Economie

„Brexit ook slecht voor Nederlandse economie”

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG). Ook de Nederlandse economie zal schade ondervinden als de Britten op hun referendum in juni besluiten uit de Europese Unie te stappen. Volgens kredietverzekeraar Euler Hermes zakt de Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk dan op jaarbasis met 4,3 procent in.

23 February 2016 11:31Gewijzigd op 16 November 2020 01:39

„De Nederlandse economie is sterk verbonden met de Britse economie. Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste handelspartner van Nederland”, zei risicomanager Johan Geeroms van Euler Hermes dinsdag.

Een eventuele ‘Brexit’ pakt volgens hem op verschillende manieren nadelig uit. „Het leidt tot allerlei beperkingen in het vrije verkeer van kapitaal, goederen, diensten en personen. Denk aan invoertarieven en douaneformaliteiten. Ook vallen financieringskosten hoger uit.”

Geeroms ziet wel een „klein lichtpuntje” voor de Nederlandse import. Hij wijst op de gevolgen voor de wisselkoers. „Nu al staat het Britse pond op het laagste niveau sinds 2009. Een Brexit zal deze daling alleen maar versterken. Goederen die Nederland invoert vanuit het Verenigd Koninkrijk worden hierdoor goedkoper.”

Euler Hermes verwacht dat Londen als een van ’s werelds belangrijkste financiële centra fors aan belang zal inboeten, als de Britten de EU daadwerkelijk de rug toe zouden keren. Een en ander zorgt ervoor dat de Britse economie komende jaren waarschijnlijk honderden miljarden aan investeringen misloopt. Het Verenigd Koninkrijk heeft waarschijnlijk minstens tien jaar nodig om de klap van een Brexit op te vangen, aldus de kredietverzekeraar.

De president van de Britse centrale bank, Mark Carney, wilde dinsdag tegenover het Britse Lagerhuis geen positie innemen over de mogelijke gevolgen van het aanstaande referendum in zijn land. Hij wees wel op de onrust op de financiële markten van de laatste dagen.

Carney vergeleek de situatie verder met die in aanloop naar het referendum over de mogelijke Schotse onafhankelijkheid van september 2014. De uitkomst van die volksraadpleging was dat de bestaande staatkundige verhoudingen niet gewijzigd hoefden te worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer