„NMa bezit al gegevens van honderden bouwbedrijven”
Bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zijn al gegevens bekend van „honderden” bouwbedrijven. Dat heeft voorzitter L. C. Brinkman van de bouwkoepel AVBB woensdag tijdens het jaarcongres gezegd. De NMa is een van de instanties die onderzoek doen naar de bouwfraude.
Een woordvoerder van het AVBB legde uit dat een deel van die gegevens door bedrijven zelf is aangeleverd, een ander deel komt uit dwarsverbanden in onder meer schaduwboekhoudingen. Een woordvoerster van de NMa kon het aantal niet bevestigen. Bedrijven hebben tot 1 mei de kans gekregen zelf gegevens aan te leveren. „Tot dan kunnen wij geen beeld geven”, zei zij.
Het kabinet heeft de bouwbedrijven een ultimatum gesteld. Ze moeten voor 1 mei de zogeheten schaduwboekhoudingen inleveren bij de NMa. Doen ze dat niet en komen achteraf toch verboden prijsafspraken aan het licht, dan lopen ze kans opdrachten van de overheid mis te lopen.
De eerste bouwfraudezaak kwam in november 2001 aan het licht. Dat leidde tot een onderzoek van de Tweede Kamer. De kartelwaakhond NMa legde eind vorig jaar al 22 bouwbedrijven boetes op van samen 100 miljoen euro wegens het maken van verboden prijsafspraken en onderlinge verdeling van de markt. Daar bleef het niet bij. Zo kwam dit jaar nog een nieuwe fraudezaak in de installatiebranche bovendrijven.
Brinkman greep het congres aan om bij de overheid nog eens te pleiten voor een snelle afhandeling van fraudezaken. Hij wil dat het kabinet na 1 mei snel een besluit neemt over de eventuele vervolging van bedrijven. Het AVBB wil geen jarenlange juridische procedures per bedrijf. „De parlementaire enquête legde het verkeerde patroon bloot. Moeten we jarenlang geval voor geval aan elkaar blijven voorlezen?” vroeg Brinkman zich af.
De gemeente Hoorn is ondertussen een ontslagprocedure begonnen tegen de directeur van de voormalige sector gemeentewerken. Justitie vervolgt hem al wegens corruptie in de bouwfraude. De gemeente wil om dezelfde reden van hem af. De man heeft bovendien geweigerd mee te werken aan het onderzoek naar gevallen van bouwfraude in de gemeente.
Dat bleek woensdag bij de presentatie van het onderzoek bij de gemeente naar bouwfraude. Het openbaar ministerie maakte eind januari al bekend de ambtenaar te vervolgen. Dat geldt ook voor zes andere overheidsdienaren, vijf van Rijkswaterstaat en een van de provincie Zuid-Holland.
Hoorn had reeds maatregelen genomen tegen een andere ambtenaar door hem op non-actief te stellen. Hij zou valsheid in geschrifte hebben gepleegd. Uit het onderzoek in Hoorn blijkt dat er in de gemeente gedurende de jaren tachtig en negentig sprake was van een ambtelijke cultuur van smeren en fêteren.
Ook Hongarije, dat binnenkort tot de Europese Unie toetreedt, wordt geplaagd door uitgebreide fraude in de bouw. Onlangs werden weer vijf bouwbedrijven samen voor 2,14 miljoen euro beboet wegens de vorming van illegale kartels. De boetes zijn aanzienlijk lager dan de 100 miljoen euro die 22 Nederlandse bouwbedrijven in december vorig jaar kregen opgelegd.