Binnenland

Bedreigde raadsleden doen zelden aangifte

DEN HAAG (ANP). Ondanks een verdubbeling van het aantal raadsleden dat zich weleens bedreigd voelt, blijft het aantal aangiften laag. In september 2015 werd 13 procent bedreigd, nu geldt dat voor 26 procent. Slechts één op de vijf doet aangifte, meldt vakblad Binnenlands Bestuur op basis van een onderzoek van het Perikles Instituut, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de Vertrouwenslijn. De stijging komt vooral door de mogelijke komst van asielzoekerscentra.

24 February 2016 20:34Gewijzigd op 16 November 2020 01:42

Bij verbale agressie en scheldpartijen via social media wordt meestal geen aangifte gedaan. Vernieling van persoonlijke spullen is voor de meesten wel een reden om naar de politie te stappen. Bij bedreiging van familieleden doet 80 procent aangifte. In vier gemeenten werden raadsleden bedreigd door collega’s.

Raadsleden die voor 2002 al actief waren doen 40 procent vaker aangifte dan mensen die later in de raad kwamen. Een belangrijke reden om geen aangifte te doen, is dat leden zich daar niet veilig bij voelen.

De Nederlandse Vereniging van Raadsleden hield eerder dit jaar een enquête onder 2600 respondenten. Daaruit bleek dat 7 procent van de gemeenteraadsleden overweegt te stoppen vanwege de agressie waarmee ze te maken krijgen. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk riep toen op om in alle discussies het verstand erbij te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer