treinverkeer.
11.34 uur: Extra troepen naar Brussel – België stuurt 225 militairen extra naar Brussel. Dat vernam persbureau Belga uit „goede bron”. In België geldt sinds dinsdag het hoogste dreigingsniveau (vier), na meerdere aanslagen op de Brusselse luchthaven en in metrostation Maalbeek.
11.33 uur: Steeds meer gebouwen in Brussel dicht – Steeds meer gebouwen in Brussel gaan dicht. Verschillende rechtbanken hebben hun deuren gesloten en ook twee IKEA-vestigingen bij Brussel sluiten de deuren. Het crisiscentrum heeft scholen in Vlaanderen en Brussel opgeroepen de leerlingen op de schoolterreinen te houden en alle buitenactiviteiten te schrappen.
11.32 uur: Ontploffing Wetstraat – In de buurt van de Wetstraat In Brussel heeft nog een ontploffing plaatsgevonden. Dat heeft het Belgische persbureau Belga ter plaatse vastgesteld. Het Warandepark bij de Wetstraat wordt ontruimd. De Wetstraat is het centrum van de bestuurlijke macht in België.
11.30 uur: Medewerker Woord en Daad in Brussel: Ik waag me niet in bus of tram – Evert-Jan Brouwer van stichting Woord en Daad is dinsdagochtend in Brussel als daar op verschillende plaatsen aanslagen worden gepleegd. Klik hier voor zijn verslag per e-mail.
11.26 uur: Nieuw explosie – Persbureau Belga meldt een nieuw explosie in buurt van de Brusselse Wetstraat.
11.23 uur: Mogelijk dertig doden in metrostation – In het metrostation Maalbeek in Brussel zijn door de explosie mogelijk dertig doden gevallen. Dat meldt het Nieuwsblad op gezag van bronnen bij de politie. Vooralsnog houdt de brandweer het op tien.
11.12 uur: „Grens tussen Frankrijk en België gaat dicht” – De grens tussen Frankrijk en België wordt dinsdag gesloten. Dat meldt de Waalse zender RTBF.
11.11 uur: „Aanslag geen reactie op arrestatie Abdeslam” – „Gecoördineerde terroristische acties zoals deze in Brussel vergen voorbereiding. Het lijkt dus niet voor de hand liggend dat dit een reactie is op de arrestatie van Saleh Abdeslam vorige week”, zegt Peter Knoope, antiterreurexpert van het Internationaal Centrum voor Contraterrorisme in Den Haag. „De aanslagen van dinsdag zijn duidelijk de gecoördineerde actie van een groep. Veranderingen aanbrengen in het schema, zeker op het laatste moment, is bijna niet te doen”, zegt Knoope. Het lijkt hem daarom onwaarschijnlijk dat dit te maken heeft met de arrestatie van Abdeslam. „Bovendien, hij was eerder een meeloper dan het brein achter de aanslagen in Parijs. Hij is zelf geen hardcore radicaal, maar iemand die zich door een vriend had laten overhalen om een aanslag te plegen.” Met de aanslagen op het vliegveld Zaventem en een Brussels metrostation is volgens Knoope pijnlijk duidelijk geworden dat de Belgische autoriteiten een groot informatieprobleem hebben. „De meeste aanslagen worden voorkomen doordat burgers iets verdachts aan de politie melden. Maar als je geen contacten in de wijken hebt, of als de bewoners zich meer verbonden voelen met verdachten dan met de staat, dan heb je een groot probleem.” Veel Belgen vragen zich volgens de antiterreurexpert af of ze wel veilig zijn. „Aanslagen zoals deze maken dat gevoel van onveiligheid nog veel groter. Dit gaat - wederom - een grote impact hebben en een wond slaan in de Europese samenlevingen”, zegt Knoope. „Het geeft de kwetsbaarheid van onze samenleving aan.” 11.05 uur: Samenvatting: Brussel plat na dodelijke aanslagen – Na bloedige aanslagen op de luchthaven van Brussel en mogelijk op de metro elders in de stad hebben de autoriteiten dinsdag het openbaar vervoer helemaal stilgelegd. Ze hebben iedereen gevraagd zich niet meer te verplaatsen en niet meer te telefoneren. De omgeving van het regeringscentrum en het parlement aan de Wetstraat wordt ontruimd, meldde persbureau Belga. Bij zelfmoordaanslagen dinsdagmorgen rond 08.00 uur in de vertrekhal van het vliegveld vielen zeker elf doden en meer dan dertig gewonden. Ruim een uur later waren er explosies in metrostation Maalbeek in de Europese wijk. Daarbij vielen veel slachtoffers, maar de Belgische media spreken elkaar tegen over de vraag of er doden zijn gevallen. Sommige meldden zeker tien doden en tientallen gewonden. De Vlaamse omroep VRT berichtte dat er geen mensen zijn omgekomen. Ooggetuigen spreken bij het metrostation Maalbeek van ernstig gewonde slachtoffers. Bij de aanslagen op de luchthaven zou eerst zijn geschoten en iets in het Arabisch zijn geroepen. Belgische media meldden dat er een derde bom is aangetroffen. De eerste twee ontploften kort na elkaar. De luchthaven is voor alle verkeer gesloten. Alle vluchten worden omgeleid, zoals naar bijvoorbeeld Maastricht, Charleroi, Frankfurt of Lille. De plaatselijke autoriteiten hebben een rampenplan afgekondigd en ziekenhuizen gealarmeerd. De Belgische regering heeft de Nationale Veiligheidsraad onder leiding van premier Charles Michel bijeengeroepen. In heel Europa inclusief Nederland zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen na de aanslagen in Brussel. Het station van Antwerpen is ook ontruimd. In Nederland heeft het ministerie van Justitie besloten de aanwezigheid van politie op grote stations uit te breiden.
11.00 uur: Rutte legt verklaring af – Minister-president Mark Rutte legt om 11.15 uur een verklaring af op het Binnenhof. Dat meldt de RVD. Rutte spreekt na afloop van beraad van Ministeriële Commissie Crisisbeheersing.
10.58 uur: Zorg en ontsteltenis in politiek Den Haag – Ook in politiek Den Haag wordt met grote ontsteltenis en zorg gereageerd op de gebeurtenissen in Brussel. De extra maatregelen zijn daar zichtbaar: de marechaussee loopt op het Binnenhof nu ook met automatische wapens. „Afschuwelijk. Gedachten zijn bij de slachtoffers, hun ouders, broers, zussen. We weten nu nog weinig. We zullen nooit zwichten voor terreur”, reageert Jesse Klaver van Groen Links. Alexander Pechtold van D66: „Laten we stilstaan bij de slachtoffers en bij de nabestaanden die dit grote verlies moeten verwerken. Dit geweld roept een diepe, diepe afschuw bij mij op. Terroristen proberen ons te verdelen en angst te zaaien. Dat moeten we niet laten gebeuren. Laten we eensgezind de rust en kalmte bewaren.” „Schokkend, wat een vreselijk leed!”, zegt Geert Wilders van de PVV. „Nederland moet nu onmiddellijk haar grenzen sluiten en teruggekeerde Syriëgangers preventief oppakken en opsluiten. De veiligheid van Nederland gaat boven alles. Ik wil snel een debat met premier Rutte hierover.” „Vreselijke berichten uit Brussel. Onze gedachten en gebeden zijn bij de getroffenen. Sterkte voor alle hulpverleners!”, twittert Kees van der Staaij van de SGP. „Afgrijselijk! Ik leef mee met onze Belgische buren #Zaventem”, twitterde Ahmed Marcouch van de PvdA. En op hetzelfde medium zeg Sadet Karabulut van de SP: „Afschuwelijke berichten uit Brussel. In gedachten zijn we bij de slachtoffers en hun nabestaanden. Juist nu moeten we samen sterk staan.”
10.55 uur: Treinverkeer België ernstig ontregeld – In heel België is het treinverkeer ernstig ontregeld. De treinmaatschappij NMBS raadt reizigers af om naar Brussel te komen. Er is geen treinverkeer op de noord-zuidas. Alle grote Brusselse stations zijn dicht, net als Brussel-Schuman en -Luxemburg.
