Opinie

Commentaar: Houding reformatorische christen in samenleving verandert

Er is ontegenzeggelijk iets aan het veranderen in de houding van reformatorische christenen in de samenleving. Het traditionele beeld ”wij tegenover de rest van Nederland” maakt gaandeweg plaats voor ”we hebben een boodschap en die mag gehoord worden”. En: ”als we kunnen samenwerken met andersdenkenden, moeten we dat niet nalaten”. Vooral onder jongeren is die verandering aan de gang, maar ook onder volwassenen.

Hoofdredactioneel commentaar
18 February 2016 13:40Gewijzigd op 16 November 2020 01:33
SGP-leider Van der Staaij vertelt in het het VARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD) over zijn campagne voor huwelijkstrouw. beeld Youtube
SGP-leider Van der Staaij vertelt in het het VARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD) over zijn campagne voor huwelijkstrouw. beeld Youtube

Twee voorbeelden –ze staan op zichzelf– illustreren het proces. SGP-leider Van der Staaij stelde woensdag bij de reformatorische studentenvereniging CSFR dat christenen „niet in de reflex” moeten schieten bij medisch-ethische onderwerpen als abortus, euthanasie en prostitutie. Hij pleit ervoor in het gesprek met seculier denkende mensen te zoeken naar gemeenschappelijke argumenten om een gezamenlijk doel te bereiken. Waarbij de praktijk leert dat het strategisch vaak handiger is om ergens voor te zijn dan tegen. Dat komt bij het grote publiek nu eenmaal beter over.

Van der Staaij roept ook op tot assertiviteit. Christenen hoeven zich niet bij voorbaat de mond te laten snoeren omdat ze een ‘afwijkend’ standpunt hebben en dat aan anderen zouden willen opleggen. Die neiging hebben seculieren net zo goed. De wind die zij op dit moment in ons land laten waaien, daar hebben christenen last van.

Tweede voorbeeld. Steeds vaker werken mensen in reformatorische kring mee aan uitzendingen om hun mening te geven over principieel gevoelige zaken of –en dat gaat een stap verder– aan het maken van een documentaire waarin een portret wordt geschilderd van een bijzondere bevolkingsgroep, in de volksmond aangeduid als ”de zwaren”. Zo zijn komende week zes jongeren, oud-leerlingen van het Wartburg College in Rotterdam, op televisie te zien in de documentaire ”Na de zomer”. Ze laten zich diep in hun hart kijken over hun vragen, twijfels, verlangens en verwachtingen.

Op zich is deze ontwikkeling positief te duiden. Christenen hoeven niet angstvallig in een hoek te gaan zitten en te wachten totdat er klappen vallen. Ze zijn volwaardige burgers van dit land en mogen hun mening frank en vrij uitdragen. Tegelijk stelt deze ontwikkeling christenen voor indringende vragen. Het antwoord daarop is bepalend voor hun manier van optreden en het mogelijke effect ervan.

Allereerst vraagt het van christenen dat ze stevig geworteld zijn in de Bijbelse boodschap en de vertaling daarvan naar de praktijk van alledag. Ook kennis van de gedachtewereld van seculiere mensen, om de juiste golflengte voor het gesprek te kunnen bepalen, is nodig, evenals bescheidenheid, oprechte belangstelling voor de ander en de gave van het woord om ook voor mensen die niets met de Bijbel en het christelijk geloof hebben, begrijpelijk te zijn.

Tegelijk is het verstandig dat christenen zich in voorkomende gevallen afvragen of hun boodschap een eerlijke kans krijgt. Het heeft weinig zin om mee te werken aan een programma waarvan bekend is dat het de draak steekt met alles wat christelijk is en hilariteit de boventoon voert. Respect voor elkaar komt als het goed is van twee kanten.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer