Internationale gasten bij Bonifatiusherdenking in Wijk bij Duurstede
WIJK BIJ DUURSTEDE. Dertien eeuwen geleden zette de Angelsaksische missionaris Bonifatius voet aan wal in Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede. De herdenking hiervan in de Utrechtse stad krijgt een internationaal karakter, bleek afgelopen dagen.
Voor de officiële herdenkingsbijeenkomst op 28 mei zijn vertegenwoordigers uitgenodigd van de ”Bonifatiussteden” in Europa: Crediton (waar Bonifatius werd geboren), Mainz (waar hij bisschop was), Dokkum (waar hij overleed) en Fulda (waar hij ligt begraven).
In de buitenmuur van de Grote Kerk in Wijk bij Duurstede komt een Bonifatiusmonument. Dat wordt op 28 mei onthuld door dr. A. J. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, mgr. T. C. M. Hoogenboom, hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht, en burgemeester T. R. Poppens van Wijk bij Duurstede.
Het monument, een dieptereliëf, toont onder meer de haven van Dorestad en het schip waarop de missionaris meevoer. Voorzitter Kees Slijkerman van het organiserende comité Bonifatius-Dorestad-1300-jaar: „In zijn hand heeft Bonifatius een opengeslagen Bijbel als een oproep aan de mensen om het Woord van God als oriëntatiepunt voor het leven te nemen.”
Dit voorjaar krijgen de straatnaambordjes in de woonwijk De Heul in Wijk bij Duurstede, die verwijzen naar Dorestad of Bonifatius, een bijpassend onderschrift. Comitélid Luit van der Tuuk, conservator van Museum Dorestad, schreef een herdenkingsboek en in het museum is vanaf half juni een expositie ingericht over Bonifatius en zijn betekenis voor Dorestad en Midden-Nederland.
Er staan meer activiteiten op stapel in Wijk bij Duurstede, zoals een Bonifatiusviering in de rooms-katholieke Johannes de Doperkerk op 5 juni, de sterfdag van Bonifatius, een avond rond de Bijbelteksten die de missionaris citeerde en wandeltochten over het traject Wijk bij Duurstede-Utrecht dat hij in 716 aflegde. Bonifatius kwam naar de Lage Landen om het Evangelie te verkondigen onder de heidense Friezen. Hij stichtte kerken in Woerden, Attingahem –vermoedelijk Breukelen– en Velsen.
Zie ook:
Wijk bij Duurstede eert Bonifatius : „Missionaris hoort meer bij Dorestad dan bij Dokkum” (Reformatorisch Dagblad, 21-07-2015)
Een heftig prediker van de Friezen (Reformatorisch Dagblad, 08-01-2004)
Bonifatius: Friese martelaar (Reformatorisch Dagblad, 08-01-2004)
Geroepen, bewogen, gedreven : Bonifatius, grondlegger van kerk en cultuur in onze regio (Reformatorisch Dagblad, 16-11-1999)
Zendeling Bonifatius preekte, wierp beelden opzii en bouwde ook kerken (Reformatorisch Dagblad, 12-08-1994)
Bonifatius (Winfried) - de apostel der Duitsers (Alle Volken, 01-03-1984)