KNRM-instructeurs leiden Griekse redders op
IJMUIDEN. Vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zullen de komende maanden op het Griekse eiland Chios een reddingsstation op poten zetten en lokale hulpverleners trainen.
De reddingsdiensten op de Griekse eilanden voor de kust met Turkije kunnen de aanhoudende vluchtelingenstroom niet aan. Ze hebben onvoldoende reddingsboten en de vrijwilligers zijn overbelast.
Verschillende Europese landen zijn inmiddels met reddingboten actief in de regio om de Grieken te ondersteunen. Noren en Duitsers werken vanaf Lesbos, Zweden kunnen dankzij een succesvolle publiekscampagne vanaf Samos reddingen uitvoeren. De Engelsen hebben materiaal beschikbaar gesteld en verzorgen opleidingen.
De KNRM zal de komende maanden vanaf Chios een bijdrage leveren. „Voor ons was het belangrijk dat de hulpvraag vanuit Griekenland zelf kwam. We wilden niet op eigen houtje opereren”, licht woordvoerder Leonie de Vries toe. De keuze viel op Chios, omdat op het noordelijker gelegen Lesbos zijn al diverse organisaties actief zijn en Chios nog geen reddingsstation heeft.
De twee reddingsboten die het KNRM-team tot zijn beschikking zal hebben, zijn inmiddels ter plaatse, weet De Vries. „Het materieel blijft aan het einde van de trainingsperiode achter.”
Op het eiland hebben zich zo’n 25 inwoners gemeld als vrijwilliger voor het reddingsstation. Zij worden de komende de drie maanden getraind door KNRM-instructeurs, die elke twee weken worden afgelost. „De eerste drie KNRM’ers vertrekken zondag. Kort voor zij terugkeren, arriveert de volgende ploeg.”
De boten uit de Atlanticklasse zijn tweedehands. Eén komt uit de KNRM-reservevloot, de andere kon worden aangekocht dankzij een schenking. „We hebben dit type geselecteerd omdat ze relatief goedkoop zijn en de mensen ze daar zelf kunnen onderhouden.” Na de trainingsperiode en de overdracht van het materieel is het Hellenic Rescue Team, de Griekse zusterorganisatie, verantwoordelijk voor de voortzetting van het reddingswerk en de financiering daarvan.
De KNRM-inzet op Chios wordt volledig gefinancierd uit donaties; de overheid draagt er niet aan bij. De kosten voor de missie zijn geraamd op 300.000 euro. Bijna de helft van dat bedrag kreeg de organisatie in korte tijd bij elkaar dankzij „genereuze schenkers.” Dat was voldoende voor de aanschaf van de boten en het transport. De komende maanden is nog circa 160.000 euro nodig voor het vervoer van de instructeurs van en naar Griekenland.
De KNRM hoopt dat bedrag bijeen te brengen met extra giften van donateurs en bijdragen van bedrijven. „We werven speciaal voor deze operatie. Er wordt geen geld voor gebruikt dat mensen al hebben gedoneerd voor het werk van de KNRM in Nederland.”