Binnenland

Publiek brengt Juliana laatste groet in Noordeinde

Duizenden mensen hebben donderdag afscheid genomen van de zaterdag overleden prinses Juliana. De stroom belangstellenden kwam langzaam op gang. Rond het middaguur, toen het weer opklaarde, werd het drukker bij Paleis Noordeinde in Den Haag. Rond 20.00 uur hebben ongeveer 5500 mensen Juliana de laatste eer bewezen.

ANP
26 March 2004 07:04Gewijzigd op 14 November 2020 01:04

Een politiewoordvoerder berekende dat per uur vijfhonderd tot 750 mensen langs de baar liepen. De opkomst wijkt niet veel af van die tijdens de opbaring van prins Claus, anderhalf jaar geleden. De aanwezigen, veelal ouderen, moesten een uur tot anderhalf uur in de rij wachten voordat ze langs het stoffelijk overschot van de prinses konden lopen voor een laatste groet. Het publiek kan nog tot en met zondag zijn rouwbeklag doen.

Voordat de bezoekers langs de doodskist met daarop een Nederlandse vlag wandelden, konden zij een condoleanceregister tekenen. Vervolgens kwamen zij in een hal in het paleis waar rouwkransen van hoogwaardigheidsbekleders liggen. Voor de ingang van de chapelle ardente staan twee grenadiers van het Garderegiment Grenadiers en Jagers. Er klinkt zachte pianomuziek.

Bezoekers zeiden onder de indruk te zijn. Ze typeerden het rouwbeklag als indrukwekkend en bijzonder. Buiten het paleis werden de belangstellenden opgevangen door scouts met koffie, thee en chocolademelk. Bovendien hielpen zij oudere en gehandicapte mensen een handje en verwijderden het verpakkingspapier van de neergelegde bloemen in de tuin.

De hulp van de scouts is niet voor niets. Prinses Juliana werd in 1936 beschermvrouwe van de padvindsters. Ze kreeg de padvindstersnaam Movavedo, Moeder van vele dochters. „Ze droeg haar naam met ere", zei een woordvoerder van Scouting Nederland. Ook dinsdag, de dag dat Juliana wordt bijgezet, zullen padvinders mindervalide mensen langs de route van de rouwstoet helpen. De route gaat van Paleis Noordeinde naar de Nieuwe Kerk in Delft.

Bijna 6000 militairen vormen die dag een ere–afzetting langs deze ruim 13 kilometer lange route. Ook vormen honderden militairen een ere–wacht voor Paleis Noordeinde en op de Markt in Delft. In totaal zet het ministerie van Defensie ruim 9000 militairen en burgers in voor de voorbereiding en de uitvoering van het ceremonieel bij de uitvaart en bijzetting.

Het gaat om ongeveer 5000 militairen van de Koninklijke Landmacht, 2000 mariniers van de Koninklijke Marine, 1800 leden van de Koninklijke Luchtmacht en achthonderd mensen van de Koninklijke Marechaussee.

Vanaf het moment dat de rouwstoet Delft nadert tot en met het moment van bijzetting geven twee Saluutbatterijen van de 11de afdeling Rijdende Artillerie (negentig militairen) elke minuut een schot uit de acht 25–ponder kanonnen.

De stoet vertrekt om 9.45 uur vanaf Noordeinde en arriveert volgens planning om 12.15 uur bij de Nieuwe Kerk. De uitvaartdienst, waarvoor ruim 1900 mensen zijn uitgenodigd, duurt van 12.30 tot 13.30 uur. De kans dat prins Bernhard de dienst bijwoond, lijkt toegenomen. Eerder deze week voelde hij zich fysiek slecht en is hij aangeslagen door de dood van zijn vrouw. Bovendien mijdt hij begrafenissen, omdat hij bij de plechtigheden vaak kampt met heftige emoties.

De NOS brengt de hele tocht en de uitvaart rechtstreeks in beeld. De NOS begint even over negen uur met uitzenden. Aan de tv–registratie werken 350 medewerkers mee, onder wie vijftig journalisten en driehonderd technici. Zeventig camera’s staan opgesteld om de rouwstoet vast te leggen. In de kerk brengen twaalf camera’s de gebeurtenissen in beeld. De NOS heeft een wettelijke taak dergelijke gebeurtenis uit te zenden en trekt hiervoor 1,3 miljoen euro uit. De uitvaart van prins Claus was twee ton duurder.

De kerkdienst wordt afgerond met de bijzetting in de koninklijke grafkelder. Dit wordt niet op televisie uitgezonden, omdat dat een privé–aangelegenheid is van de koninklijke familie.

De kist met het stoffelijk overschot van Juliana komt in de buurt van haar ouders koningin Wilhelmina en prins Hendrik te staan. In hetzelfde gedeelte van de grafkelder zijn ook de kisten van haar grootouders koning Willem III, koningin Emma en haar schoonzoon prins Claus geplaatst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer