Binnenland

Kans op aanslag in Nederland blijft reëel

DEN HAAG (ANP). Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd „substantieel”. Dat betekent dat de kans reëel is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt. Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen dat er aanslagen in of tegen Nederland worden voorbereid. Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), dat woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

16 March 2016 15:18Gewijzigd op 16 November 2020 02:12
Beeld ANP
Beeld ANP

De NCTV spreekt van een „complex dreigingsbeeld” waarbij vanuit verschillende hoeken, zoals bijvoorbeeld terroristische organisaties, transnationale netwerken, kleinschalige cellen en eenlingen, dreiging kan komen voor aanslagen. De dreiging van jihadistisch-terroristische aanslagen is erg groot. Nog niet eerder werden er in één jaar op deze grondslag zo veel aanslagen in westerse landen gepleegd als in 2015, namelijk veertien. Dat zijn er twee keer zoveel als in 2014.

Het aantal Nederlandse jihadistische uitreizigers naar Syrië en Irak stijgt gestaag met een handjevol per maand. Per 1 maart 2016 waren in totaal zo’n 240 personen uitgereisd, 42 gedood, en circa 40 teruggekeerd. Ongeveer 160 personen bevonden zich dus nog in Syrië, bijna de helft van hen is vrouw.

„De rol van vrouwen en meisjes en de risico’s die van hen uit gaan, mag niet onderschat worden”, staat in de beleidsbrief. „De AIVD constateert dat vrouwen vooralsnog niet actief deelnemen aan de strijd, maar wel getraind worden in het gebruik van wapens. Verder houden vrouwen de terroristische organisatie draaiend door actief te rekruteren, propaganda te verspreiden en bij te dragen aan de logistieke ondersteuning.”

Naast de jihadistische dreiging is er ook aandacht voor de dreiging van links- en rechts-extremisme. De NCTV noemt de toename van het aantal bedreigingen, intimiderende acties en geweldsincidenten, rond de maatschappelijke discussie over asielzoekers, migranten en islam in Nederland zorgelijk. „Dit soort zaken vergroten gevoelens van onveiligheid onder verschillende bevolkingsgroepen en kunnen het democratisch proces ondermijnen” meldt de NCTV. Daarom is er sprake van extra alertheid ten aanzien van de veiligheidssituatie van moskeeën, zowel op het lokale als het nationale niveau.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer