Cultuur & boeken

Kinderbijbel met opdrachten voor denkers en doeners

Aan de lange rij doelgroepen-Bijbels is onlangs een nieuwe toegevoegd: de ”Aan tafel Bijbel”. Bij nader inzien blijkt het een kinderbijbel te zijn, maar geen gewone. Kinderboekenschrijfster Willemijn de Weerd koos voor een thematische aanpak.

Gijsbert Wolvers
9 February 2016 15:31Gewijzigd op 21 February 2023 14:06
Willemijn de Weerd richt zich nu helemaal op het schrijven van kinderboeken. beeld RD, Anton Dommerholt
Willemijn de Weerd richt zich nu helemaal op het schrijven van kinderboeken. beeld RD, Anton Dommerholt

Gezeten in haar Puttense eengezinswoning, waar ze woont met haar man Wilfred en hun vier dochters, licht ze haar nieuwe boek toe.

Er zijn al heel veel kinderbijbels. Waarom een nieuwe?

„Ik ben op pabo de Driestar in Gouda afgestudeerd op een scriptie over de kloof tussen de Bijbel en kinderen. Daaruit bleek al dat veel ouders het lastig vinden om met hun kind over het geloof te spreken. Ook de afgelopen tijd hoorde ik van diverse ouders dat ze het geloofsgesprek nodig, maar moeilijk vinden. Met de ”Aan tafel Bijbel” wil ik ouders handvatten geven om met hun gezin te praten over Bijbelse thema’s. Ook kunnen ze met hun kinderen opdrachten over die thema’s uitvoeren.”

De ”Aan tafel Bijbel” is onderverdeeld in de thema’s ”Aan tafel”, ”Volg Mij!”, ”Krachtpatsers”, ”Een stukje hemel op aarde” en ”Een nieuw begin”. Waarom thema’s?

„De Bijbel is gericht op kinderen van 7 tot 12 jaar. Zij kennen vaak de Bijbelverhalen al. Daarom hebben de uitgeverij en ik gekozen voor een thematische aanpak.”

Welke principes hanteerde u bij het schrijven?

„Ik wilde me aan de Bijbelse feiten houden. Daarom was ik heel kritisch op mezelf, door nog eens de verhalen te lezen. Een van de Emmaüsgangers heet Kleopas, maar de ander is naamloos. Sommige kinderbijbels geven hem een andere naam. Ik niet. Zo heeft de Heere God het opgeschreven.”

Hebt u al reacties gekregen?

„Van veel ouders heb ik gehoord dat ze naar aanleiding van de opdrachten mooie gesprekken aan tafel hadden. Daar ben ik blij mee. Mirjam van der Vegt (een in evangelische kring bekende schrijfster, GW) reageerde dat haar kinderen door deze creatieve Bijbel elke dag zin hebben in Bijbellezen.”

Waarom hebt u opdrachten aan de hoofdstukken toegevoegd?

„Het is een bevel van God Zelf om de Bijbel te openen. Dat is de eerste taak: Lees de geschiedenis zelf in de Bijbel. Het is ook belangrijk de tijd te nemen om erover na te denken hoe ouders en kinderen de Bijbel kunnen toepassen in het dagelijks leven.

Sara loog toen de drie mannen de komst van een kind aankondigden. Na het lezen van dit verhaal kunnen ouders met hun kinderen praten over liegen en nagaan hoe de gezinsleden Gods regels in hun eigen leven kunnen toepassen.”

Waarom zijn er opdrachten voor denkers en voor doeners?

„Kinderen hebben een meervoudige intelligentie. Sommige zijn meer doeners, andere meer denkers. Het is de bedoeling kinderen actief te maken door hun een opdracht te geven: Ga zelf maar eens achter de computer zitten en zoek het een en ander uit.

Wilfred en ik hebben vier dochters, van 13, 11, 9 en 5 jaar. Wij weten dus ook dat het gezinsleven druk kan zijn. Ook onze kinderen moeten na het avondeten snel naar pianoles, catechisatie en dergelijke.

