Digitaal betalen met polsbandje
BARCELONA – De pinpas door de sleuf van een betaalautomaat halen is voorbij. Contactloos betalen is veiliger, sneller en goedkoper. Maar nu webwinkelen populair wordt, neemt de concurrentie om de alles-in-een-digitale-portemonnee toe. Die kan er ook uitzien als een zegelring of verstopt zijn in je mouw.
Een discotheek in Barcelona kwam twaalf jaar geleden in het nieuws omdat je er drankjes kon betalen met een onderhuidse chip. Dat idee riep veel weerstand op en de club bestaat intussen niet meer. Afgelopen week, tijdens het Mobile World Congress, repte niemand over het implanteren van chips maar was er wel grote belangstelling voor het contactloos betalen.
Betalen door de pinpas even in de buurt van de kaartlezer te houden, raakt geleidelijk ingeburgerd. Afgelopen maand verrichten Nederlanders 32 miljoen betalingen zonder hun pas door de gleuf te halen. Deze betaalmethode is veiliger omdat niemand de pincode kan afkijken. Skimmen van de magneetstrip is evenmin mogelijk omdat die niet meer gebruikt wordt.
Dat klinkt positief maar de Consumentenbond waarschuwde een paar weken geleden dat er ook mogelijkheden zijn om contactloos iemands zakken te rollen.
De Betaalvereniging Nederland was er als de kippen bij om dat verhaal te ontkrachten. Tot nu toe is geen enkel geval van fraude bekend. Omdat er een limiet van 50 euro aan de betalingen zit, is het risico te overzien.
De nieuwe smartphones die verschijnen op de beurs in Barcelona hebben vrijwel allemaal een dergelijke NFC-chip aan boord waardoor ze ook geschikt zijn voor contactloos betalen. Dat gaat niet vanzelf: je hebt behalve die telefoon ook een abonnement nodig bij een provider die betalen mogelijk maakt (zoals KPN en Vodafone) en een rekening voor mobiel contactloos bankieren (alleen bij ING en Rabobank).
Het voordeel van zo’n smartphone als persoonlijke portemonnee is dat die ook geschikt is voor aankopen in webwinkels of apps. Daarom zijn bedrijven als Visa en Mastercard prominent aanwezig in Barcelona: zij willen graag een graantje meepikken van die digitale bestedingen. Vodafone sloot vorig jaar al een contract af met deze creditcardbedrijven maar afgelopen week ook met PayPal, een online betaalsysteem dat betalingen verwerkt via e-mailadressen. Als PayPal inderdaad een plaats kan veroveren in de smartphone en dus gebruikt gaat worden in de supermarkt, maakt het daarmee de omgekeerde beweging van de banken en de creditcardmaatschappijen.
Een ander voordeel van betalen met de smartphone is dat een klant die sneller tevoorschijn haalt dan de betaalpas. Toch is dat nog niet eenvoudig genoeg, zegt John Trainer van Barclays. “Als ik na het tennissen een biertje wil afrekenen, houd ik m’n polsband tegen de kassa. Daar zit zo’n zelfde chip in. Je hoeft je portemonnee of je mobiel niet te pakken en het werkt zelfs als je je handen vol hebt.” Hij pakt z’n telefoon erbij en laat zien dat hij de betaalchip heel wat keren per dag gebruikt.
De polsband is een van de varianten die het Britse bPay heeft ontworpen voor de digitale knip, naast de sleutelhangers of sticker. Mastercard verstopte de chip in autosleutels en een zegelring. De meest opvallende uitvoering is de jas die Visa bedacht heeft, waarbij de chip is ingenaaid in een omslag onderaan de mouw. Nog makkelijker, zegt Trainer. Als je tenminste de goede jas hebt meegenomen van de kapstok.