Buitenland

Internationaal Strafhof werpt zich op Georgië

DEN HAAG (ANP). Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag gaat op eigen initiatief onderzoek doen naar gruwelen die zouden zijn gepleegd in de korte oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008. Het ICC wil kijken of er misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zijn gepleegd tussen 1 juli en 10 oktober 2008 in de Georgische regio Zuid-Ossetië. Dit heeft het hof woensdag bekendgemaakt.

27 January 2016 16:38Gewijzigd op 16 November 2020 01:00

De omstreden regio was feitelijk onder controle van Rusland. Nadat Georgië Zuid-Ossetië in de zomer van 2008 had aangevallen, ontbrandde een vijfdaagse oorlog met Rusland die zeer nadelig uitviel voor Georgië.

Rusland heeft na deze oorlog Zuid-Ossetië en de West-Georgische streek Abchazië als onafhankelijk erkend. Veel etnische Georgiërs zijn er verdreven en de aanklagers van het ICC menen dat dit systematisch gebeurde, met behulp van het verwoesten van huizen en verdrijven van de bewoners. Ze willen ook een aanval op een vredesmacht in Zuid-Ossetië onderzoeken waar vooral Russische militairen gestationeerd waren.

Het nieuwe onderzoek is vooral bijzonder omdat het niet zoals de andere zaken in Afrika speelt en Rusland erbij betrokken is. Sinds het ICC in 2002 aan het werk ging heeft het er naar schatting meer dan 1 miljard euro doorheen gejaagd en heeft het zich vrijwel uitsluitend met Afrika beziggehouden. Daar zijn slechts twee veroordelingen uit voortgevloeid.

In grote delen van Afrika wordt het ICC inmiddels als partijdige politieke instelling gezien en niet meer als laatste redmiddel om recht te doen. Daar was het oorspronkelijk wel voor bedoeld: een hof dat zeer ernstige zaken oppakt die de lokale justitie niet kan of wil behandelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer