Kerk & religie

Biddag Urk roept herinnering op aan kotter Z85 Morgenster

URK. Gemeentehuis, scholen, winkels en bedrijven in Urk zijn woensdag dicht. Alle kerken zijn open. Vandaag is het biddag.

Riekelt Pasterkamp
10 February 2016 09:43Gewijzigd op 16 November 2020 01:20
Haven Urk. beeld Sjaak Verboom
Haven Urk. beeld Sjaak Verboom

De data waarop de Urkers hun bid- en dankdagen houden wijken af van die op andere plaatsen in Nederland. De geloofstraditie bestaat al bijna 170 jaar. Het was ds. Jacob Nentjes die in 1848 als voorzitter van de kerkenraad van de kleine christelijke afgescheiden gemeente het voorstel deed om jaarlijks in het voorjaar een gemeentelijke biddag te houden. De Zuiderzeevissers kwamen met de kerstdagen thuis en bleven zo’n zes weken aan wal. Midden februari begon het vangstseizoen weer. Met de biddag wilde ds. Nentjes de afhankelijk van de zegen van de Heere in de voor Urk zo belangrijke bedrijfstak van de visserij tot uitdrukking brengen.

Zes weken stilliggen, van dankdag (oudejaarsdag) tot biddag (tweede woensdag in februari), is voor de visserij economisch gezien niet meer verantwoord. De Urker vissersvloot blijft nu een week thuis. Deze biddag zullen de gedachten van veel Urkers teruggaan naar vorig jaar.

Op 28 januari 2015 zonk in het Kanaal de kotter Z85 Morgenster, met aan boord de Urker schipper en eigenaar van de kotter Jan Kramer, Bert Woort, Maurice Coussaert uit België en Americo dos Santos Martins, een in Harlingen woonachtige Portugees. Vrij snel werden twee in zee drijvende lichamen gevonden nabij de Franse kust. Na identificatie bleek het te gaan om Woort en Coussaert.

Begin februari werd het wrak van de Morgenster gelokaliseerd op 35 meter diepte en zo’n 21 kilometer voor de Britse kust. De Urker schipper en het Portugese bemanningslid werden toen nog vermist. Duikers van de Koninklijke Marine brachten het wrak en de omgeving met hoogwaardige zoekapparatuur in kaart en doorzochten de Morgenster ruimte voor ruimte.

Tijdens biddag in Urk, woensdag 11 februari 2015, werd het lichaam van Jan Kramer in het wrak aangetroffen door korporaal Gerrit Weerstand. Bijzonder is dat de marineduiker ook van Urk komt en het vermiste bemanningslid persoonlijk kende. „We hadden het hele schip doorzocht, behalve één plek”, zegt Weerstand in het Jaaroverzicht 2015 van Defensie. „Ik kreeg de opdracht om die plek te doorzoeken en daar heb ik het stoffelijk overschot aangetroffen.” Omdat het zo dichtbij kwam, besloot Weerstand bij de familie langs te gaan. „Ondanks het verdriet was de dankbaarheid groot.”

De namen van de vier omgekomen vissers van de Z85 zijn vermeld op een marmeren plaat bij het vissersmonument in Urk. Als laatsten in de rij namen van honderden op zee verongelukte mannen. Het Portugese bemanningslid wordt nog altijd vermist.


Lees ook:

Belgische autoriteiten: Urker kotter Z85 gezonken door zwaar weer (RD.nl, 18-09-2015)

Verslagenheid in Urk na vermissing kotter (Reformatorisch Dagblad, 29-01-2015)

Jacob Nentjes : Dominee van Urk (Oude Paden, 01-06-2013)

Eigen bid- en dankdagtraditie Urk (Reformatorisch Dagblad, 06-03-1991)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer