Nieuwe burgemeester Nunspeet: Ik zal op zondag geen camping openen
NUNSPEET. De Edese SGP-politicus Breunis van de Weerd (53) wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe burgemeester van Nunspeet. „Tijdens mijn sollicitatiegesprek heb ik duidelijk aangegeven dat ik op zondag niet beschikbaar ben om een winkel of camping te openen.”
Van de Weerd is gepokt en gemazeld in de lokale en provinciale politiek. Hij is namens de SGP raadslid in Ede en Statenlid in Gelderland. Eerder was hij wethouder in Ede.
Waarom wilt u burgemeester van Nunspeet worden?
Van de Weerd, vader van zes kinderen: „Nunspeet is een mooie gemeente. Via mijn advieusbureau, dat bijvoorbeeld adviseert over onderhoud van begraafplaatsen en groenvoorzieningen, had ik al eerder contacten met de gemeente Nunspeet.
Nunspeet telt zo’n 26.000 inwoners. Het is mijn ervaring dat gemeenten die tussen de 20.000 en 40.000 inwoners tellen de meest efficiënte ambtelijke organisaties hebben. Zo’n gemeente is groot genoeg om een economische eenheid te vormen, maar wel zo klein dat ambtenaren elkaar kennen en elkaar weten te vinden. Nunspeet heeft een mooi centrum, diverse scholen en een behoorlijke industrie. Mij schiet bijvoorbeeld de naam van Stella Fietsen te binnen. Op het gebied van zorg heeft de gemeente het nodige te bieden. Denk aan een instelling als Philadelphia.”
U vertrekt van de ene naar de andere plattelandsgemeente.
„Ik ken de problematiek van plattelandsgemeenten. Daar speelt een vraag als: Welke toekomst bied je aan stoppende agrariërs? Andere kwesties zijn handhavingsbeleid op campings, drankmisbruik en verkeersveiligheid. Een gemeente als Nunspeet kent nogal wat smalle, donkere wegen, waar zwaar verkeer rijdt én waar schoolkinderen fietsen. Dan is het zaak dat mensen verantwoord rijgedrag tonen én dat donkere plekken worden verlicht.”
Gaat u de Veluwe meer op de kaart zetten?
„Voorop moet staan dat de gemeente werkgelegenheid bevordert. Het is erg belangrijk dat burgers inkomen kunnen verwerven. Samen met gemeenten zoals Harderwijk en Putten proberen we de promotie van de Veluwe te bevorderen. Nunspeet is een prachtige gemeente en biedt water, bos, heide en weilanden. Pas viel het me nog op dat Nunspeet best veel restaurantjes telt.”
Komt met meer toerisme de zondagrust in Nunspeet in het gedrang?
„Als SGP ben ik een zeer warm voorstander van zondagsheiliging. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat kerken bijvoorbeeld geen overlast van toeristen ondervinden. Binnen het gemeentebestuur zal ik aandacht vragen voor een substantieel deel van de bevolking dat hecht aan zondagsrust.”
Enkele weken geleden bleek dat het het Noord-Veluws Museum in Nunspeet voortaan ook week op zondagmiddag open is. Wat vindt u daarvan?
„Zo’n museum gaat daar zelf over. Persoonlijk vind ik het wel ontzettend jammer. Ik denk dat zo’n museum een deel van de Nunspeetse bevolking van zich vervreemdt. Ik ben burgemeester voor alle inwoners. Ik ben geen SGP-burgemeester, wél een burgemeester van SGP-huize. In dicussies over bijvoorbeeld zondagsrust zal ik mijn mening niet onder stoelen of banken steken en er op wijzen dat een fors deel van Nunspeet zondagsrust wil bewaren.”
Hebt u als SGP’er bewust gekozen voor een gemeente met een behoudende signatuur?
„Ik ben afkomstig uit een christelijk milieu, wil Gods Woord naleven en ervaar een klik met de gemeente Nunspeet. Tijdens mijn sollicitatiegesprek heb ik aangegeven dat ik als burgemeester indien gewenst aanwezig wil zijn bij bijvoorbeeld een afscheidsdienst van een predikant. Maar ik ben niet beschikbaar om op zondag bijvoorbeeld een camping of winkel te openen. Politici in Nunspeet accepteren mijn stellingname. Er zijn ook gemeenten waar anders zou worden gereageerd, in de trant van: „U bent zeven dagen per week burgemeester, u hebt die winkel op zondag maar te openen.” In Nunspeet ligt dat anders. Hier zullen ze mij niet vragen om allerlei zaken te doen die tegen mijn geweten zouden ingaan. Dat gaf mij ook de vrijmoedigheid te solliciteren.”