Binnenland

Onderzoekers bekijken kosten HPV-test opnieuw

APELDOORN. Het aantal vrouwen dat geïnfecteerd is met het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, ligt mogelijk veel hoger dan werd aangenomen.

Anca Boon
4 March 2016 13:26Gewijzigd op 16 November 2020 01:55
Het materiaal waarmee de huisarts een uitstrijkje afneemt. beeld ANP
Het materiaal waarmee de huisarts een uitstrijkje afneemt. beeld ANP

De nieuwe baarmoederhalskankertest die volgend jaar wordt ingevoerd, kan daardoor veel duurder uitvallen, zo stelde De Volkskrant donderdag op basis van onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch.

Wat verandert er aan de screening op baarmoederhalskanker?

Met het uitstrijkje wordt nu gekeken of er verdachte of kwaadaardige cellen aanwezig zijn. De nieuwe test stelt vast of het HPV-virus aanwezig is in het uitstrijkje. Is dit virus aanwezig, dan wordt het monster beoordeeld op afwijkende cellen. Zo zou iets vaker kanker worden opgespoord dan met de huidige methode.

Worden er in een uitstrijkje HPV én afwijkende cellen aangetroffen, dan wordt naar de gynaecoloog verwezen voor vervolgonderzoek. Wordt het virus HPV aangetroffen, maar zijn er geen afwijkende cellen zichtbaar, dan volgt na zes maanden een tweede onderzoek op afwijkende cellen. Daarvoor neemt de huisarts opnieuw een uitstrijkje af.

Waarom zijn de infectiecijfers belangrijk voor de nieuwe test?

Een bevolkingsonderzoek moet kosteneffectief zijn: de kosten van het onderzoek moeten in verhouding staan tot de verwachte gezondheidswinst die vroege opsporing van de ziekte oplevert.

De Gezondheidsraad baseerde het advies om de baarmoederhalskankertest te veranderen op cijfers die eind jaren negentig waren verzameld. Toen werd vastgesteld dat 4 à 5 procent van de vrouwen tussen de 30 en 65 jaar het HPV-virus bij zich draagt. Uit het Brabantse onderzoek onder zo’n 12.000 vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie, komt nu naar voren dat bijna 8 procent het virus onder de leden heeft.

Dat mogelijk twee keer zo veel vrouwen besmet zijn als waar de Gezondheidsraad van uit is gegaan, kan ervoor zorgen dat de kosten van de nieuwe screening veel hoger uitvallen dan begroot. Het RIVM heeft onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam nu gevraagd om de kosteneffectiviteit van de nieuwe test opnieuw te berekenen.

Wat verandert er met invoering van de nieuwe test voor vrouwen?

Vrouwen krijgen na invoering van de nieuwe test –vermoedelijk volgend jaar– nog steeds een uitnodiging om een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Wel krijgen ze een andere uitslag: er is wel of geen HPV aangetroffen. Wordt er geen virus gevonden, dan ontstaat er binnen tien tot vijftien jaar geen baarmoederhalskanker; deze vrouwen hoeven dan niet na vijf jaar opnieuw een uitstrijkje te laten maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer