Rozenblaadjes en de dood voor Pakistaanse extremist
Een Pakistaanse snelweg moest worden afgesloten, auto’s en bussen gingen in vlammen op en ook de beeltenis van de minister-president moest het 29 februari ontgelden bij protesten tegen een veelbesproken terechtstelling. De moordenaar van gouverneur Salman Taseer werd op die dag opgehangen.
Het kwam gouverneur Taseer van de provincie Punjab duur te staan dat hij zich uitsprak voor hervorming van de beruchte Pakistaanse blasfemiewet, een wet die ervoor zorgt dat onschuldige mensen (zoals de Pakistaanse christin Asia Bibi) in de cel belanden. In 2010 vond Salman Taseer de dood. Een van zijn lijfwachten, de extremistische moslim Mumtaz Qadri, doorzeefde hem met 27 kogels. Politieagenten die daarbij aanwezig waren, deden niets om de moordenaar te stoppen. Qadri wierp vervolgens zijn kalasjnikov op de grond en vroeg dringend gearresteerd te worden, zodat hij zijn beweegredenen zou kunnen uitleggen. Taseer had zich volgens Qadri schuldig gemaakt aan godslastering.
De extremist is na zijn daad in het hele land geprezen om zijn ”heldhaftige” optreden. Bij de rechtbank, aan het begin van het proces tegen Qadri, strooiden duizenden mensen rozenblaadjes over hem uit. Meer dan 2000 juristen wilden hem gratis verdedigen. Toch kreeg Mumtaz Qadri de doodstraf opgelegd. In hoger beroep werd het vonnis bekrachtigd.
Dit alles staat in schril contrast met de behandeling die de familieleden van Taseer kregen toen ze hun geliefde wilden begraven. Het kostte hun veel moeite om een geestelijke te vinden voor het leiden van de begrafenis, aangezien 500 islamitische geestelijken een decreet hadden uitgevaardigd waarin stond dat het opzeggen van de rituele gebeden tijdens de begrafenis van Taseer onwettig was. Onder strenge beveiliging is zijn lichaam begraven.
In januari dit jaar diende Qadri een verzoek om gratie in bij de Pakistaanse president Mamnoon Hussain. Christenen in het land wachtten het besluit van de president in spanning af. Ze vreesden dat Qadri zijn straf alsnog zou ontlopen. terwijl islamitische religieuze en politieke partijen dreigden dat een executie niet zonder gevolgen zou blijven. De beveiliging van Hussain werd verscherpt en de bewegingsruimte van zijn familie beperkt.
Volgens Saif-ul-Malook, de aanklager in het proces tegen Qadri en advocaat van Asia Bibi, is Pakistan vastbesloten het terrorisme te bestrijden, zei hij na de executie tegen de nieuwsdienst World Watch Monitor. „We konden ons niet voorstellen dat in Pakistan het recht zijn loop zou hebben, maar het land heeft laten zien wat het wil”, aldus de aanklager. „De terechtstelling heeft de strijd tegen het extremisme versterkt.”
Taseers zoon Shaan postte op Facebook: „Een principe is hooggehouden. Ik prijs de rechterlijke macht, de president en de politie dat zij niet van hun koers zijn afgeweken en hun plicht deden. En ik dank hen voor het eren van zijn nagedachtenis. Lang leve Pakistan.”
Gouverneur Taseer en Asia Bibi
De Pakistaanse christin Asia Bibi zit gevangen omdat zij de blasfemiewet zou hebben overtreden. In gouverneur Taseer vond zij een bondgenoot. Als de moeder van vijf kinderen in november 2010 ter dood wordt veroordeeld vanwege een vermeende belediging van de profeet Mohammed, neemt Taseer het voor haar op en zoekt hij haar op in de cel. Hij moet dit in januari 2011 met de dood bekopen. Een andere pleitbezorger van Asia Bibi, de christelijke minister van Minderheden Shabaz Bhatti, wordt twee maanden later, in maart 2011, om het leven gebracht.
De Pakistaanse heeft inmiddels zes jaar in gevangenschap doorgebracht. In juli vorig jaar kreeg ze toestemming om in hoger beroep te gaan tegen haar doodvonnis bij het Pakistaanse hooggerechtshof in Islamabad.
Haar raadsman Saif-ul-Malook heeft er vertrouwen in dat hij haar uit de gevangenis kan krijgen, gaf hij toen aan.