10.52 uur: Poetin: aanslagen Brussel barbaars – De Russische president Vladimir Poetin heeft de aanslagen in België dinsdag als „barbaarse misdaden” veroordeeld. Terrorisme kent geen grenzen en moet daarom in actieve internationale samenwerking worden bestreden, zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov in Moskou. Poetin heeft koning Filip zijn medeleven betuigd, meldde het persbureau Interfax. Voor zover bekend zijn onder de slachtoffers geen Russische staatsburgers, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou weten.
10.50 uur: Centraal station Antwerpen ontruimd – Het centraal station van de Vlaamse hoofdstad Antwerpen is ontruimd. Dat meldt de zender VRT.
10.47 uur: Extra bewaking ook bij parlement – Na de aanslagen dinsdagochtend in Brussel is ook de bewaking van de parlementsgebouwen in Den Haag opgeschroefd. Er is meer marechaussee met zichtbare automatische geweren. Ook is er politie met kogelwerend vest.
10.46 uur: Veel gewonden explosie metrostation Maalbeek – Bij de explosie in metrostation Maalbeek zijn veel gewonden gevallen. Een ANP-verslaggever ter plaatse beschrijft dat hij langs het station fietste en rook uit het station zag komen. Het metrostation heeft een uitgang aan de Wetstraat, waar veel gebouwen staan van de Belgische regering en Europese instellingen. De verslaggever zag gewonden uit het station naar boven strompelen, met bebloede hoofden. Na een kwartier waren dat er een stuk of twintig. Vanuit een naburig hotel kregen ze handdoeken en isolatiedekens. Hij beschrijft de slachtoffers als ‘in shock’, bijna niemand was goed aanspreekbaar of in staat te antwoorden. Een van hen zei dat er explosies waren. Een vrouw, gewond, en haar zoon vertelden dat ze door een klap tegen een metrostel aangesmeten werden. Zij sprak van complete chaos. meerdere slachtoffers hadden last van ademhalingsproblemen. Sommigen zagen gebroken glas. Geen van de getuigen kon iets zeggen over wat er explodeerde. Hulpdiensten, politie, brandweer, ambulances en explosievendeskundigen zijn bij het metrostation aanwezig.
10.45 uur: Verslaggever Rijnmond stond in goede incheckrij – „Ik sta nog op mijn benen te schudden”, zegt RTV Rijnmond-verslaggever Dennis Kranenburg geschrokken. Hij was in de vertrekhal van vliegveld Zaventem in Brussel toen daar dinsdagochtend minstens twee explosies waren. Kranenburg, met zijn vriendin onderweg naar New York, stond in de rij om in te checken. Hij besloot een andere rij te pakken, die beter aansloot op hun incheckbalie. „Als ik de andere incheckrij had genomen, was ik er nu niet meer geweest”, vertelt hij bij zijn eigen omroep. „We stonden net in de rij en toen: een klap en een lichtflits. Een harde explosie en er brak paniek uit. Je zag allemaal mensen wegrennen.” Kranenburg bleef kalm. Toen volgde „een tweede knal, op ongeveer 30, 40 meter afstand. Toen zijn we gaan rennen met onze spullen in de handen.”
10.42 uur: Premier Michel: Blijf binnen – Premier Charles Michel roept de volledige bevolking op om binnen te blijven.
10.40 uur: Minister: bel elkaar niet meer – Belgen moeten voorlopig geen telefoongesprekken meer voeren. De Belgische minister van Digitale Agenda Alexander De Croo heeft mensen opgeroepen om via social media als Facebook, WhatsApp of Twitter contact te houden, maar telefoontjes te vermijden. Dat meldt het Nieuwsblad.
10.36 uur: Chaos in telefoonverkeer Brussel – Het telefoonverkeer in de Belgische hoofdstad Brussel heeft ernstig te lijden onder de gevolgen van de aanslagen. Het telefoonnetwerk ligt geregeld plat en het kost veel Belgen moeite elkaar te bereiken. Het Belgische persbureau Belga beklaagt zich erover dat het social medium Facebook de zogeheten safety check nog niet heeft geactiveerd. Met die tool kunnen gebruikers aangeven dat ze veilig zijn.
