Opinie

Manifest van platform MediaWijzer over ”The Passion”

De inmiddels overbekende film over de laatste uren van het lijden van Christus trekt in het buitenland opmerkelijk veel bezoekers. Velen zijn van mening dat in het kader van evangelisatie deze film tot grote zegen kan zijn. Anderen wijzen erop dat aan het naspelen van het lijden van Christus vooral negatieve kanten zitten. Bezinning is geboden aldus MediaWijzer

26 March 2004 18:11Gewijzigd op 14 November 2020 01:05

, het platform voor genormeerd mediagebruik . 1. Niemand kan (voor) God spelen.
De film heet ”Het lijden van de Christus” (The Passion of the Christ) en niet ”Het lijden van Jezus”. Wie is Christus? Hij is door de Vader aangesteld en met de Heilige Geest gezalfd tot Profeet, Priester en Koning. Jezus Christus is God en Mens tegelijk. Dat betekent dat het uitermate moeilijk, zo niet onmogelijk en zelfs uitgesloten is God te verfilmen. Wie kan (voor) God spelen? Zelfs het volkomen menszijn van Gods Zoon is niet na te spelen en in een film weer te geven. Wie is in staat het volstrekt zondeloos leven van Hem uit te beelden?

  1. ”Wie kent de sterkte van Uw toorn?”
    Niemand is in staat weer te geven wat Christus ten diepste heeft geleden. Al vanaf Zijn geboorte begon Zijn lijden. In Gethsemané heeft Hij de beker van Gods gramschap moeten drinken en op Golgotha is Hij door Zijn Vader verlaten. Gods toorn over de zonde van heel het menselijk geslacht heeft Hij moeten dragen en wegdragen. Mozes moest al uitroepen: Wie kent de sterkte van Uw toorn?

  2. Emotie is nog geen geloof
    Een deel van het lijden van Christus komt in deze film in beeld. Ontroerend, diep aangrijpend, huiveringwekkend. Het ’raakt’ mensen. Maar daarmee is de film nog geen geschikt middel om het Evangelie uit te beelden. Vanwege Zijn uitdelen van brood aan zo velen werden mensen enthousiast voor Jezus, lezen we in Johannes 6. Maar kort daarop keerden evenzovele duizenden zich van Hem af. Zo resoluut, dat Jezus Zijn discipelen de vraag stelt: Wilt u ook niet weggaan? En tijdens Zijn laatste gang door Jeruzalem werden vrouwen zo ontroerd en emotioneel, dat zij in tranen uitbarstten. Maar Jezus zegt dan: Weent niet over Mij, maar over uzelf.

  3. Het Woord geeft zicht op Christus
    Het zien van The Passion of the Christ laat indrukken na. Het gevaar is echter groot dat deze beelden belemmerend werken voor het juiste zicht op Christus zoals Deze in de verkondiging van het Woord tot ons komt. Niet alle middelen die voorhanden zijn kunnen verantwoord gebruikt worden om zondaars tot Christus te trekken. Zij moeten de toets van Gods Woord kunnen doorstaan.

  4. God Zelf geeft tekenen
    In de Bijbel worden we ertoe opgeroepen: Verkondig het Woord! Paulus schrijft aan de Galaten dat hij hen Christus als de Gekruisigde voor ogen heeft geschilderd. De Heilige Geest heeft door zijn prediking het geloof in hun harten gewerkt. Hij versterkt dit ware geloof door ditzelfde Woord en door het gebruik van de sacramenten. Bij de heilige doop wordt het bloed van Christus, dat reinigt van alle zonden, afgebeeld. In de bediening van het heilig avondmaal zien Gods kinderen door het geloof het gebroken lichaam en het vergoten bloed van Christus. Déze tekenen zijn door de Heere ingesteld, om ons Christus te laten zien, met het oog van het geloof, in Zijn verzoenend lijden en sterven.

Christenen zullen van harte met Paulus belijden: Ik wil niet anders weten dan Jezus Christus, en Die gekruisigd. In Hem is al mijn heil!

MediaWijzer is het platform voor genormeerd mediagebruik. Het platform wil ontwikkelingen op het gebied van media en de informatie- en communicatietechnologie (ict) tijdig signaleren, deze doordenken en op basis daarvan voorlichting geven over het verantwoord omgaan met deze media.

Het platform bestaat uit de volgende personen: Ds. J. Van Amstel, R. Bisschop, S. M. de Bruijn, W. Büdgen, W. B. Kranendonk, W. L. van der Staaij, J. Stolk, P. J. Vergunst, B. Visser.

Aanvragen voor een poster van dit manifest richten aan: MediaWijzer, Postbus 613, 7300 AP APELDOORN

Meer over
Ethiek

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer