Kerk & religie

Eritrea stijgt op Ranglijst Christenvervolging

Noord-Korea staat voor de veertiende keer op de eerste plaats van de Ranglijst Christenvervolging 2016, gevolgd door Irak. Op de derde plek staat Eritrea, dat vorig jaar nog op de negende plaats stond. De lijst van Open Doors is woensdag gepresenteerd.

Redactie kerk
13 January 2016 06:36Gewijzigd op 16 November 2020 00:38

De stijging van Eritrea op de lijst komt volgens Open Doors door de toename van islamitisch extremisme in de grensregio’s. Daarnaast accepteert de Eritrees-Orthodoxe Kerk –zelf ook slachtoffer– christenen van andere denominaties niet. Dat leidt tot onderdrukking. En in Eritrea lijden christenen onder de dictatuur van president Afewerki. Volgens een functionaris van de UNHCR in Italië is 22 procent van de vluchtelingen die daar aankomt Eritreeër.

Open Doors registreerde vorig jaar 7100 doden, 3000 meer dan in 2014. Ook zijn er in 2015 meer dan 2425 kerken beschadigd of vernietigd; twee keer zoveel als het jaar daarvoor.

De onderzoekers signaleerden drie trends. De eerste is een toename van vervolging in landen waar een centrale overheid ontbreekt of ernstig verzwakt is. Zo komt Libië (nummer 10) voor het eerst voor in de top-10 van de ranglijst. In het land strijden twee politieke groeperingen om de macht. Terwijl zij vredesbesprekingen voeren, wint Islamitische Staat (IS) terrein. Hetzelfde geldt voor het volledig ontwrichte Syrië, waar de burgeroorlog al bijna vijf jaar voortduurt. Ook daar oefenen IS en andere radicale groepen grote druk uit op de christenen.

Een tweede trend is de toename van vervolging in Afrika, met name in de landen beneden de Sahara. Op de lijst staan zestien Afrikaanse landen, waarvan zeven in de top-20. In Nigeria vielen in 2015 de meeste doden door christenvervolging: 4000. Deze christenen waren onder andere slachtoffer van terreurorganisatie Boko Haram. Een van de Afrikaanse landen waar christenvervolging het hardst stijgt is Eritrea.

Een derde trend –„de opvallendste”, aldus de onderzoekers– is de wereldwijde toename van religieus extremisme. In 35 van de 50 landen op de ranglijst is islamitisch extremisme de sterkste aanjager van onderdrukking. De expansiedrift van de kalifaten eiste al slachtoffers in vier van de top-10 landen van de Ranglijst Christenvervolging 2016. Na Irak, Syrië, Somalië en Libië volgt nu ook Afghanistan. Steeds meer kleine terreurorganisaties verklaren dat ze onderdeel zijn van IS, zegt een Open Doors-onderzoeker. „Voor veel moslims lijkt het alsof IS Allah aan zijn zijde heeft omdat de IS in korte tijd zo succesvol werd. Veel moslims worden verleid door de propaganda van IS en zweren trouw aan Abu Bakr Al Baghdadi, de leider van IS.”

Overheden vrezen de snelle groei van islamitisch extremisme. Als tegenreactie proberen ze het nationalistische gevoel te stimuleren of scherpen ze de regels voor en het toezicht op religie aan, stellen de onderzoekers. „In postcommunistische landen in Centraal-Azië keren IS-strijders terug. Overheden zijn benauwd voor de gevolgen en houden alle religieuze samenkomsten daarom nauwlettender in de gaten. Dat heeft niet alleen gevolgen voor moslims, maar ook voor christenen. Ook in kerken luistert de overheid mee naar wat er gepreekt wordt, omdat religie vaak als staatsgevaarlijk wordt beschouwd.”

Niet alleen islamitisch extremisme, ook religieus extremisme onder boeddhisten en hindoes groeit. Een voorbeeld is India, gestegen van plaats 21 naar plaats 17. Sinds daar in 2014 de Bharatiya Janata Partij aan de macht is, neemt het hindoeïstisch extremisme toe. In 2015 deden zich gemiddeld drie tot vier incidenten per week voor.

In Birma –gestegen van plaats 25 naar 23– speelt boeddhistisch extremisme een grote rol in de christenvervolging. Ongeveer 60 procent van de inwoners is etnisch Birmees. Deze etniciteit wordt geassocieerd met het boeddhisme. Wie zich tot een andere religie bekeert, wordt als afvallige beschouwd.

Een land moet steeds hoger scoren voor het op de Ranglijst Christenvervolging verschijnt, zegt directeur Ruud Kraan. „Sri Lanka valt dit jaar van de ranglijst af. Niet omdat het daar beter gaat met de christenen, maar omdat christenvervolging in andere landen simpelweg nog heviger is. Om dezelfde reden zijn sommige landen gezakt op de ranglijst terwijl hun score gelijk is gebleven of zelfs iets hoger is dan vorig jaar.”


Lees ook:

Christenvervolging – door ds. W. Silfhout (De Saambinder, 22-01-2015)

Druk op christenen neemt wereldwijd verder toe – over ranglijst christenvervolging 2015 (Reformatorisch Dagblad, 07-01-2015)

Een oneervolle plaats aan de top (Reformatorisch Dagblad, 09-01-2014)

Hoe landen op de lijst terechtkomen (Reformatorisch Dagblad, 08-01-2014)

Syrië en Somalië hoog op ranglijst - Ranglijst Christenvervolging 2014 (Reformatorisch Dagblad, 08-01-2014)

Christenvervolging Eritrea neemt toe (De Waarheidsvriend, 20-06-2013)

Ranglijst Christenvervolging 2013 (Zicht, 01-06-2013)

Christenvervolging neemt toe - Ranglijst Christenvervolging 2013 (Reformatorisch Dagblad, 08-01-2013)

Christenen in Noord-Korea het zwaarst vervolgd (De Waarheidsvriend, 12-01-2012)

Christenvervolging in tien feiten – over ranglijst christenvervolging 2012 (Reformatorisch Dagblad, 04-01-2012)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer