Buitenland

Liveblog: Clinton en Trump grote winnaars Super Tuesday

In de Verenigde Staten was het dinsdag Super Tuesday. Amerikaanse media hebben op basis van voorlopige tellingen Clinton inmiddels in zeven staten tot winnaar uitgeroepen. Bij de Republikeinen kreeg Trump eveneens in zeven staten de meeste stemmen.

Redactie digitale media
1 March 2016 16:56Gewijzigd op 16 November 2020 01:50
Trump, de grote verrassing dit jaar in de Republikeinse voorverkiezingen, won op Super Tuesday in ten minste zeven staten: Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Vermont, Virginia en Tennessee.  beeld AFP
Trump, de grote verrassing dit jaar in de Republikeinse voorverkiezingen, won op Super Tuesday in ten minste zeven staten: Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Vermont, Virginia en Tennessee. beeld AFP


Clinton en Trump winnen in zeven staten | Teleurstelling voor Rubio | Cruz claimt rol als tegenstander Trump | Sanders wint in vier staten


11.50 uur: De redactie sluit dit liveblog.

10.38 uur: Commentaar: felle strijd – De Republikein Donald Trump heeft nog lang geen meerderheid om zeker te zijn van de nominatie. Maar zijn succes op Super Tuesday was wel opvallend. Aan de zijde van de Democraten is het na dinsdag duidelijk dat Hillary Clinton de kandidaat wordt die de race naar het Witte Huis gaat maken. De strijd tussen de „heetgebakerde” Hillary en de „onbehouwen” Trump zal „bijzonder fel en erg vuil zijn”, voorspelt onze commentator.

10.15 uur: Ted Cruz wint in Alaska – De Republikein Ted Cruz heeft dinsdag in Alaska de voorverkiezingen van zijn partij op het nippertje gewonnen van Donald Trump. Dit berichtte CNN woensdag. Daarmee heeft Cruz op de drukke dag van voorverkiezingen dinsdag, ‘Super Tuesday’, in drie staten meer steun gekregen dan Trump.

08.35 uur: Stem op onze stelling – Het lijkt er steeds meer op dat Donald Trump en Hillary Clinton het komend najaar tegen elkaar gaan opnemen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Is Trump te verkiezen boven Clinton als president van de Verenigde Staten? Geef uw mening op RD.nl.

08.30 uur: „Serieuze beweging” – „Donald Trump is geen trend, maar een serieuze beweging van mensen die de gevestigde orde afzweren en luidkeels schreeuwen om verandering”, stelt NOS-correspondent Wouter Zwart.

07.40 uur: Analyse verkiezingenvs.com – Zolang de tegenstand verdeeld blijft, heerst Trump bij de Republikeinen. Dat schrijft Jan-Willem Kranendonk van de site verkiezingenvs.com. „Trump liet vannacht overtuigend zien waarom hij op dit moment verreweg de grootste kanshebber is op de republikeinse nominatie.” Voor de Democraat Hillary Clinton is het tijd om vooruit te kijken naar de verkiezingen van november, aldus Kranendonk. „Met het momentum van Super Tuesday als steun in de rug, is het moeilijk denkbaar dat zij niet de nominatie gaat winnen. De vraag is vooral wanneer Bernie Sanders dat in zal zien.”

07.00 uur: Trump: Ik schaad de partij niet – „Ik ben een vereniger”, zei Trump in zijn toespraak dinsdag. Zorgen van andere Republikeinen dat hij de partij schaadt wees Trump van de hand. „Als we hier eenmaal klaar mee zijn richt ik me maar op een persoon: Hillary Clinton.”

06.45 uur: Wachten op Alaska – Alleen de uitslag in de staat Alaska is nog onbekend.

06.30 uur: Clinton en Trump grote winnaars – Donald Trump en Hillary Clinton zijn als grote winnaars uit de bus gekomen op Super Tuesday. Clinton, de gedoodverfde Democratische kandidaat, ging in zeven staten met de overwinning aan de haal, meldden Amerikaanse media op basis van voorlopige tellingen. Bij de Republikeinen kreeg Trump eveneens in zeven staten de meeste stemmen. In Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Virginia, Tennessee en Texas pakte Clinton de winst.

06.26 uur: Sanders verrast en wint vier staten – De Democratische senator Bernie Sanders verraste en wist vier staten te winnen: zijn thuisstaat Vermont, Colorado, Oklahoma Minnesota.

06.23 uur: Trump wint in zeven staten Trump, de grote verrassing dit jaar in de Republikeinse voorverkiezingen, won in ten minste zeven staten: Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Vermont, Virginia en Tennessee.

06.20 uur: Kasich en Carson verliezen – De Republikeinse kandidaten John Kasich en Ben Carson wonnen in geen enkele staat, maar beide mannen gooien voorlopig nog niet de handdoek in de ring. Gouverneur Kasich van Ohio heeft er de afgelopen weken op gezinspeeld dat hij in ieder geval de voorverkiezing in zijn thuisstaat nog wil halen. In Ohio gaan kiezers op 15 maart naar de stembus.

05.25 uur: Meer staten kiezen voor Clinton en Trump – Hillary Clinton en Donald Trump blijven goede zaken doen in de Amerikaanse voorverkiezingen. Amerikaanse media hebben op basis van voorlopige tellingen Clinton inmiddels in zeven staten tot winnaar uitgeroepen. Bij de Republikeinen kreeg Trump in zeker zes staten de meeste stemmen. Clinton kon tot dusver Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Virginia, Tennessee en Texas claimen. Bij de Republikeinen won Trump in Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Virginia en Tennessee. In onder meer Vermont zijn de verschillen in de voorlopige tellingen nog te klein.

05.20 uur: Teleurstelling voor Rubio – Voor senator Marco Rubio uit Florida loopt de avond uit op een teleurstelling: alleen in Minnesota schaarden de meeste Republikeinse kiezers zich achter zijn kandidatuur.

05.15 uur: Cruz claimt rol als tegenstander Trump – Senator Ted Cruz uit Texas heeft zich geprofileerd als de enige kandidaat die Donald Trump kan verslaan in de Republikeinse voorverkiezingen. Cruz kreeg op Super Tuesday de meeste stemmen in zijn thuisstaat Texas en Oklahoma, meldden Amerikaanse media op basis van voorlopige tellingen. Cruz pakte eerder dit jaar de eerste overwinning in Iowa, maar Trump won vervolgens in New Hampshire en South Carolina. Ook op Super Tuesday deed de flamboyante en omstreden miljardair goede zaken. Hij won in ieder geval in Alabama, Arkansas, Massachusetts, Virginia en Tennessee.


Dinsdag 1 maart

22.30 uur Updates in de nacht – De site VerkiezingenVS houdt, ook vannacht, een liveblog bij.Dit liveblog wordt vanaf woensdagmorgen 6.30 uur weer bijgehouden.

21.00 uur: Nog vier uur – Het stemmen is in volle gang. De eerste stembussen sluiten over vier uur.

16.30 uur: Voorbeschouwing – RD-journalist schrijft een voorbeschouwing.

13.00 uur: Evangelicalen tegen Trump – Een aantal evangelicale leiders hebben een dringende oproep gedaan om niet te stemmen op Donald Trump. „Hij is een gevaar voor de staat en voor christenen.”

12.00 uur: Stembussen open – De eerste stembussen zijn geopend. Om 01.00 uur woensdagmorgen (Nederlandse tijd) zullen de eerste stembussen sluiten. De laatste stembussen worden om 07.00 uur geleegd. Er wordt in elf staten gestemd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer