Kerk & religie

Hervormde vrouwendag: Op wacht staan is genadegave

SOMMELSDIJK. „Op wacht staan in deze tijd is een genadegave. Van nature leven wij in de duisternis, maar als het licht van Christus in ons leven opgaat worden we tot wachter geroepen, afhankelijk van de grote Wachter.”

Van een medewerker
27 January 2016 10:13Gewijzigd op 16 November 2020 00:59
Themadag De Hervormde Vrouwenbond in Sommesdijk. Beeld RD, Anton Dommerholt
Themadag De Hervormde Vrouwenbond in Sommesdijk. Beeld RD, Anton Dommerholt

De hervormde predikant ds. J. P. Nap uit Lunteren sprak dinsdag in Sommelsdijk voor ruim 200 vrouwen op de themadag van De Hervormde Vrouwenbond. Het thema ”Op wacht! Waar staan we voor?” werd ingeleid door bondsvoorzitter M. M. Jonker-Hakkert. Een christelijke overtuiging en levenswandel horen volgens haar bij elkaar. „De identiteit van ons christenvrouwen vraagt van ons waakzaam te leven en dicht bij de Bron te blijven”, zei ze.

Op wacht staan betekent niet automatisch dat we ook in het licht leven, stelde ds. J. P. Nap. „We moeten oppassen voor een verondersteld op wacht staan en een verondersteld geloof. Wachter zijn is een geloofshouding. De Heere maakt mensen tot een wachter.”

Evangelie

Christenen moeten volgens de predikant uit Lunteren waakzaam in het leven staan. „De postmoderne cultuur brengt het gevaar met zich mee dat we op vrede en veiligheid vertrouwen. Een waakzame houding kent de liefde tot het Evangelie van Christus.”

Ds. Nap noemde het Evangelie dé Waarheid, in tegenstelling tot de waarheid van de seculiere intolerantie. „De Heere zet ons in dit leven”, zo zei hij, „maar als christen leven we in twee werelden. We leven in deze wereld en reizen naar het eeuwig Koninkrijk van God. Een christen onttrekt zich niet aan de wereld, wel aan de zonde en neemt distantie van zondige levensuitingen.”

De kerkelijke gemeente is belangrijk bij het op wacht staan en voor de bewustwording en beantwoording van de vragen waar christenen mee zitten, zei ds. Nap. „Het geloof in de Heere en het leven met Hem is wel een persoonlijke zaak, maar beslist geen individualistische zaak.”

Wie een kind van het Licht is geworden, leeft ook in de verwachting van de grote dag. „Die toekomst leidt tot een waakzaam leven”, zei de predikant.

In een tweede lezing voor de bondsvrouwen trok Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool te Amersfoort, lijnen naar het dagelijks leven: hoe een vrouw als wachter kan leven.

Daarin maakt het volgens haar verschil of je bent begiftigd met een negatief of met een positief zelfbeeld. „Welk verlangen geeft ons richting?” vroeg ze. „Zijn we een antwoord op het verlangen van God dat we Hem volgen en navolgen? Verlangen we naar het Koninkrijk van God? Dan moeten we zelf innerlijke rust kennen om anderen die rust en dat verlangen te schenken. Daarin is niet ons eigen gevoel maatgevend, maar ons verlangen voor de gemeenschap waarin we leven.”

Overcommunicatie

De hogeschooldirecteur wil dat vrouwen investeren in liefdevolle relaties zodat het individu kan floreren, zonder dat christenen allerlei voorschriften of protocollen opleggen. „Laten we mensen niet oordelen. Laat zien dat Jezus naar hen verlangt. Zie iemand zo zoals God hem bedoeld heeft.”

Verder hekelde ze de „overcommunicatie” die ze tekenend vond voor een tijd vol van materialisme. „We hebben stilte nodig”, zei ze. Ten slotte riep Van Dijk de vrouwen ertoe op aan de slag te gaan in hun directe omgeving.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer