Buitenland

Nederlandse horrortandarts voor Franse rechter

CHÂTEAU-CHINON. Tien jaar kan hij krijgen, en als het aan zijn slachtoffers ligt dan gaat er geen dag van af. Dinsdag begint in het Franse Nevers het proces tegen de Nederlandse tandarts Mark van N. De woede lijkt misschien weggeëbd, de pijn en de bitterheid zijn dagelijkse realiteit.

Mark Heijster
7 March 2016 10:54Gewijzigd op 16 November 2020 01:58
CHÂTEAU-CHINON. Tandarts Van N. moet zich dinsdag voor de Franse rechter verantwoorden wegens wangedrag. De personen op de foto hebben overigens geen relatie met deze zaak.  beeld ANP
CHÂTEAU-CHINON. Tandarts Van N. moet zich dinsdag voor de Franse rechter verantwoorden wegens wangedrag. De personen op de foto hebben overigens geen relatie met deze zaak.  beeld ANP

De 52-jarige Van N. zit al meer dan een jaar in voorarrest in een gevangenis in Saran. Het proces, dat twee weken gaat duren, wordt gezien als een erkenning van het leed dat hij zijn slachtoffers heeft aangedaan. De advocaat van de slachtoffers hoopt een schadevergoeding af te dwingen bij de verzekeraar van de tandarts. Maar dat is uiterst onzeker.

Nicole Martin draait zich naar de andere leden van het collectief dat sinds drie jaar de belangen van de slachtoffers behartigt. Daarna beantwoordt ze de vraag. Ja, de meesten van hen krijgen antidepressiva, gebruiken iets tegen angst of lopen bij een psychiater. Martin is fel: „We kwamen voor de tandarts, hier heeft niemand om gevraagd.”

Het collectief maakt zich al drie jaar sterk voor de slachtoffers. Honderdtwintig in getal, onder wie ook een aantal Nederlanders. „Dat kun je rustig met tien vermenigvuldigen”, zegt Marijke Hooftman. De fysieke en psychische schade is moeilijk te bepalen. Mensen die een afspraak hadden voor het vervangen van een paar vullingen werden platgespoten en zaten vervolgens urenlang in een stoel om de ene na de andere wortelbehandeling te ondergaan. Van N.’s werkwijze was zo onhygiënisch dat een groot deel van de slachtoffers te maken kreeg met abcessen.

Maar Van N. bekommerde zich niet over patiënten met pijn. Zijn uiterst ruwe gedrag was bij velen bekend. Mensen voelden zich letterlijk gesloopt na een behandeling. Marian Smeets: „Mijn dochter was dertien. Tijdens de behandeling schreeuwde ze zo hard dat ik naar buiten ben gegaan. Ik kon het niet aanhoren. Toch bleven we komen. Het is de tandarts, het hoorde erbij. Je wilde niet zeuren. Je denkt dat je de enige bent. Maar waarom waren we zo naïef?”

Smeets: „Hij boorde maar wat. Je had totaal geen benul waar hij mee bezig was. Mijn gebit is nog lang niet hersteld van al zijn ingrepen. Het is een geldkwestie. Een kroon is toch 700 euro.”

Van N. begon zijn praktijk in het Franse Château-Chinon acht jaar geleden. Op papier was er niks aan de hand. In werkelijkheid behoorde Van N. tot een categorie medici met een vlekje. In Nederland was er namelijk al van alles mis met deze man. En dat was bekend. Zijn disfunctioneren was al in 2003 reden om hem uit de beroepsvereniging KNMT te zetten.

In de jaren erna behandelde de tuchtraad verschillende klachten. Uiteenlopend van onzorgvuldige medische werkwijzen tot frauduleus handelen als het gaat om de verzekeringen. Maar ondanks een berisping werd hij niet uit het landelijk register BIG gezet. Van N. vertrok naar Frankrijk en kreeg zelfs een bewijs van goed gedrag. Hooftman: „De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kende zijn dubieuze verleden, maar stopte het fraudeonderzoek. Zij is verantwoordelijk voor deze ellende. Nederland had deze man nooit mogen laten gaan.”

Na vier jaar werd de praktijk van Van N. in 2012 van de ene dag op de andere gesloten. Het lukte hem om de verzekeringen te overtuigen van een val van een ladder en flinke bedragen aan invaliditeitsuitkering op zijn rekening bij te schrijven.

Bij de Franse autoriteiten groeiden de twijfels. In 2013 startte justitie een onderzoek naar de klachten van tientallen patiënten. De gelijkenissen met van N.’s Nederlandse verleden zijn opvallend: Van N. wordt verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het frauderen met verzekeringen.

Eind 2013 nam Van N. de benen. De Franse justitie vaardigde een internationaal arrestatiebevel uit. Negen maanden later werd de tandarts in Canada opgepakt en naar Nederland uitgewezen. Nederland droeg hem in november over aan Frankrijk.

De naam van Marian Smeets is op verzoek van de betrokkene veranderd. Haar naam is bekend bij de redactie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer