Buitenland

Wat behelst de migratiedeal Turkije en EU?

BRUSSEL (ANP). De Europese Unie heeft een akkoord gesloten met Turkije om samen de stroom migranten in te dammen. Hieronder de belangrijkste punten van het „tijdelijke, buitengewone” plan, dat op zondag 20 maart in werking treedt.

18 March 2016 18:47Gewijzigd op 16 November 2020 02:16
  • Turkije neemt alle nieuwe migranten die illegaal aankomen op Griekse eilanden terug. Alle migranten krijgen een individuele toets om uit te maken of het gaat om een economische migrant of iemand die recht heeft op bescherming. De asielaanvraag van migranten wordt in samenwerking met de vluchtelingenorganisatie UNHCR behandeld. Griekenland zal alle steun krijgen van de andere EU-lidstaten bij het opzetten van de hele operatie. Vanaf zondag vallen alle nieuwe migranten onder dit systeem, maar het duurt enige tijd voor alles praktisch kan worden uitgevoerd. Vanaf 4 april waarschijnlijk zullen de eerste migranten daadwerkelijk vanuit Griekenland naar Turkije worden teruggestuurd.

  • Europese landen laten op korte termijn voor elke Syriër die Turkije terugneemt een Syrische vluchteling overkomen uit Turkse opvangkampen. Het gaat vooralsnog om maximaal 72.000 mensen. Alle Syriërs die niet op illegale manier geprobeerd hebben Europa te bereiken, komen hier in eerste instantie voor in aanmerking.

  • Zodra de stroom migranten is beëindigd of substantieel is teruggebracht, zullen EU-landen op vrijwillige basis vluchtelingen opnemen uit Turkse opvangkampen.

  • Turken kunnen „uiterlijk vanaf eind juni” zonder visum naar Europa reizen mits Turkije aan alle voorwaarden voldoet. Turkije zal dan uiterlijk eind april moeten kunnen aantonen de criteria te hebben nageleefd.

  • Nieuwe beleidshoofdstukken in de onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU worden zo snel mogelijk geopend. Een hoofdstuk over begroting wordt nog lopende het Nederlands voorzitterschap geopend.

  • De 3 miljard euro die de EU heeft vrijgemaakt voor verbetering van de omstandigheden voor vluchtelingen in Turkse kampen wordt versneld uitgekeerd. In een week zullen hier meer geschikte projecten worden voorgesteld. Voor 2018 stelt de EU nog eens 3 miljard euro beschikbaar.

  • De EU en Turkije gaan proberen gebieden in Syrië, nabij de Turkse grens, te creëren waar het relatief is veilig is voor vluchtelingen (safe haven).

  • Turkije zal alle voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat er nieuwe zee- of landroutes voor migranten komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer