Eerste winst in jaren voor Air France-KLM
PARIJS (ANP). Air France-KLM heeft voor het eerst sinds 2010 een kalenderjaar met winst afgesloten. Het luchtvaartconcern hield onder de streep 118 miljoen euro over, na een verlies van 225 miljoen euro een jaar eerder. Daarbij werd het bedrijf flink geholpen door de lagere brandstofprijs en de goedkope euro, die de omzet vooruit hielp.
De operationele winst bedroeg 816 miljoen euro. Dat is hoger dan analisten gemiddeld hadden voorspeld. In 2014 leed Air France-KLM nog een operationeel verlies van 129 miljoen euro. Voor dit jaar wordt opnieuw op een operationele winst gerekend, zeiden bestuurders van de groep in een toelichting.
Air France-KLM vervoerde afgelopen jaar 2,8 procent meer passagiers dan in 2014. De omzet nam met 4,6 procent toe tot 26,1 miljard euro. Maar zonder hulp van de zwakke euro, en gecorrigeerd voor het effect van een grote pilotenstaking in september 2014, zou sprake zijn geweest van een afname met 3,2 procent. Dat komt door felle concurrentie die het hele jaar door de ticketprijzen drukte.
De brandstofrekening viel bijna een half miljard euro lager uit dan een jaar eerder. De dure dollar dempte de prijsdaling flink, net als de gewoonte van Air France-KLM om de prijzen van brandstof voor een langere periode vast te leggen. Voor dit jaar kan het voordeel op basis van de huidige situatie oplopen tot ruim anderhalf miljard, maar dat is geen harde voorspelling.
De luchtvaartgroep houdt er namelijk opnieuw ernstig rekening mee dat prijsdruk ook dit jaar een aanzienlijk deel van het brandstofvoordeel teniet doet. Daarom, en omdat de ontwikkeling van de brandstofprijzen en het wereldwijde economische klimaat zich moeilijk laten voorspellen, dringt Air France-KLM bij het personeel aan op verdere besparingsmaatregelen.
Bij KLM is al een forse stap gezet, maar bij Air France stuiten plannen om de productiviteit en efficiëntie te vergroten nog op veel weerstand. Het voor de hele groep gestelde besparingsdoel is daardoor vorig jaar niet gehaald. Het bedrijf wil nog altijd in drie jaar tijd de beheersbare kosten met gemiddeld 1,5 procent per jaar omlaag brengen, maar schuift de periode waarin dat moet gebeuren nu een jaar op, naar 2016-2018. Voor dit jaar wordt gemikt op een besparing tussen de 0,8 en 1,2 procent.
Het doel om de schuld terug te dringen tot onder de 4,5 miljard euro is vorig jaar wel gehaald, mede dankzij de verkoop van sommige bezittingen. Voor 2016 is een verdere „significante” verlaging voorzien.