10.35 uur: Extra politie op grote Nederlandse stations – In verband met de bomaanslagen op diverse doelen in Brussel, heeft het ministerie van Justitie besloten de aanwezigheid van politie op grote Nederlandse stations uit te breiden. Dat maakte een woordvoerder van minister Ard van der Steur dinsdag in Den Haag bekend. Het gaat om de stations van de vier grote steden, zei de woordvoerder tegen het ANP.
10.30 uur: Stations Brussel gesloten – De belangrijkste treinstations in Brussel zijn gesloten. Het gaat in ieder geval om Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord. Reizigers wordt afgeraden naar of via Brussel te reizen. Op de luchthaven van Brussel en in het metrostation Maalbeek vonden dinsdag explosies plaats, waarbij meerdere doden en gewonden zijn gevallen. Ook station Schuman, midden in het hart van de Europese wijk, is gesloten. Al het metroverkeer is al platgelegd.
10.25 uur: „Omgeving parlement Brussel ontruimd” – De omgeving van het kantoor van de Belgische premier Charles Michel en het parlement in Brussel wordt ontruimd. Dat heeft persbureau Belga gemeld.
10.20 uur: „Het was verschrikkelijk” – Student Claudio (25) uit Brussel stond in de vertrekhal tijdens de aanslag, meldt Het Laatste Nieuws. Hij werd geraakt in zijn gezicht en op zijn hoofd door rondvliegend glas. „Ik zat binnen in de luchthaven toen de eerste bom ontplofte. Meteen daarna ontplofte de tweede bom achter me. Er lag over bloed. Zo’n tien, vijftien mensen lagen dood op de grond. Het was verschrikkelijk.”
10.15 uur: „Mogelijk tien doden in metrostation” – In het metrostation Maalbeek in Brussel zijn mogelijk tien doden gevallen door een explosie. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad dinsdag.
10.10 uur: Brusselse tunnels gesloten – Twee belangrijke tunnels in de Brusselse binnenstad zijn op last van de politie gesloten. Het gaat om de Wet- en de Jubelparktunnel, beide zeer belangrijk om naar het centrum van de Belgische hoofdstad te komen. De tunnels bieden toegang tot de Wetstraat, waaraan ook het metrostation Maalbeek ligt.
10.09 uur: KLM-toestel gestrand op Zaventem – KLM heeft door de aanslag op de luchthaven Zaventem in Brussel een vliegtuig moeten ontruimen dat klaar stond voor vertrek richting Amsterdam. Het toestel stond niet in de buurt van de explosies, maar kon niet meer vertrekken omdat het vliegveld gesloten werd. Dat meldde de luchtvaartmaatschappij dinsdag. KLM heeft alvast twee retourvluchten van Schiphol naar Brussel uit de dienstregeling gehaald. Het bedrijf raadt passagiers aan de website in de gaten te houden voor informatie over vluchten die voor later op de dag op het schema staan. Belgische media meldden eerder dat een van de explosies op Zaventem zich zou hebben voorgedaan bij de balie van KLM. Een woordvoerder liet weten daar geen informatie over te hebben.
10.08 uur: „Is het wraak of stond het al gepland?” – Zijn de aanslagen in Brussel van dinsdag wraak, een laatste desperate poging van een bijna ontmantelde terreurcel of stonden ze al in de planning? Terrorismedeskundige Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden zegt dat het nog veel te vroeg is om de aanslagen te duiden. „Maar duidelijk is dat de problemen niet zijn opgelost met de arrestatie van ‘dat jochie’ Saleh Abdeslam.” België heeft al een tijd te maken met een vrij harde kern van terroristen, waar sinds de aanslagen in Parijs vorig jaar flink jacht op wordt gemaakt. „Het beeld ontstond dat met de arrestatie van Abdeslam vorige week het mastermind was gepakt, maar dat is dus niet zo.” Voor de huidige aanslagen zijn meerdere scenario’s en verklaringen mogelijk, zegt Van Buuren. „Wellicht is dit een reactie op de arrestatie van Abdeslam, om te laten zien: we zijn er nog. Maar het kan ook een wanhopige ‘nu of nooit’-reactie zijn, omdat Abdeslam heeft laten weten dat hij wil gaan praten met de politie en het net zich begint te sluiten.” Een andere verklaring kan volgens Van Buuren zijn dat deze aanslag al gepland stond en niets te maken heeft met de arrestatie van de verdachte van de aanslagen in Parijs. De extra veiligheidsmaatregelen in Nederland moeten volgens Van Buuren als „logisch en preventief” worden gezien. „Brussel is dichtbij, daders proberen mogelijk via Nederland te ontkomen. En ook is het nog niet bekend of dit een geïsoleerde of gecoördineerde actie is.” Hij verwacht niet dat er concrete aanwijzingen voor aanslagen in Nederland zijn.
10.00 uur: Dertien doden en 35 zwaargewonden na explosies – Door de aanslag op de internationale luchthaven in Brussel zijn dinsdag zeker dertien doden en 35 zwaargewonden gevallen. Dat meldt de Vlaamse zender VRT.
09.58 uur: Geen Nederlanders via Thomas Cook in Brussel – Dinsdag zijn er geen Nederlanders die met reisconcern Thomas Cook Nederland vertrekken vanaf Brussels Airport of daar aankomen. Dat geldt ook voor reisdochter Neckermann, laat een woordvoerster weten. Touroperator TUI Nederland kon nog niet zeggen of er Nederlanders slachtoffer zijn van de aanslagen. „We wachten op informatie. TUI België is een crisiscenter aan het oprichten”, zegt een woordvoerster.
09.54 uur: „Tien doden en dertig gewonden door aanslagen” – Door de aanslagen op de luchthaven van Brussel zijn zeker tien doden en dertig gewonden gevallen. Dat meldt de Belgische zender RTBF op gezag van een bron in een van de ziekenhuizen van de Belgische hoofdstad.
09.50 uur: Schoten op Zaventem – Volgens het Belgische Nieuwsblad wordt er geschoten op luchthaven Zaventem.
09.47 uur: Samenvatting – Bij een aanslag in de vertrekhal van de luchthaven van Brussel zijn veel slachtoffers gevallen. De federale politie bevestigde een dode en meerdere gewonden als gevolg van twee explosies die kort na elkaar waren. In de Europese wijk van Brussel zou in zeker een metrostation een ontploffing zijn geweest. De metro in Brussel is vervolgens gesloten. In Nederland worden ook extra veiligheidsmaatregelen genomen. Belgische media spreken op gezag van bronnen bij de politie van minstens elf doden en 25 gewonden op het vliegveld. Het persbureau Belga berichtte dat volgens ooggetuigen voor de explosies in de vertrekhal schoten zijn gehoord en er mogelijk iets in het Arabisch is geroepen. Ooggetuigen hebben melding gemaakt van grote schade aan het luchthavengebouw. Plafondtegels zijn naar beneden gevallen, ramen zijn kapotgeslagen. Over de precieze plek van de ontploffingen doen verschillende verhalen de ronde. Er is volgens de omroep VRT nog een derde bompakket aangetroffen. De luchthaven is voor alle verkeer gesloten. Alle vluchten worden omgeleid, zoals naar bijvoorbeeld Maastricht of Charleroi. De plaatselijke autoriteiten hebben een rampenplan afgekondigd en ziekenhuizen gealarmeerd. De Belgische regering heeft de Nationale Veiligheidsraad onder leiding van premier Charles Michel bijeengeroepen.
09.44 uur: „Vier explosies” – Volgens CNN zouden er vier explosies hebben plaatsgevonden op verschillende metrostations in Brussel.
09.42 uur: Extra veiligheidsmaatregelen in Nederland – In Nederland worden „veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn” in reactie op de twee aanslagen in de vertrekhal van de luchthaven van Brussel. Dat laat terrorismecoördinator Dick Schoof aan het ANP weten. Hij volgt de situatie in België op de voet.
De veiligheidsmaatregelen betekenen dat de marechaussee extra patrouilles uitvoert op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Ook voert de marechaussee verscherpte grenscontroles uit aan de zuidkant van Nederland met de grens met België. Volgens Schoof is er in Nederland geen reden om het dreigingsniveau aan te passen.
