Nog snel naar de ark, voor hij naar Brazilië vertrekt
DORDRECHT. Hoe zag de ark van Noach er eigenlijk uit? En hoe konden al die dieren erin overleven? Honderden mensen wilden het nog graag weten en bezochten afgelopen zaterdag –de laatste openingsdag– nog even snel de arkreplica in Dordrecht.
Met een velletje vol vragen in de hand struint de tweeling Chayenne en Danique Dijcks (8) langs dierenhokken en themaruimtes. Op verschillende plekken in de ark hangen bordjes met teksten, en daaruit moeten ze de antwoorden afleiden. „Maar veel vragen kennen ze uit hun hoofd”, zegt hun tante Lily Lesiputty trots. „De jonge meiden lezen vaak in de Bijbel.” De drie wilden vandaag eigenlijk shoppen in Dordrecht – totdat ze onderweg reclame zagen voor de ark. Ze kwamen erachter dat vandaag de laatste openingsdag was, en besloten het roer om te gooien.
Ze zijn zeker niet de enigen die vandaag nog even snel naar de ark gaan. Het is na tweeën en er zijn al „richting de duizend” bezoekers geweest, schat Jessica Huibers, dochter van de bouwer. In totaal bezochten ongeveer 280.000 mensen de ark, die in 2012 werd geopend. Maar de afgelopen tijd kwamen er eigenlijk steeds minder mensen. „De meeste mensen hadden hem inmiddels wel gezien”, verklaart ze. Het is volgens haar dan ook goed dat de ark weer naar een nieuwe plek gaat.
Overtocht
Het is de bedoeling dat het houten schip dit voorjaar naar Brazilië vertrekt. De vergunningen, verzekeringen en financiering zijn nog niet helemaal rond, maar dat komt goed, verwacht Huibers. Een maand duurt de overtocht, en dat wordt een hele klus. „Tot de kust wordt hij gesleept en geduwd”, legt ze uit. „En daarna wordt hij op een grote ponton gehesen.” Dat moet, want de ark kan de grote golven van de oceaan niet aan. Maar zover is het nog niet: waarschijnlijk vertrekt de ark morgen eerst naar een tijdelijke ligplaats in de buurt van Rotterdam.
De teruglopende bezoekersaantallen zijn niet de belangrijkste reden voor vertrek. „Op de plek waar de ark ligt, gaan huizen gebouwd worden”, zegt Mark Benjamin van de gemeente Dordrecht. „Dat hij tijdelijk in de haven mocht liggen, was vanaf het allereerste begin duidelijk voor beide partijen.” De gemeente wilde die huizen er namelijk al bouwen, maar stelde dat steeds uit. In juli 2012 opende de ark z’n deuren – in de vier jaar ervoor is hij plank voor plank opgebouwd.
Enthousiast
De bezoekers zijn enthousiast over de ark, deze laatste dag. „Heel bijzonder”, vindt Johanna Berlang hem. „Vooral door de grootte”, vult haar dochter Jannie aan. Ze gaat niet meer naar de kerk, maar vindt de ark „toch wel indrukwekkend.” Berlang heeft vroeger op de zondagsschool veel geleerd over de ark, en ze vindt het speciaal om hem nu in het ‘echt’ te zien. Dat vindt Joke Bontenbal ook. Altijd las ze in de Bijbel over de ark, en hoorde ze erover in de kerk. „En nu heb je er een beeld bij, en zie je hoe groot en immens hij was.” Ze staat voor in het houten schip. „Maar de ark zou er ook net zo goed anders uit hebben kunnen zien”, reageert haar man Fred.
Tom Heeringa twijfelt zelfs of de ark überhaupt echt bestaan heeft. „En dat echt alle dieren van alle continenten naar Noach zijn gekomen – ik kan het me niet voorstellen”, zegt hij, terwijl hij benadrukt dat hij „gewoon naar de kerk” gaat. Nee, hij ziet het verhaal meer als een gelijkenis.
Dat de ark veel vragen oproept over interpretatie en bestaan, weet Jessica Huibers. Erg vindt ze het niet, integendeel. „Het daagt mensen uit om zelf de Bijbel in te duiken.”