Open Doors bespreekt ranglijst 2016 in EP Straatsburg
Open Doors besprak gisteren in het Europees Parlement de net gepubliceerde Ranglijst christenvervolging 2016. De presentatie kon rekenen op veel belangstelling van Europarlementariërs.
Het was de derde keer dat Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) met enkele collega-parlementsleden de organisatie die opkomt voor vervolgde christenen had uitgenodigd om de ranglijst in Straatsburg te bespreken. Met negentien Europarlementariërs waren bijna alle Eurofracties vertegenwoordigd. Daarnaast bezochten veel assistenten van andere Europarlementariërs de bijeenkomst.
Van Dalen toonde zich verheugd over de belangstelling voor de vrijheid van religieuze minderheden en vooral christenen in de wereld. „Dat is goed, maar van de informatie van Open Doors word je alleen maar verdrietig. De vervolging neemt sterk toe. Gelukkig mogen we ook zegeningen tellen, zoals de vrijlating van de Amerikaans-Iraanse voorganger Abedini afgelopen weekend.”
Dieptepunten
Michael Varton, directeur van Open Doors Frankrijk (met kantoor in Straatsburg), gaf een toelichting op de nieuwe ranglijst. Hij somde enkele dieptepunten op, zoals de „genocide” op christenen in Syrië. Voor de oorlog woonden er in Aleppo 400.000 christenen, nu nog maar 6000. In bijna alle vijftig landen is de vervolging toegenomen. Volgens Varton zijn er in 2015 wereldwijd 7100 christenen om hun geloof vermoord, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2014.
Een van de meest verontrustende en dodelijke trends van het afgelopen jaar is volgens Open Doors het toenemende geweld van islamitische extremisten. „In de twaalf shariaprovincies van Nigeria en in het zogenaamde kalifaat van IS vindt religieuze zuivering en genocide plaats”, aldus Esther Kattenberg van Open Doors International. Maar ook in India gaat het slecht met de vrijheid van religieuze minderheden. Daar hebben christenen te maken met vervolging door hindoeïsten.
Kattenberg gaf een toelichting op de methodiek achter de ranglijst. De eerste ranglijst van Open Doors, in 1997, was bedoeld als intern document om een overzichtelijker beeld te krijgen van wereldwijde geloofsvervolging. Met de lijst van vijftig staten die christenen discrimineren en/of vervolgen kon de organisatie beleidsmakers inzicht geven om tot actie over te kunnen gaan.
Ondertussen is de lijst uitgegroeid tot een belangrijk statement aan het begin van het jaar. De lijst laat overigens ook trends zien als het gaat om de vrijheid voor andere religieuze groepen, benadrukte Kattenberg.
Ze riep de parlementariërs ertoe op de religieuze problematiek in allerlei landen nadrukkelijker aan te kaarten in de commissie buitenland van het EP. „De EU-ambassades en -staf in de wereld moeten meer oog krijgen voor vervolging van religieuze minderheden. De EU heeft hierin een taak te verrichten, anders kan Open Doors volgend jaar geen verbeteringen presenteren.”
Van Dalen onderstreepte deze oproep. „De EU is een machtig handelsblok, dus we kunnen en moeten een duidelijk signaal maken.”
Debat over misdaden IS
Juist gisteren debatteerde het Europees Parlement ook over de misdaden die IS begaat tegen religieuze minderheden. In februari zal het Parlement waarschijnlijk een resolutie aannemen met aanbevelingen om de vervolging te stoppen. De ChristenUnie-SGP zal dan een oproep doen om de misdaden van IS als genocide te erkennen.
Van Dalen: „Religieuze minderheden worden bewust vermoord en verdreven. De VN-Veiligheidsraad moet de situatie naar het Internationaal Strafhof verwijzen. Het Strafhof moet de leiders, maar vooral de financiers en wapenleveranciers van IS gaan vervolgen.”
De Europarlementariër noemt het „absurd” dat in de 21e eeuw islamitische extremisten in meerdere landen „middeleeuwse” kalifaten aan het oprichten zijn. „Dit mogen wij niet tolereren. Wij moeten hier in internationaal verband politiek, juridisch, en indien nodig ook militair tegen optreden.”