09.41 uur: Geen ruit meer heel in vertrekhal Zaventem – Op deze video van het Belgisch VRT is te zien dat alle ruiten in de vertrekhal van vliegveld Zaventem zijn gesneuveld.
09.36 uur: Beeld explosie Maalbeek – Klik hier voor een foto van een twitteraar direct na de explosie in metrostation Maalbeek.
09.32 uur: Metro gesloten – Alle lijnen van de metro in Brussel worden stilgelegd, meldt de vervoersmaatschappij. Er zouden verscheidene gewonden zijn gevallen bij een explosie tussen metrostations Maalbeek en Shuman.
09.23 uur: Mogelijk tweede aanslag – Er heeft mogelijk een tweede aanslag plaatsgevonden in Brussel. Er is sprake van gewonden en rookontwikkeling bij een metrostation Maalbeek, onderdeel van de Europese wijk.
09:20 uur: Dreigingsniveau naar niveau 4 – Het dreigingsniveau in België wordt opgetrokken naar niveau 4 voor het hele land. Dat meldt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Ook worden alle toegangswegen naar de regionale luchthavens gesloten.
09.14 uur: Twee bompakketten – Twee bompakketten zouden afgegaan zijn in de vertrekhal: een in de buurt van de balie van SN Brussels Airlines en een bij de balie van American Airlines. Dat meldt Het Laatste Nieuws.
09.10 uur: „Derde verdacht pakket gevonden” – Op de luchthaven zou nog een derde verdacht pakketje zijn gevonden, meldt de VRT.
09.05 uur: Geen grote drukte op vliegveld – Het is bijna paasvakantie in België. Maar volgens de woordvoerster was het dinsdag niet uitzonderlijk druk op het vliegveld, dat ook populair is onder Nederlanders. Een woordvoerster van Brussels Airport bevestigde dinsdag dat er twee explosies zijn geweest. Die vonden plaats in de vertrekhal. Daarbij zijn slachtoffers gevallen. De zegsvrouw wilde niet ingaan op mediaberichten dat daarbij doden en zwaargewonden zijn gevallen. „Uit respect voor de slachtoffers houd ik het hierbij.” Al het treinverkeer naar de luchthaven is stilgelegd. Ook voor auto’s is het vliegveld onbereikbaar, om de hulpdiensten alle ruimte te geven. Brussels Airport zal met name via Twitter communiceren, liet de woordvoerster weten.
09.02 uur: „Schoten voorafgaande aan explosies” – In de vertrekhal werd eerst geschoten, daarna iets in het Arabisch geroepen. Pas daarna waren er twee ontploffingen. Dat melden verschillende getuigen volgens persbureau Belga.
08.55 uur: „Vertrekhal volledig verwoest” – De bommen zouden zo zwaar zijn geweest dat de volledige vertrekhal verwoest zou zijn, zo vertelt Miguel Deliaert op de Belgische Radio 1. „Op het ogenblik dat we aan het werken waren, hoorden we eerst een heel zware knal, gevolgd door een tweede. Ik kon opmaken dat het op het niveau van de vertrekhal was. Mensen gingen zich verschuilen onder stoelen en banken, want het plafond kwam naar beneden. We wisten meteen dat er iets zwaar aan de hand was. Ik ben even in de vertrekhal gaan kijken, die is volledig verwoest. Ik vermoed dat het zware bommen waren en heb ook slachtoffers zien liggen”, zegt Deliaert tegen De Morgen.
08.47 uur: Elf doden – Bij de explosies op Zaventem zijn zeker elf doden gevallen, meldt de Belgische krant La Dernière Heure.
08.45 uur: Chaos – Op een foto van twitteraar Ward Markey is te zien dat de schade enorm is.
08.39 uur: Video – Klik hier voor de eerste videobeelden van een twitteraar kort na de explosies.
08.35 uur: Rampenplan in werking – Gewonden worden geëvacueerd, meldt Het Laatste Nieuws. Er is een rampenplan in werking getreden volgens de plaatselijke autoriteiten.
8.01 uur: Harde knal – Een harde knal op vliegveld Zaventem. De ravage is groot. Er zijn doden en gewonden.