Kwartaalcijfers en olie dicteren beurshandel
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenmarkten toonden woensdag in de middaghandel kleine plussen. Tegenvallende kwartaalcijfers en een verdere daling van de olieprijzen bleven de handel domineren. In Amsterdam behoorden verzekeraars Delta Lloyd en Aegon tot de sterkste dalers van de hoofdindex.
Delta Lloyd was de grootste verliezer van de AEX met een min van 1,8 procent. De geplaagde verzekeraar gaat mogelijk de couponbetaling op twee obligaties overslaan, aldus persbureau Bloomberg die zich daarbij baseert op analisten van CreditSights
Kort na een lagere opening op Wall Street stond de AEX 0,1 procent hoger op 422,48 punten en daalde de MidKap 0,7 procent tot 654,19 punten. De toonaangevende indices in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,3 procent.
De olieprijzen toonden een verdeeld beeld, na de opmars van een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 31,11 dollar en Brentolie stond 0,2 procent hoger op 31,84 dollar per vat. Shell daalde 0,9 procent, terwijl de rivalen BP en Total tot 0,5 procent lager koersten. De aandeelhouders van Shell stemden woensdag overigens in met de overname van de Britse gasproducent BG Group.
BASF (min 2,8 procent) was een opvallende daler in Frankfurt na een winstwaarschuwing. ’s Werelds grootste chemieconcern kondigde een afschrijving van 600 miljoen euro aan, veroorzaakt door de nagenoeg gehalveerde olieprijzen. Ook Royal Bank of Scotland (min 3,3 procent) kwam met een winstalarm. De winst van de Britse bank zal worden gedrukt door miljarden aan voorzieningen en afschrijvingen.
De Spaanse bank Banco Santander meldde dat de winst afgelopen kwartaal bijna is verdampt door afboekingen en zakte 0,9 procent in Madrid. De Zweedse producent van netwerkapparatuur Ericsson daalde in Stockholm 6,6 procent na een tegenvallende kwartaalwinst. De resultaten van Novartis, de op één na grootste medicijnenfabrikant van Europa, konden evenmin bekoren. Het aandeel daalde in Zürich ruim 3 procent.
Apple zette met een tegenvallende omzetprognose, waarbij het concern voor het eerst in meer dan tien jaar tijd rekent op een daling van de opbrengsten, zijn Europese toeleveranciers in de min. Zo zakten ARM Holdings, Dialog Semiconductor en AMS tot 3 procent procent.
De euro was 1,0882 dollar waard, tegen 1,8075 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.