Misschien kunnen ouders de opdrachten verdelen, bijvoorbeeld door de volgende ochtend het Bijbelverhaal te lezen. Het is belangrijk om als gezin tijd vrij te maken om erachter te komen wat God ons te zeggen heeft. Het is apart dat Bijbellezen tegenwoordig niet veel tijd krijgt. Christenen moet daarvoor ook tijd wíllen vrijmaken.”

Wat is de doelgroep van de ”Aan tafel Bijbel”?

„Vooral meelevende gezinnen. Maar wie weet. Ark Mission is een uitgeverij met een missionair doel, dus het zou ook mooi zijn als wat minder op het geloof betrokken gezinnen hem gaan lezen.”

Van welke verbondsvisie gaat u uit?

„Dat een mens gered moet worden. Dat staat in de Bijbel. Het is dus belangrijk dat je daar met je kinderen over praat. Als je je kinderen fietsen leert, ren je zelf mee. Zo is het ook met het geloof. Hoe kun je sterk zijn in Gods kracht? Hoe kun je een volgeling van Hem zijn? Het is belangrijk dat het kind dicht bij God leert leven. De ”Aan tafel Bijbel” wil daar ook praktische tips voor geven.”

Kunt u zich voorstellen dat sommigen uit de reformatorische achterban moeite hebben met de bemoeienis van een vrouwelijke predikant bij de totstandkoming van de kinderbijbel, of met de afbeeldingen van de Heere Jezus?

„De betrokkenheid van ds. Jantine van Iersel-Veenhof is er vanuit de uitgeverij. Behalve haar heeft ook ds. E. van den Noort, hervormd predikant in Emst, verschillende verhalen voorzien van commentaar.

Ik weet dat sommige mensen moeite mee hebben met afbeeldingen van de Heere Jezus. Ikzelf heb die niet. Het zal altijd voorkomen dat mensen met een bepaald element moeite hebben.

Het allerbelangrijkste is echter dat kinderen leren dicht bij God te leven en dat de Bijbel opengaat. Dat hoeft niet per se de Aan tafel Bijbel te zijn. Gods Woord heeft kracht in zich, zodat kinderen leren om te gaan met de Bijbel. Mijn kinderbijbel heeft als doel hen daarbij te helpen.

Een voorbeeld: het krijgen van een nieuw hartje is voor kinderen een heel ingewikkeld begrip. Die uitdrukking doet een beroep op een zeer abstract denkvermogen. De ”Aan tafel Bijbel” wil praktische handvatten geven hoe dat nieuwe hartje uitwerkt. Dat zonden niet goed zijn ten opzichte van God. Dat ze die bij Hem moeten en mogen brengen. En dat ze erop mogen vertrouwen dat Hij de zonden vergeeft.”


Willemijn de Weerd

Kinderboekenschrijfster Willemijn de Weerd (38) uit Putten was vijftien jaar lang juf op een protestants-christelijke school in haar woonplaats. Sinds september legt zich helemaal toe op het schrijven van kinderboeken en het geven van voorstellingen, waarbij ze uit haar boeken vertelt. Ook gaat ze schrijven en spreken voor ”Geloof in het gezin”, het geloofsopvoedingsproject van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Verder is ze actief voor de stichting Raise Up, een Bijbelgetrouwe stichting die zich bezighoudt met het brede veld van opvoeding. Met Kerst verscheen het kerstboek ”De Redder is geboren”, in dezelfde serie zag recent ook het paasboek ”Hij leeft!” het licht.

www.willemijndeweerd.nl


Boekgegevens

”Aan tafel Bijbel”, Willemijn de Weerd; uitg. Ark Media, Amsterdam, 2015; ISBN 978 90 33832 857, 144 blz.; € 22,50.

Meer over
Kinderbijbels

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer