Kerk & religie

Vakantiekerk helpt Terschelling aan eigen stroom

MIDSLAND. In alle stilte is er een groene revolutie aan de gang op de Waddeneilanden. Zo is het kerkgebouw ET-10 van de protestantse gemeente in Midsland op Terschelling onlangs zonder veel omhaal van woorden de eerste ”Groene Kerk” op de Wadden­eilanden geworden.

Peter Siebe
19 February 2016 09:42Gewijzigd op 16 November 2020 01:34
MIDSLAND. Het gebouw ET10 in Midsland op Terschelling is de eerste kerk op de Waddeneilanden die het label +Groene Kerk heeft gekregen.  beeld Peter Siebe
MIDSLAND. Het gebouw ET10 in Midsland op Terschelling is de eerste kerk op de Waddeneilanden die het label +Groene Kerk heeft gekregen.  beeld Peter Siebe

Na dubbel glas kwam er spouwmuurisolatie en werden er 45 zonnepanelen geplaatst. Financieel kan het uit, maar geloof speelt ook een rol.

Gebouw ET-10 –genoemd naar boei nr. 10 op de vaarroute van Elbe naar Texel, ter hoogte van Midsland– is een begrip. Niet alleen houden leden van de Protestantse Kerk in Nederland er hun diensten, ook de vrijgemaakt gereformeerden organiseren sinds jaar en dag in de zomer in dit gebouw hun eigen bijeen­komsten voor vakantiegangers. Dat laatste gebeurt tegenwoordig in samenwerking met de christelijke gereformeerden.

Het bordje ”Groene Kerk” dat de gemeente kreeg, zit nog in de envelop, zegt predikante M. de Graaff van de protestantse gemeente, die eigenares is van het gebouw. „Eigenlijk hechten we daar helemaal niet zo aan, maar we kregen dat bordje omdat we duidelijke stappen hebben gezet op het pad naar duurzaamheid. Voor de toeristen komen, zullen we het zeker gaan ophangen”, belooft ze. „Misschien wel voor de gemeenteavond van half maart, waarop we er met een spreker bij zullen stilstaan dat we een groene kerk zijn.”

De kerk is de eerste op de wadden die serieus werk heeft gemaakt van het rentmeesterschap, vertelt Roelof Drost. Hij is secretaris van de commissie van beheer van ET-10. „Ik had zelf thuis de muren laten isoleren en zonnepanelen laten leggen. Mijn zoon werkt voor Groenpand, een advies- en installatiebureaus voor duurzame energie. Hij heeft me over de streep getrokken. Ik betwijfelde eerst of die investering de moeite waard was –ik word 79– maar ik ben steeds enthousiaster geworden. Binnen elf maanden had ik met vijftien zonnepanelen mijn hele jaarverbruik aan stroom al opgewekt.”

Rekenen

Drost deelde zijn enthousiasme met de commissie van beheer. Daarnaast had een kerklid er op een gemeenteavond ook al eens voor gepleit om van ET-10 een ”Groene Kerk” te maken.

De commissie sloeg aan het rekenen, deed een voorstel voor spouwmuurisolatie en zonne­panelen en kreeg de kerkenraad meteen mee. „Twee jaar geleden hadden we na vele jaren van discussie dubbel glas laten plaatsen”, zegt Drost. „Dat was een forse investering van ruwweg 20.000 euro, maar maakte het gebouw meteen comfortabeler en de exploitatie stukken goedkoper. En nu kregen we van de kerkenraad in no-time fiat voor opnieuw een grote investering: rond de 5000 euro voor spouwmuurisolatie en circa 14.000 euro voor zonne­panelen”, zegt Drost. En dus legde Groenpand in oktober de 45 zonnepanelen op het dak. Drost: „Die worden binnen acht tot tien jaar terugverdiend. Onze boekhouder is dan ook enthousiast.”

Terschelling is –net als de andere Waddeneilanden– van plan om in 2020 de op het eiland benodigde elektriciteit zelf op te wekken en de kabel naar de vaste wal dus af te koppelen. Toch gaat het proces sommigen op het eiland niet snel genoeg. Hier en daar zijn er ondernemers die ‘burgerlijk ongehoorzaam’ willen worden door bijvoorbeeld zonnepanelen in een weiland te plaatsen, wat volgens het bestemmingsplan niet mag. Die ondernemers constateren dat de zaken op Ameland minder stroperig verlopen. Bovendien ontstond vorig jaar grote onrust op Terschelling over plannen om voor de kust van het eiland gas te gaan winnen.

Zon

Ds. De Graaff spreekt zich als predikant niet uit over de energiepolitiek van het eiland. Intussen draagt ET-10 wel z’n steentje bij om Terschelling zelfvoorzienend te maken. „Ons eiland heeft de meeste zonuren van heel Nederland. Dan is het logisch dat we daar met die zonnepanelen gebruik van maken”, zegt ze. „Onze kerk ligt tussen dorp en strand met een groene tuin eromheen. Als eilanders leven we dicht bij de natuur en staan we samen sterk voor het behoud ervan. Met milieulijstjes hebben we niet zo veel, maar wel met Genesis 2. Wij mensen hebben de taak om de aarde te bewerken, maar hem ook te beschermen. Onze kleine gemeente heeft maar een bescheiden budget, dus we moesten daarbij wel ons rekenwerk doen.”

Maar waarom heeft de kerk deze investering gedaan, terwijl andere kerkelijke gemeenten er om rendementsredenen van afzien, zoals vorig jaar zomer in de Alblasserwaard gebeurde? Ds. De Graaff: „Omdat het goed is om te doen, deze stap. En omdat de reken­som niet boven het ideaal van rentmeesterschap mag gaan.”


Coöperatie van start

Op het Waddeneiland Terschelling wordt morgen een energie­coöperatie gelanceerd: Terschelling Energie. „Iedere eilandbewoner kan zich vanaf die dag aanmelden als afnemer of leverancier van stroom van eigen eiland”, zegt voorzitter Dirk Jan van Schie. Tijdens de lancering gaat ook de website geopendvan start: terschellingenergie.nl. De lancering vindt plaats in kerkgebouw ET-10 in Midsland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer