EO-directeur vreest „Poolse mediatoestanden”
AMSTERDAM. De Nederlandse politiek krijgt te veel invloed op de publieke omroep. Daarvoor waarschuwt EO-directeur Arjan Lock dinsdag in een interview met de Volkskrant.
Hij reageert op de nieuwe mediawet die dinsdag in de Eerste Kamer wordt besproken. De redactionele onafhankelijkheid moet beter worden geborgd dan nu het geval is, vindt Lock.
Het zijn nog geen Poolse toestanden, maar de nieuwe wet is een grotere bedreiging dan het inperken van het aantal amusementsprogramma’s, aldus de EO-directeur. „Ik denk echt dat de politiek angstig dicht bij de programmering komt. Het zou zomaar kunnen dat er bange tijden komen waarin politici de programmering van de publieke omroep ingewikkeld of bedreigend vinden.”
Lock verwijst in zijn kritiek naar de nieuwe regering die onlangs in Polen is aangetreden. Een van de eerste acties was het benoemen van nieuwe bazen bij de publieke omroep. In Polen zat er ruimte in de wet waardoor de nieuwe conservatieve regering de kans greep zich te bemoeien met de programmering van de publieke omroep. Internationaal leven er grote zorgen over de persvrijheid in het Oost-Europese land. De kritiek is dat de regering te veel greep krijgt op de inhoud van de media.
Lock maakt zich zorgen over de PVV die in peilingen op veertig zetels staat. „Vorig jaar was de PVV boos over ons programma ”Rot op naar je eigen land”, over vluchtelingen. PVV-Tweede Kamerlid Bosma vond het belachelijk dat de publieke omroep geld uitgeeft aan programma’s die worden gemaakt om, in zijn woorden, PVV-stemmers een heropvoeding te geven.” Lock hoopt dat PVV’ers „de pluriformiteit zullen koesteren, maar de geluiden die ik nu hoor, wijzen niet die kant op.”
Vraagtekens zet de EO-directeur bij de benoeming van de voorzitter van de raad van toezicht van de Nederlandse Publieke Omroep, Bruno Bruins. Hij is een goede bekende van de staatssecretaris en net als hij VVD’er. Lock: „Ik sluit niet uit dat Bruins een fantastisch bestuurder is, maar hij heeft geen aantoonbare ervaring in het medialandschap.”