10 procent tegen nieuwe functie politie
AMSTERDAM (ANP). De reorganisatie van de Nationale Politie blijft bij het personeel weerstand oproepen. Ruim 6500 agenten en medewerkers in ondersteunende functies hebben bezwaar gemaakt tegen hun nieuwe functie-indeling of tegen de plaats waar zij komen te werken.
Dat is ongeveer 10 procent van alle mensen die bij het korps in dienst zijn. De termijn waarop zij bezwaar konden maken, liep vorige week af.
Mensen komen in verzet tegen hun nieuwe functie, maar vooral tegen de locatie waarnaar ze worden overgeplaatst. Frank Giltay, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie, bevestigt maandag een bericht hierover van het AD.
Het grootste deel van de bezwaren (4500) is afkomstig uit ondersteunende diensten. Dat komt doordat een groot deel van dit werk wordt gecentraliseerd op drie locaties: in Rotterdam, Zwolle en Eindhoven. Dat leidt tot veel extra reistijd.
Een adviescommissie binnen de politie, met daarin ook externen als oud-FNV-bestuurder Agnes Jongerius, buigt zich vanaf nu over de klachten. Gekeken wordt of oplossingen mogelijk zijn.
„Als je puur naar de cijfers kijkt, dan valt 10 procent mee in vergelijking met andere grote reorganisaties”, zegt Giltay. „Maar voor de betrokken mensen is het natuurlijk heel vervelend en aan die menselijke kant gaan we nu aandacht besteden.”
De voorzitter van de centrale ondernemingsraad doet ook een beroep op de nieuwe korpschef Erik Akerboom om „niet te rigide” om te gaan met de klachten. „Er zijn veel oplossingen te bedenken. We kennen ook gevallen van mensen die al vanuit hun nieuwe werkplek te horen hebben gekregen dat ze daar nu niet nodig zijn, terwijl hun oude baas ze nog wel kan gebruiken. Goede onderlinge communicatie zou al veel helpen.”
De reorganisatie van de Nationale Politie is op 1 januari 2013 ingezet en sleept zich nog voort. Onderdeel van de reorganisatie is onder meer het omlaag brengen van het aantal functieprofielen.