Sollicitatie bij IS: Deed u eerder aan jihad?
RAQQA. De sollicitatiegegevens van duizenden strijders van Islamitische Staat zijn uitgelekt. Het bevestigt het beeld dat IS zich opstelt als een geolied bedrijf waarin stevig onderzoek wordt gedaan naar iemands drijfveren.
Van minstens één Nederlandse IS’er liggen de gegevens op straat. Woensdag publiceerde de Britse zender Sky News van hem en 22.000 anderen allerlei informatie die de strijders aan Islamitische Staat hebben gegeven toen ze daar „in dienst” kwamen. De gegevens zouden door een teleurgestelde IS’er in handen zijn gespeeld van de nieuwszender. Ook andere bronnen publiceren uit de gegevens, waardoor het nog meer aannemelijk is dat ze op werkelijkheid berusten.
De via een usb-stick gelekte gegevens bieden een schat aan informatie over IS zelf, over de strijders en over hun onderlinge netwerken, wat kan helpen bij de bestrijding van de terreurorganisatie.
Hoewel er meer Nederlanders bij IS vechten, zijn de gegevens van een van hen in de gepubliceerde data terechtgekomen. Het gaat om ”Abu Jihad al Holandi”, wat overduidelijk niet de echte naam is van de betrokken persoon. Vertaald betekent deze naam ”Vader van de Strijd uit Nederland”.
Waarschijnlijk gaat het hier om een destijds 17-jarige Marokkaans-Nederlandse jongen uit Amsterdam die in 2013 naar Syrië vertrok. Zijn echte naam is Achraf. Vorig jaar kwam hij hoogstwaarschijnlijk om bij een bombardement op Raqqa.
De „sollicitatiebrief” van ”Abu Jihad” is inzichtgevend. Zo noemt hij zichzelf een beginner als het gaat over de kennis van de islam. Zijn opleiding is de middelbare school, en als baan noteert hij verkoper in een supermarkt. Op de vraag of hij eerder jihad praktiseerde, antwoordt Achraf ontkennend.
Daarmee past hij in het gangbare beeld van Nederlandse Syriëgangers, die vaak jong zijn, van Marokkaanse afkomst zijn en geen jarenlange ervaring hebben met islamitisch radicalisme.
Hoewel sommige van deze strijders bereid zijn te sterven voor hun idealen, is dat vaak niet hun eerste doel. In het sollicitatieformulier kan een aspirant-jihadist ervoor kiezen om een martelaarsoperatie te gaan doen, maar dat is niet waarvoor Achraf destijds koos. Hij wilde simpelweg strijder worden – al heeft hem dat uiteindelijk alsnog zijn leven gekost.
Inzichtgevend is verder de vraag in het formulier wie de strijder heeft aanbevolen. In het geval van Achraf is dat onder anderen Zakarya al Holandi, de strijdersnaam van de bekeerde moslim Victor Droste.
Voor veiligheidsdiensten en rechercheteams leggen de antwoorden op deze vragen een schat aan verbindingen tussen strijders onderling bloot, wat kan helpen bij rechtszaken die ongetwijfeld nog gevoerd gaan worden.